Biserica cetate de la Ungra

Data publicării: 28 apr 2009

Click aici pentru a vedea galeria completă de fotografii

Scotocind Internetul in cautare de informatii din zona Rupea am citit ca la Ungra exista biserica-cetate. Ehei..si de cite ori am trecut cu masina, nepasator, pe  linga indicatorul aflat la 3km de Ungra. Dar hai sa vedem ce e de gasit acolo.


Ungra a fost cindva un sat sasesc, cu case mari, solide si porti inalte. Se afla chiar pe malul Oltului. Acum satul e populat in majoritate cu tigani. Sasi? Au mai ramas cinci familii. Suntem condusi la biserica fortificata de un tinar domn, apropiat de virsta cu mine.

-    Sunt singurul ungur din sat, imi spune. Dar si eu doar pe jumatate.

Ajungem la poarta bisericii. Dar..nu intram ca tot omul pe poarta ci prin gard pentru ca poarta a fost sudata. Asta dupa ce odata a fost furata cu intentia de a fi vinduta. Pasim pe iarba pina la intrarea in cetate ce se face pe sub un turn clopotnita. Poarta cetatii e strasnic ferecata.


Chiar in stinga portii e amenajat un mic muzeu: s-au strins citeva costume populare, un razboi de tesut, o virtelnita, fuior, fus, instrumente de timplarit, ulcele, carti, fotografii si mecanismul vechiului ceas. Toate acestea sunt expuse in doua camere amenajate de catre aceasta familie care se ocupa acum de biserica ce este inchinata Sfintului Andrei. Urmeaza sa vedem biserica. Dupa alte lacate si grilaje ni se deschide usa. Aerul rece tisneste afara.


Intram. Admiram altarul care e luminat frumos, din spate de lumina de afara. Bancile de lemn sunt foarte simple. Pe lateral gasim o frumoasa pictura infatisindu-l pe Iisus pe cruce. Acesta este fapt vechiul altar. Urcam linga orga si privim boserica de la balcon. Ni se prezinta orga si din spate unde vedem multiduninea de tuburi si modul lor de actionare. Fiecare orga e de fapt o adevarata masinarie. Din pacate la orga bisericii de la Ungra nu a mai cintat nimeni de multi ani.


Iesim afara caci in biserica e frig. Si o inconjuram. Pe zidul sudic ne atrag atentia citeva incaperi destinate proviziilor. Portalul din spatele bisericii este impresionant. Tot in spate e Turnul Slaninii, nelipsit din cetatile sasesti. In coltul opus avem un turn ruinat. Pe biserica observ un stegulet de metal avind inscriptionat Anno 1761.


Urcam si in clopotnita. Din fericire scarile de lemn sunt solide si ne scutesc de emotii. Peisaj incintator de sus. Casele sunt undeva in vale iar prin spatele lor curge Oltul.


In zare se vad bucati din Piatra Craiului si Fagarasi. Interesant unghiul. Pacat ca toata aceasta imagine idilica e stricata de Fabrica de la Hoghiz. Clopotele sunt masive, groase. Nu cred ca poti sta linga ele atunci cind se trag. De aceea la primul nivel al turnului se gasesc doua fringhii lungi. Intr-un copac de linga turn munceste de zor o ciocanitoare.


Dupa ce parasim cetatea facem o scurta plimbare pina la cimitir. Aici chiar a fost un loc de verdeata, de odihna. Acum, de dupa ziduri se aud manele.


Putina istorie( sursa: tabloul informativ aflat pe una din usile bisericii )
Cetatea bisericeasca evanghelica din Ungra este un monument istoric cladit in ultima parte a secolului XIII. Dupa planul initial este vorba de o bazilica romanica cu trei nave, cor dreptunghiular, absida rotunda si un turn inspre vest cu un portal in stil romanic.


Colateralele au fost darimate probabil cu prilejul restaurarii bisericii devastata de tatari in anul 1658. Turnul de vest a fost grav avarita de catre cutremurele din anii 1802 si 1829. A fost darimat in 1843. Incinta cu intrare fortificata si doua turnuri de aparare a fost ridicata in secolul al XVI-lea. Turnul pentagonal din partea de nord-est dateaza probabil numai din secolul al XVII-lea.


Pentru cladirea bisericii si incintei s-a folosit materialul castrului roman aflat  pe malul sting al Oltului. Mesterii care au ridicat cetatea si biserica nu sunt cunoscuti, nu a ramas nici o inscriptie in acest sens.


De mentionat este altarul vechi al bisericii care dateaza din secolul XVII-lea care se gaseste astazi la peretele nordic al bisericii si arata rastignirea cu incriptia latina: Veritas Domini manet in aesterum.


Cum ajung la Ungra:
Din soseaua ce leaga Brasovul de Sighisoara, in localitatea Rupea Gara se desprinde un drum care ne duce, dupa 3 km la Ungra.

Pentru a vizita biserica e nevoie sa va adresati la casa de la numarul 59 aflata pe strada principala.

Toate fotografiile Adaugă un comentariu Înapoi

Abonare RSS Articole Abonare la articole

Comentarii: 4

 • calin dorgo

  25 aug 2011 07:17:43

  Extraordinare imagini, pacat ca copyright-ul e atat de limitativ, le-as fi aratat si prietenilor mei de peste mari si tari...daca consultati site-ul turistic www.amfostacolo.ro veti vedea vreo 214 articole turistice pe care le-am oferit omenirii gratis... cu stima Dorgo-Tg.Mures

 • Bogdan

  01 sep 2011 04:38:11

  Multumesc pentru aprecieri. Nu am inteles partea cu copyright-ul limitativ. Poti arata acest articol prietenilor de departe trimitindu-le link-ul catre aceasta pagina.\r\n\r\nToate cele bune!

 • Zoro roman vechi

  18 ian 2017 18:16:44

  prima si prima data invata sa scrii si documenteaza-te mai bine deci castrul roman se afla si la ora actuala in cimitirul sasilor de acolo au fost luat materialul pentru construirea biserici ;pe partea cealanta de olt se afla cetatea romidava si unde se afla cimitirul remidava de la romi care au fost romini vechi asa zisi cortorari fauritori de metale dupa aceia au venit saxoni;sasii - oameni gospodari aveau nevoie de pastori ;cei mai buni pastori erau greci care acum la noi se numesc romani asa au venit romani ; asa zisi colibasi ne referim la noi in comuna ;pentru distractie au chemat famili de lautari din india asa zisi tigani deci mostenitori sunt cortorarii ;uni batrini cortorari si acum mai poarta sarpar si iie

 • Bogdan

  19 ian 2017 09:01:22

  Imi place foarte mult indemnul tau de la inceput: prima si prima data invata sa scrii si documenteaza-te mai bine.

   

  Este valabil pentru amindoi.

Adăugati un comentariu

Citește și alte articole:

Bogdan Balaban - © Copyright 2006 - 2022