Munții Perșani: de la Paltin la Holbav peste Dealul Știmbav
Data publicării: 26 feb 2021
Din dorința de a cunoaște mai bine zonele pitorești aflate aproape de casă, de Brașov, am căutat și am găsit un traseu de creastă, ca să zic așa, care să lege satele Paltin și Holbav.
Mergem cu mașinile pe ruta Brașov - Vulcan - Holbav. Acolo unde se termină asfaltul în Holbav, lăsăm una dintre mașini lîngă grădiniță. Cu cealaltă continuăm spre Paltin pe un drum forestier noroios dar în stare relativ ok.
Pe acest drum observăm niște arbori roși de castori care au creat astfel un baraj care din păcate s-a cam umplut cu gunoaie.
Oprim mașina la intrarea pe Valea Lupului, cam cu 1km înainte de Paltin. Dar nu mergem pe această vale, ci o luăm exact în sens opus pe un drum forestier ce urcă. După numai cîteva minute ne oprim lîngă o zonă împrejmuită unde un localnic crește niște porci cu blană.
Drumul merge mai departe urcînd susținut prin pădure. Ieșim apoi pe un plai frumos și admirăm peisajul. Puțin mai sus ne oprim lângă o căsuță vopsită în alb. Casa asta este totuși deosebită. Are poarta deschisă și intrăm în curte. Acolo găsim un cavaler pictat pe un perete exterior. De asemenea mai sunt ceva decorațiuni din metal. O masă în mijlocul curții pare că așteaptă niște petrecăreți. Casa asta are și un nume, îi spune Casa Albă La Staici.
De aici părăsim drumul principal și urcăm pe cresta matematică pe un drum puțin folosit, năpădit de iarbă. Dealul pe care mergem se numește Știmbav. Ajungem la o altă căsuță. Ea are o bancă in față, cu vedere la Piatra Craiului. Locul este perfect pentru o pauză de masă. Sunt uimit de cît de înfometată e Maria. Puțin efort și niște aer de munte fac minuni în stimularea poftei de mîncare.
Continuăm pe creastă ce înierbat. Priveliștile se deschid. Privim spre Bucegi, Postăvaru dar și spre Măgura Codlei.
Într-un final ajungem iarăși la drumul principal. Acesta pare în stare bună și din ce am văzut poate fi parcurs și cu mașini obișnuite, nu este neapărat un 4x4.
Înaintăm dar niște cîini ne simt. Sunt la o casă aflată jos destul de departe de drum. Cîinii fac mare tărăboi și pornesc în fugă către noi. Cînd ajung în culme sunt gata obosiți. Din fericire nu sunt agresivi așa cum bănuiam noi, ci mai degrabă sunt dornici să mai vadă oameni care să se joace cu ei. Maria a fost foarte încîntată de prezența celor patru jucăuși.
Drumul are bucăți cu urcări și coborîri. Uneori dăm de zone noroioase pe care le ocolim mai greu sau mai ușor. Ne întilnim cu un domn ce merge împreună cu trei copii. Ne spune că are pe undeva un teren cu o magazie unde își ține uneltele. Merge să verifice dacă acolo este totul în regulă.
Noi mai ținem o vreme drumul de creastă. Consultăm GPS-ul și la un moment dat trebuie să începem coborîrea. Dacă pînă acum traseul a fost domol, coborîrea asta este cam abruptă, mai ales pe prima parte. Ajungem pe un plai unde vedem o construcție ciudată. După ce ne mai apropiem realizăm că e vorba de niște panouri solare.
Puțin mai jos vedem și cui aparțin acestea. Suntem în fața unei case mari, cu terasă, cu scări. Oricum nu arată nici pe departe cu ceea ce mai este construit în zonă. Pe partea cealaltă a drumului este o piscină.
Puțin mai jos lîngă un container sunt doi copii mici. Le dau niște napolitane. Din container mai iese un copil.
Nu departe de acest loc ne oprim lîngă ruinele unei case. Acum mulți ani am făcut aici un popas. Casa era atunci locuită și avea în fața ei niște bănci și o masă. În momentul de față acoperișul este prăbușit.
De aici în jos iarăși coborîm tare. Drumul este din ce în ce mai noroios. Pe unde putem, mergem pe iarnă și mai tăiem serpentine. Dăm și de un izvor. În partea finală nu mai avem ce face. Trebuie să mergem prin noroi așa că ajungem la mașina frumos și unic decorați.
Cu mașina lăsată la grădinița din Holbav mergem și recuperăm pe cealaltă, aflată la intrarea pe Valea Lupului. Astfel închidem de tot circuitul. Totuși distracția nu s-a încheiat aici. O capră a fost pentru cîteva minute partenera de joacă a Mariei.
Traseul acesta este cu sigurantă unul plăcut. Poate fi parcurs în orice anotimp și nu necesită cine știe ce condiție fizică.
La final recapitularea:
Traseu:
Paltin( Valea Lupului ) - Casa Albă La Staici - Dealul Știmbav - Holbav ( grădiniță )
Marcaj: nemarcat
Durată:3 ore și 15 minute
Track GPS:
https://www.strava.com/activities/4539004884
- Distribuie pe retelele sociale