Biserica fortificata de la Roades

Data publicarii: 09 mai 2009

Click aici pentru a vedea galeria completa de fotografii

Va spune ceva numele asta?Nu prea spune nimic. E un vechi sat sasesc adunat intre dealuri aflat la periferia judetului Brasov, aproape de Bunesti. Dl. Aurel, custodele bisericii fortificate de la Cloasterf ne-a indemnat sa mergem si aici ca ar fi de vazut o biserica fortificata.

Din pacate in ziua aceasta fortificatiile Roadesului sunt accesibile doar de afara dupa cum avea sa ne spuna un domn pe care l-am intilnit linga frumoasa si noua biserica ortodoxa. Biserica vegheaza satul dintr-un loc ceva mai inalt. Din pacate e lasata de izbeliste iar zidurile pling dupa ajutor.


Am incercat sa gasim o bresa in zid. La baza unuia din turnuri pare a fi o intrare. Ajund la ea insa tot ce constat e multimea de gunoaie adunate acolo. Nu e chip de intrat asa ca ne retragem pe cimp intr-un loc deschis. De unde sa putem privi in voie. Turnul bisericii nu pare a fi intr-o stare prea buna, o crapatura lunga il sageata. Ceasul pictat al bisericii e doar o amintire: a mai ramas un contur circular sters aproape in totalitate si o limba metalica incremenita intr-o pozitie nefireasca. Zidurile si celelalte turnuri par a fi intr-o stare mai buna.


Revenim pe linga ziduri indreptindu-ne, pe o alee vegheata de brazi inalti, spre ceea ce odata a fost casa paznicului cetatii. Pe sub aceasta casa e  intrare boltita in prima incinta. Pe casa un frumos cuib de barza. Un pic mai incolo e o alta poarta de intrare avind pe ea un lacat mare. In stinga e o cladire ce pare aa fi fost scoala, iar pe linga ea, o alee pietruita ce coboara spre sat care contrasteaza puternic cu noroiul intilnit pe ulitele satului. Sasii astia au fost oamenii gospodari care stiau sa se ingrijeasca de cele ale lor. Cum era sa vina la biserica in papuci plini de noroi?


Intre timp am revenit la Roades. Satul l-am gasit oarecum schimbat, mai viu. Am reusit sa vad biserica si pe dinauntru. S-au inceput niste lucrari de consolidare insa nu se stie cind se vor termina.

Putina istorie( sursa: siteul rupea-cohalm.ro )
Biserica evanghelica a fost construita in secolele XV-XVI in stil gotic purtind hramul Sf. Ioan. Avea un altar-scrin valoros, cu doua aripi fixe si doua mobile din perioada de trecere de la gotic la Renastere. Are o incinta de tip poligonal.


In secolul al XV-lea, clopotnita este ruinata partial. In 1494, pentru constructia bisericii din Roades se primeste un neasteptat sprijin din partea orasului Hermanstadt-Sibiu. Turnul este marit pana la cinci etaje si pastreaza un coridor din lemn. Ferestrele au fost zidite pentru a fi transformate in guri de tragere. Peretele salii este ridicat cu 2 metri si un etaj de aparare se afla asezat peste arcul de caramida ce se intinde intre contraforturi.


Deasupra corului s-a construita o sarpanta, care zace pe grinzi din lemn. Apoi se construieste sacristia usa pictata a a acesteia poarta data de 1526. Oglinzile sau captuselile parapetilor sunt pictate. Printre alte motive ale decoratiunilor taranesti, rurale exista, de asemenea, o reprezentare pictata a bisericii fortificate din Roades.

 

Biserica are o incinta, o imprejmuire de tip poligonal, intarita cu cinci turnuri cu trei etaje iesite din rand.
Imprejmuirea poate fi descrisa astfel: zidul inelar al bisericii cetate formeaza un oval neregulat, flancat de patru turnuri dreptunghiulare. Incinta exterioara este pastrata astazi numai in sectorul sud-estic, in timp ce partea de nord-vest a fost demolata in anul 1854.


In anul 1871, la Turnul de sud-est s-a inzidit o incapere pentru scoala si de aceea turnul s-a numit Scoala Veche de Fete. Dupa cum se poate vedea, in tencuiala frontului de sud au fost incrustati anii 1618 si 1871.


La 1882 turnul de sud-vest a fost demolat, iar cel de est a fost amenajat ca locuinta a paznicului cetatii. Sub acoperisul sau baroc se afla intrarea pentru vehicule, cu bolta cilindrica dreapta, care se inchidea cu usi grele de stejar ferecate cu fier. In zidul de sud exista si o usita pentru pietoni, o poarta grea de stejar cu ferecaturi de fier, datata 1651, anul fiind stantat in metal. Usita e ornamentata cu rozete, care sunt, la rindul lor, stantate, gravate in fier. Pe turnul de nord, numit foarte plastic si pitoresc "Pivnita de Lemn", este asezata o girueta in forma de cocos, care indica directia vintului si arata daca ploaia se indreapta catre padure.


Am ramas cu un gust amar dupa vizita aceasta. Roadesul e un loc frumos uitat insa. Cu putina organizare s-ar putea face turism de genul celui practicat la Viscri. Cei ce sed pe la Ministerul Turismului, al Culturii sau pe la alte agentii de profil habar nu au ce se afla in tara asta si ce pot. Au auzit doar de litoral, de Valea Prahovei, de Bran. Pai cum sa nu iti vina atunci ideea sa infiintezi o statiune balneara in Bucuresti?

Va invit sa urmariti un colaj de imagini realizate la Roades pe muzica formatiei Evanescence

 

In februarie 2016 o parte din turnul Bisericii Fortificate de la Roades s-a prabusit.


Cum ajung la Roades:
Pe soseaua Brasov – Sighisoara, intre localitatile Fiser si Bunesti exista un indicator spre Roades. Drumul e scurt ( 3km ) si se afla intr-o stare decenta.


Toate fotografiile Adauga un comentariu Inapoi

Abonare RSS Articole Abonare la articole
Nu exista comentarii

Adaugati un comentariu

Citeste si alte articole:

Bogdan Balaban - © Copyright 2006 - 2021