Plimbare pe dealurile de la Saciova

Data publicării: 08 dec 2022

Am ajuns în satul Saciova din județul Covasna cu un prilej fericit, nunta prietenilor noștri Roxana și Dan. În acest sat au programat ei petrecerea de nuntă la o pensiune cochetă numită Saciova Hills.

Cu o săptămînă înaintea evenimentului am zis să dăm și noi o tură în zonă. În primul rînd să găsim unde să mergem la nuntă. Apoi am putea face o plimbare pe dealurile din jur. Am studiat un pic harta, aplicația munții noștri dădea undeva un traseu marcat în trecut cu cruce roșie. Dar nu am găsit nimic în teren. La final am optat pentru un traseu în circuit ce urca pe un deal și cobora pe un altul.

După ce ne lămurim unde este pensiunea cu nunta, lăsăm mașina la intrarea în sat. Pornim oe un drumde pămînt lat, circulat. Trecem de un loc unde este o stînă. De acolo părăsim drumul principal urmînd un drum vechi ce urcă dealul pieptiș la început.

Odată ce ajungem la o anumită altitudine drumul ține mai mult curba de nivel. Pe partea aceasta a dealului nu e pădure așa că ne putem bucura de peisajul din jur. COpiilor li se face foame. Facem un popas mai lung protejați de umbra unui stejar bătrîn.

De aici drumul începe să urce ușor pînă pe coama dealului iar de acolo cam ține creasta matematică. Încep să alterneze porțiunile cu pădure și cele cu poieni. La un moment dat intrăm în pădure definitiv. Părăsim drumul principal, care pare că se îndreaptă într-o direcție pe care nu o dorim, și mergem pe un vechi drum de TAF inundat de frunze. Ne solicită puțin porțiunea acesta dar din fericire nu este lungă. Puțin mai sus dăm de un drum vechi dar puțin circulat.

Încă nu ne dăm seama dacă suntem pe drumul dorit. Ne așteptam să ajungem cumva în capătul de sus al văii iar de acolo să facem trecerea pe dealul pe care doream să ne întoarcem. Așa că facem un pic de cercetare. Pornesc înainte cît restul trupei se mai odihnește. Ajung la o intersecție de drumuri și poteci.

Un drum lat și aparent mai circulat vine de undeva de mai jos și ține culmea dealului. O potecă destul de conturată pare a face legătura cu centru satului Saciova.

După ce ne reunim pornim în jos pe drumul principal. Copiii se bucură și din cînd în cînd mai fac cîte un sprint la vale. Cam în 15-20 de minute ieșim din pădure și abia acum avem confirmarea că suntem unde trebuie.

În față ne așteaptă un vîrf de forma unui dom. Pînă la baza sa, drumul merge relativ drept și îl ocolește. Noi alegem să urcăm și acest vîrf cu prețul unei urcări mai abrupte care durează cam 5 minute. Acest vîrf are 691m conform hărții de la Munții Noștri.

Pe vîrf este o mică bornă geodezică. Priveliștea este generoasă oferind vizibilitate către cele patru zări. Identificăm cîteva sate: Valea Mică, Boroșneu Mic și Boroșneu Mare.

Cînd plecăm ținem în general coama dealului pînă vedem drumul pe care l-am părăsit înainte de vîrf. Revenim pe el și mergem tot înainte. În vale o turmă de oi își face plimbare de rutină.

Urmează o curmătură unde drumul nostru se întîlnește cu un alt drum. Noi însă nu mai urmăm drumul ci o luăm cam de-a dreptul încercînd să mai scurtăm din drum. Lucrul ăsta ne reușește însă ne apropiem cam tare de turma de oi și de cînii ce o însoțesc. Așa că încercăm să ne ascundem: trecem o vale seacă și urmăm o potecă ce merge la adăpostul unui șir lung de copaci.

Planul ne reușește, cîinii nu ne văd așa că ajungem în vale fără alte peripeții. Doar că între timp valea seacă pe care o traversasem sus devenise o vale cu apă. Din fericire avem pe unde traversa, există la un moment dat și un pod.

Practic am revenit pe drumul de pămînt pe care ne începusem excursia. De aici ne îndreptăm spre mașină. Stîna care dimineață era pustie este acum populată, cîțiva cîini se mulțumesc să ne latre de la distanță.

Ne încheiem cu bine traseul și cu satisfacția de a descoperi cîteva locuri noi. Traseul a durat cam patru ore.

Track GPS: https://www.strava.com/activities/7942321236

 

Adaugă un comentariu Înapoi

Abonare RSS Articole Abonare la articole
Nu exista comentarii

Adăugati un comentariu

Citește și alte articole:

Bogdan Balaban - © Copyright 2006 - 2024