Munții Maramureșului: În drum spre Vîrful Cearcănu

Data publicării: 24 aug 2023

În ultima zi petrecută în Maramureș am ales un traseu spre Vîrful Cearcănu. Facem bagajele, ne luăm rămas bun de la gazdă și pornim cu mașina spre Pasul Prislop. Intenționam să las mașina chiar în pas, doar că am văzut că drumul ce pleacă de aici e în stare decentă.

Așadar hai să mai mergem o bucată pe el. Decizia asta a fost foarte bună, veți vedea la final de ce. Urcăm o bucată cu mașina, trecem cu bine de două zone mai sensibile și parcăm în apropierea unei stîne. De aici vom merge pe jos. În vecinătate este un stîlp cu săgeți însă scrisul nu se mai vede.

Locul ne oferă și o priveliște foarte frumoasă cu o mare parte din Creasta Munților Rodnei. Ghicesc vîrfurile Ineu, Coasta Netedă, Gîrgălău și Puzdrele. Doar această enumerare mă duc cu gîndul la excursia pe care am făcut-o pe acolo în timpul facultății.

Nici nu plecăm bine că suntem abordați de cîinii ce însoțesc o turmă de oi undeva mai sus. Ciobanul intervine prompt și îi domolește. O vreme urcăm ușor, trecem relativ aproape de o altă stînă amplasată într-un loc de vis, la capătul unui picior de munte ce oferă o priveliște largă.

Ajungem într-o șa iar de acolo mergem relativ drept pînă la un panou de lemn care nu conține nici un afiș.. Drumul principal pare să ocolească culmea și să meargă într-o direcție pe care nu ne-o dorim. Așadar începem o urcare destul de solicitantă pînă pe vîrful Cornul Nedeii(1778m). Din fericire nu durează mult.

Apoi urmează o coborîre destul de accentuată care se oprește într-o șa. Acolo este un panou de lemn care odată conținea niște informații. Zona e un pic mocirloasă. De aici iarăși ne așteaptă o bucată de urcare. Din spate suntem ajunși de un grup de turiști polonezi care merg cu bicicleta. Schimbăm cîteva vorbe. Par foarte încîntați de ceea ce văd.

Pornim la deal. Peisajul începe să se schimbe, suntem din ce în ce mai înconjurați de jnepeni. Drumul urmează o curbă de nivel. La un moment dat întîlnim o săgeată indicatoare. E prima și singura pe care scrie ceva. Adică vîrful Cearcănu, triunghi albastru( e primul pe care îl văd ) și timpul: o oră și jumătate.

De aici intrăm de-a binelea în lumea jnepenilor. Ai senzația că te înghit, poteca e neclară. Dăm de un panou pe care este încrustată o săgeată spre dreapta. Potecă nu prea mai e, așa că încerc să văd unde duce. După cîteva minute de luptă cu jnepenii decidem să renunțăm. Suntem cumva ajutați și de cerul care se acoperă de nori și de niște fulgere care se văd în depărtare.

Copiii spun că le este foame. Decidem să ne întoarcem la săgeata indicatoare. De acolo, cam în 5 minute putem urca vîrful Dealu Negru, 1756m, vîrf ce oferă o imagine panoramică. De aici se văd Valea Vaserului și vîrfurile înalte alte Munților Maramureșului: Farcău, Mihăilecu, Pietrosul Bardăului. Cît timp mănîncă copiii, rememorez cu Ramona excursia la Lacul Vinderelu. Îmi amintesc și de momentul cînd am atins vîrful Pop Ivan, aflat în Ucraina.

 

Privim și spre Vîrful Cearcănu. Nu e chiar departe, printre jnepeni pare a fi o potecă ce duce acolo. Doar că noi nu am nimerit-o. Dinspre Munții Rodnei se aud tunele. Pe vîrfurile îndepărtate a început ploaia.

După cîteva poze facem cale întoarsă pe același traseu. La coborîrea de pe vîrful Cornu Nedeii observăm undeva în spatele unor jnepeni un tricolor. Oare ce-o fi acolo?


Facem un mic ocol și urcăm cîteva minute. După cum arată acolo pare a fi un mormînt. Sunt și niște coroane pe care sunt scrise cuvinte ce aduc un omagiu eroilor din Primul Război Mondial. Revenim în drum și continuăm coborîrea. Din spate vine ploaia. Întîi timid, mîngîindu-ne cu cîțiva stropi.

De cum simțim picăturile parcă prindem puteri. Mărim pasul și mergem la vale cu spor. Începe să plouă dar suntem aproape scăpați fiindcă mașina este aproape. Iar de cum ne urcăm în mașină începe un potop în toată regula.

Uite de asta am apreciat faptul că am mai putut înainta cu mașina, altfel am fi fost uzi leoarcă cu siguranță.

Una peste alta excursia a fost plăcută, nu foarte lungă și nici foarte grea. Era exact ce am avut nevoie mai ales că după aceea am mai avut de condus cîteva ore. Am rămas totuși cu regretul că nu am ajuns pe vîrful Cearcănu, 1846m, care oferă o panoramă frumoasă spre Munții Rodnei și stațiunea Borșa.

Traseu: Pasul Prislopului - Vf. Cornu Nedeii - Vf Dealu Negru și retur.
Marcaj: nemarcat
Durata: 5 ore
Track GPS: https://www.strava.com/activities/9489894884

 

Adaugă un comentariu Înapoi

Abonare RSS Articole Abonare la articole
Nu exista comentarii

Adăugati un comentariu

Citește și alte articole:

Bogdan Balaban - © Copyright 2006 - 2024