Biserica Fortificata de la Dirjiu

Data publicarii: 18 mai 2009

Click aici pentru a vedea galeria completa de fotografii

Dirjiu este un sat bine ascuns intre dealuri. Oficial, satul se afla in judetul Harghita insa localitatile apropiate se gasesc in judetele Mures si Brasov. Drumul pina acolo e unul cu peripetii, de vreo doua ori am ratacit calea. Ce e asa special in satul asta? Ati ghicit:  biserica cetate Dirjiu nu e una oarecare, ci una ce face parte din Patrimoniul UNESCO alaturi de inca sase biserici fortificate: Biertan ( jud. Sibiu ), Cilnic (jud. Alba), Valea Viilor (jud. Sibiu) , Prejmer ( jud. Brasov ), Saschiz ( jud. Mures) si Viscri( jud. Brasov).

Casa parohiala e aproape lipita de cetate. Aici trebuie sa va adresati daca vreti sa faceti o vizita. O doamna ne deschide o poarta joasa prin care intram in cetate pe linga niste lazi imense ce adapostesc si astazi grinele satenilor. Clopotnita e separata de  nava. Mergem pe o alee flancata de flori spre intrearea in biserica. Primii care am intrat am fost eu si Ramona si reactia noastra, in cor, a fost un scurt: UAU!Dar ce vazusem:  un zid, netencuit, din care care se mai vedeau vechile pietre. Deasupra lui, fresce peste care au trecut sute si sute de ani si care, din pacate, nu se pastreaza integral. Una dintre fresce il reprezinta pe Sf. Apostol Pavel, o alta pe Arhanghelul Mihail; o alta pe Sf. Anton.In partea din spate exista un balcon la care ajungem urcind trepte pe un coridor ingust. De sus, parca toata atmosfera poarta o alta incarcatura, locul e mult mai impresionant.Linga amvon ne atrage atentia o macheta in miniatura, lucrata la scara, cu biserica cetate in care ne aflam. Pe un perete din dreapta, in vecinatatea altarului este dezvelita o caramida inscriptionata cu caractere runice.Biserica fortificata de la  Dirjiu este dominata, in zona altarului, de culoarea albastru deschis. Stranele, bancile si altarul au pictate motive populare. Pe bancute stau, avind copertile protejate de broderii alb-albastre, cartile rugaciune. De altfel albul si albastrul sunt culoarile ce domina biserica. Inclusiv amvonul este decorat cu o broderie asemanatoare celor de pe carti la care se adauga scierea Egy Az Isten( dictionarele online spun ca expresia s-ar traduce ca un Dumnezeu, Dorin ma corecteaza ulterior: Unul este Dumnezeu )Iesim si pe afara sa exploram fortificatia. Zidurile adapostesc multe camere. Acestea au servit drept adapost in vremurile grele pe care le-au traversat locuitorii de aici. Acum adapostesc un mic muzeu cu banci scolare, care, unelte de dugher, de fierar, mobilier vechi. Fintina cetatii este functionala si e adapostita si ea sub acoperis. Fortificatia de la Dirjiu are bineinteles si un turn al slaninii, folosit si astazi de catre localnici. Marturile stau multe si solide table de slanina. De asemenea, este amenajata si o sala de mese.Urmeaza portia de senzatii tari: clopotnita. Urcarea se face la inceput pe scari cu trepte solide. Se continua pe scari de lemn aproape verticale. E cam intunecos, dar si asta face parte din reteta de vizitare a bisericilor cetate.In turn incercam sa ne deplasam pe rama de piatra sau pe scheletul din lemn ce sustine cele doua clopote mari. Privelistea asupra satului, bisericii si zidurilor ce o inconjoara este incintatoare.Putina istorie
Biserica fortificată Dirjiu apartine astazi comunitatii unitariene si a fost iniţial construită in stil romanic in secolele XIV-XV şi transformată ulterior in stil gotic. A fost fortificată in sec. al XVI-lea si are o incintă dreptunghiulară, intărită cu şase turnuri.

Turnul de poartă păstrează infăţişarea originală, cu zidărie masivă străpunsă de ferestre de tragere protejate cu inchizători de lemn. Frescele din interiorul ei, considerate cele mai impresionante creaţii medievale din Transilvania, au fost pictate în aceeaşi perioadă şi reprezintă legenda Sfântului Ladislau al Ungariei. Din pacate picturile murale au fost deteriorate în mare parte in timpul Reformei protestante.Fortificatia: curtea bisericii cetate de la Dirjiu este patrata. Zidurile sale au o inălţime de 5 metri şi sunt prevăzute cu bastioane dispuse oblic care ie in afara zidurilor in cele patru colţuri. Pe turnul sud-vestic se găseşte amplasat un ceas solar din anul 1622. Un astfel de ceas, insa de dimensiuni mult mai mari, se gaseste si pe unul din peretii exteriori de la Biserica Sf. Bartolomeu din Brasov.Cum ajung la Dirjiu:
Cu trenul. La Dirjiu este o halta unde opresc toate trenurile de persoane. Halta se afla la pe magistrala Brasov- Sighisoara, cam la 20km de Sighisoara. Consultati www.infofer.roCu masina sunt mai multe variante. O recomand pe cea mai buna din punctul de vedere al calitatii drumului chiar daca asta inseamna un ocol consistent:
Pe drumul Brasov–Sighisoara la Vinatori( cam 8km de Sighisoara ) exista un indicator spre Odorheiul Secuiesc. In satul Murgeni avem indicator spre Beia. Urmam drumul spre Beia pina in satul Ulies unde un indicator ne arata drumul spre Dirjiu. Drumul e asfaltat si e in stare buna pina la 2km de Dirjiu.

O alta varianta, mai scurta dar cu drum foarte prost este urmatoarea:
Pe drumul Brasov – Sighisoara, undeva intre Saschiz si Vinatori exista un indicator spre satul Mureni. Se continua drumul, pe linga calea ferata, pina la Archita si Dirjiu. Doamna care este custodele bisericii nu recomanda aceasta varianta. Cuvintele ai au fost: E drum de caruta, nu bagati masina pe acolo.


Toate fotografiile Adauga un comentariu Inapoi

Abonare RSS Articole Abonare la articole

Comentarii: 2

  • roxana

    05 aug 2011 00:58:57

    Foarte frumoasa...cu adevarat monument UNESCO...noi am nimerit destul de usor, iar biserica in interior nu mai avea zidurile alea netencuite...nu am urcat in clopotnita, nu ne-a dat voie ghidul, in schimb am urcat in bastioanele in care localnicii isi tin merindele, respectiv bucatile mari de sunca atarnate fiecare in cuiul familiei...

  • stefan

    18 mai 2014 02:02:21

    Vreau doar sa confirm cele spuse in articol. Drumul, chiar si dupa 5 ani (din 2009 pana acum in 2014) e la fel daca se alege varianta Mureni-Archita (în cazul in care cineva speră ca daca au trecut 5 ani s-a mai schimbat ceva sau se întreabă totuşi cât de rau poate sa fie?..mai ales daca prinzi ploaie, nu recomand). Recomand totusi efortul de a vizita Archita - are o biserica frumoasă si centrul satului (vechi) e deosebit chiar daca, din pacate, in paragină. Drumetii plăcute!

Adaugati un comentariu

Citeste si alte articole:

Bogdan Balaban - © Copyright 2006 - 2021