Hoinari prin Moieciu de Sus și Fundata

Data publicării: 14 dec 2023

Zi frumoasă de toamnă la orizont. Unde să fugim? Ca să îmbinăm utilul cu plăcutul alegem tot zona Moieciu - Fundata.

Ne lăsăm mașinile în Moieciu de Sus și pornim spre intersecția cu drumul ce duce la Cabana Andolia. Plecăm pe drumul spre cabană iar ideea de astăzi este să urmăm un marcaj nestandard omuleț galben.

Astăzi suntem mulți, vreo 9 la număr, între care 3 copii.

Traseul debutează cu o urcare susținută spre biserica din Moieciu de Sus. Apoi continuăm spre un alt punct de reper, Casa Inspectorului Tișcă. Aici trebuie să fim atenți pentru că traseele de despart iar acest lucru nu e bine semnalizat.

Am cîștigat deja ceva altitudine și de aici urcarea se mai domolește. Mergem o vreme pe curbă de nivel pe deasupra gospodăriilor din sat. Apoi intrăm în pădure. Trecem pe la baza unei stînci mari apoi dăm într-o poiană.

Din fericire aici semnalizarea e bună. Urcăm prin poiană și ajungem la un drum. Se văd deja casele din Fundata. După o vreme dăm de asfalt. Identificăm ușor biserica din Fundata, pe acolo urmează să mergem.

Fiind duminică, biserica e deschisă, e slujbă. Cum nu am intrat niciodată profităm să vedem biserica și pe dinăuntru. Slujba e pe sfîrșite iar înăuntru întîlnim și cîteva cunoștinte. La ieșire este făcut parastas așa că fiecare pleacă cu cîte un pachet consistent și destul de greu. Să fie de sufletul morților.

În fața bisericii se găsește un panou informativ cu toate traseele tematice din zonă. Le studiem și ne uităm pe unde avem de urcat și mai apoi de coborît.

Ținem de acum drumul tot în sus spre vechiul hotar al Transilvaniei. Acolo drumul face cîteva curbe. Apoi undeva spre stînga părăsim drumul de asfalt. Ne așteaptă o urcare mai consistentă spre culmea dealului. Ramona și Robert recunosc locuri, odată au petrecut Revelionul pe aici.

Undeva găsim o construcție interesantă ce aduce cu un castel. Deși este îngrijit, nu se vede nici o mișcare în jurul său.

Ajungem în culmea dealului și ne regrupăm. De aici urmează coborîrea spre Moieciu de Sus și, fără îndoială, partea cea mai frumoasă a acestui traseu. Și asta pentru că locul e deschis iar vederea către Bucegi e incredibil de frumoasă.





Și uite așa o luăm la vale. La început poteca trece printre două dîmburi unde găsim niște cranii și oase mari de vacă. La vederea lor copiii sunt fascinați și le cercetează cu multă curiozitate. În punctul de maximă frumusețe ne oprim pentru o pauză mai lungă. Stăm de povești și mîncăm.

Poteca merge în continuare în coborîre destul de lină. Iarba e mare, sunt mai multe poteci dar toate se reunesc undeva mai jos. Din mers admirăm Șaua Strunga, Colții Țapului, Valea Gaura, Vîrful Omu, Vîrful Scara, Culmea Țigănești. Locul e superb.



Ajungem la marginea poienii și intrăm într-o zonă cu copaci. De aici urmează o coborîre abruptă. Poteca e de pămînt și pe alocuri este alunecoasă. Așa că mergem cu precauție și pînă la urmă ajungem jos fără căzături. De fapt ne aflăm în interiorul unei proprietăți păzite de un măgăruș. Ieșim pe o poartă și dăm de un pîrîiaș. Mergem pe lîngă el pîna la drumul de asfalt de pe Valea Popii.

Și uite-așa peste cîteva minute închidem circuitul și finalizăm excursia.

Traseu: Moieciu de Sus ( Valea Popii ) - Fundata - Coasta lui Bălan - Moieciu de Sus ( Valea Popii ).
Marcaj: omuleț galben
Durata: 4:45 ore
Distanța: 7,5 km
Track GPS: https://www.strava.com/activities/9956193060

Adaugă un comentariu Înapoi

Abonare RSS Articole Abonare la articole
Nu exista comentarii

Adăugati un comentariu

Citește și alte articole:

Bogdan Balaban - © Copyright 2006 - 2024