Biserica fortificata de la Mesendorf

Data publicarii: 05 mai 2009

Click aici pentru a vedea galeria completa de fotografii

Inghitind adeseori kilometri pe drumul dintre Brasov si Sighisoara, ma simteam tare bine vazind scrise pe tablite vechile denimiri germane cum ar fi Reps pentru Rupea sau Bodendorf pentru Bunesti. La un moment dat pe un indicator scrie de-a dreptul: Messendorf 6km.

-Uite, un satuc al carui nume a ramas in forma initiala!

Sau poate ca am ajuns in Germania, numele asta ma duce cu gindiul la Dusseldorf. Ca sa ajungi la Messendorf trebuie ca mai intai sa treci pe la Crit, sat sasesc in toata puterea cuvintului, dotat cu Biserica Fortificata, case cu poarta inalta, riu, poduri de lemn si drum larg de iti e mai mare dragul sa pasesti pe el. Din pacate Biserica de la Crit nu e vizitabila, batrina doamna care s-a ocupat ani de zile de ea ne spune ca a predat totul in urma cu doi ani. Un alt satean ne arata ruinele scolii de linga biserica spunindu-ne cu lacrimi in ochi ca distrugerea s-a produs dupa 1989, iar autorii sunt lesne de ghicit: tiganii.Drumul spre Messendorf este superb. Se merge printre dealuri pe un drum bun, proaspat asfaltat. Altfel nici nu ai banui ca pe aici e vreo aszare omeneasca. Ca orice sat sasesc care se respecta, Messendorful este dominat aerian de biserica cetate ce pare a se afla in buna stare. Ca de obicei, las masina linga biserica si pornesc in cautarea cuiva care sa ne deschida. La casa 102 o gasesc pe Doamna Doina care vine insotita de o alta doamna cu un copilas mic si catelus negru, dragut.Intram in interiorul cetatii unde gasim atmosfera linistita ce pare ca pus stapinire de-o eternitate peste Messendorf. E o zi frumoasa, calda, iarba are un verde intens ce contrasteaza frumos cu albul in care e zugravita biserica.Pe usa bisericii e eliberat un val de aer rece. Brr..o sa fie racoare inauntru, dar n-are a face. Din nefericire si pe aici sunt putini sasi. Preotul vine destul de rar. Orga bisericii e bine intretinuta.

-    Daca ar fi cineva in sat care sa stie cinta la ea ce bine ar fi! zice  doamna Doina.

Din pacate nu este permis fotografiatul in interior. Asa ca incerc sa descriu ce am vazut:
-    altarul este triptic, dateaza din anul 1653 si evidentiaza chipurile celor 4 evanghelisti, pictati intr-o maniera inedita. Panourile prezinta elemente scene ale Patimilor lui Iisus.
-    orga se afla deasupra altarului, pentru a ajunge la ea trebuiesc urcate trepte de lemn ce flancheaza altarul
-    balcoanele sunt pictate cu motive populare sasesti iar tavanul balconului e casetat. 
-    amvonul e pictat in acelasi stil cu balcoanele. Coroana de deasupra amvonului este aurie.
-    pe pereti avem placile comemorative cu sasii disparuiti in cele doua razboaie mondiale. Este trecut numele si numarul casei.
-    tavanul nu imi amintesc sa aiba ceva deosebit,e vopsit simplu, in alb.
-    mobilierul( bancile, stranele ) este in stare buna.
-    ferestrele au fost create, bineinteles, in stil gotic.Doamna Doina ne intreaba daca vrem sa urcam in turn. Cum sa nu? Si astfel incepe iarasi portia zdravana de senzatii tari pe care o ai de fiecare data cind urci in turnurile bisericilor fortificate. La biserica fortificata de la Messendorf urcarea se face exclusiv pe scari de lemn.Trebuie sa pasim cu mare bagare de seama si sa fim atenti la cap. E emotionanta trecerea pe linga mecanismul (functional) al ceasului.Ajungem sus, linga clopotele donate de Hermanstadt, si ne  bucuram de privelistea aeriana asupra satului si de dealurile inverzite din jur.
Putina istorie( sursa: site-ul rupea-cohalm.ro)
Mesendorf (Meschendorf), un sat aproape izolat insa atat de german la origine, incat numele i-a ramas practic nealterat, este renumit prin biserica fortificata care a fost pastrata in forma ei medievala. Aceasta a fost construita in sec XIV, mai intai in stil romanic, iar ulterior in stilul goticului timpuriu. Biserica a fost transformata intr-o biserica fortificata cu un nivel pentru aparare deasupra incintei si cu un cor.
 
Altarul triptic dateaza din 1653, iar orga din 1765. Fortareata are o incinta cu o poarta turn dublata in partea sudica de un al doilea zid de aparare. Interesant ca biserica din Mesendorf prezinta un zwinger, ceea ce in arhitectura fortificata inseamna acel spatiu ingust intre exteriorul zidului principal si un al doilea zid mai scund, paralel cu primul, cu rol de obstacol, capcana in fata invadatorilor.Biserica dispunea de o galerie din lemn, atat in altar cat si in nava. Vechea galerie de lemn se pastreaza si astazi. Un cordon de ziduri in forma de poligon neregulat, cu un turn patrat in coltul apusean, inconjoara monumentul. Incinta exterioara este in cea mai mare parte bine pastrata.

Biserica fortificata din Meşendorf era dotată cu contraforturi nu numai la altar, ci şi la navă. Despre persistenţa elementelor romanice mărturiseşte sigur portalul de vest, astupat ulterior. Tavanul navei şi bolta corului sunt de data mai recenta recente.In 1495 turnul-clopotniţă este fortificat. Deasupra sălii şi corului s-a construit un etaj de apărare, care iese n afara aliniamentului zidului, pe nişte berbeci. In 1568 zeciuiala din Meşendorf se dă pentru reclădirea bisericii distrusa de un incendiu. In 1817, din cauza pericolului prăbuşirii, a fost necesar ca bolta sălii să fie demolată; n locul ei, a fost pus un planşeu cu grinzi. Pe la 1900 corul se dotează cu o boltă cilindrică (boltă cu nervuri) dreaptă, cu arc de ntărire (arc de sprijinire a bolţii) ce se-ntinde deasupra. In 1914 se restaurează pictura galeriilor, de către Josef Vogel.

Altarul poliptic cu două aripi fixe şi două aripi mobile s-a construit n 1653, după modelul unui altar mai vechi. In 1923, altarul este restaurat, prilej cu care se pictează patru noi tablouri, infatisind portretele celor patru evanghelişti. Aceste tablouri noi au fost puse n locul panourilor mişcătoare laterale distruse.In 1765, Johannes Hahn din Sibiu aduce o orgă la Meşendorf; ea este nlocuită cu una nouă prin 1914, care are nouă registre.

Biserica a fost nconjurată de o incintă cu un plan poligonal neregulat afară de pnze, se mai vede un turn pătrat, n parte transformat. Incinta exterioară, pe laturile de est, sud şi vest, este şi ea ncă pastrata bună parte, mpreună cu turnul pătrat din colţul vestic. In partea de sud, vizavi de portalul de sud al bisericii fortificate din Meşendorf, există o intrare, iar n sud-est şi sud-vest biserica este ntărită de cte un turn de apărare cu trei etaje, care pe partea frontală posedă guri de scurgere pentru păcură şi guri de tragere, iar deasupra are acoperiş cu un singur versant.In vest, zidul de incintă a fost renovat şi cuprinde o mare intrare de poartă, iar n partea de nord, păstrată n forma iniţială, gurile de tragere au fost zidite. Partea de sud-est a zidului de nord şi partea de est a zidului tot de nord are aplicat deasupra un acoperiş n pantă care spre interiorul curţii, este sprijinit pe nişte stlpi de stejar.

Un turn masiv, numit Turnul de Carne, se poate vedea n colţul de nord-vest, fiind dotat cu un coridor de apărare cu zidărie-schelet de lemn şi acoperiş piramidal.Satul Meşendorf face parte din comuna Buneşti şi se află la 4 km sud-vest de localitatea Criţ, n zona Rupea. Prima atestare documentară este din anul 1289.

Cum ajung la Messendorf:
Din soseaua Brasov Sighisoara, aproape de Bunesti se desprinde un drum semnalizat cu indicator catre Crit(2km) si Messendorf( 6km )


Toate fotografiile Adauga un comentariu Inapoi

Abonare RSS Articole Abonare la articole

Comentarii: 4

 • gulea georgia

  10 iun 2011 16:00:17

  idilic!!!!am cantat anul trecut acolo,M-a invitat Silvia(o arhitecta ce organizeaza o tabara pt studenti).este de admirat initiativa ei!!! pacat ca este in paragina SATUL ...nu pot sa nu-mi imaginez cum era de animat pe vremuri(cand erau sasii)sau cum ar putea fi traiul in acest loc daca ar exista posibilitati de munca

 • Ona Ioana

  21 ian 2012 14:59:50

  Eu vin din Mesendorf, imi place descrierea, ce ati vazut si cu ce exactitate descrieti satul meu.

 • iulian

  03 apr 2015 04:40:36

  Mi se pare un lucru ruinos s ceri bani pentru filmat, n unele locuri se merege mai departe, cerndu-se bani de intrare de ex. la cetatea Sighioara). Eu consider c biserica nu este muzeu ci un lca sfnt la care trebuie s aib cces gratuit orice om dorete s se nchine lui Dumnezeu.

 • Eugen Mezei

  20 iul 2017 19:30:43

  Zwinger înseamnă cuşcă (în cazul păsărilor colivie). Poate fi şi mai mare, asta însemnând că acel spaţiu dintre zidul exterior şi cel interior era folosit pt. ţinerea animalelor. Posibil atât pe timp de pace dar şi în timpul unui atac, animale fiind sursă de hrană pe timpul asediului şi cumva trebuiau ţinute într-un singur loc, nu puteau umbla peste tot sa fie în drum şi să îngreuneze manevrele de apărare.

Adaugati un comentariu

Citeste si alte articole:

Bogdan Balaban - © Copyright 2006 - 2021