Șleaul Mîndrului

Data publicării: 21 dec 2023

Tot în completarea traseelor tematice avem o nouă tentativă în zona Moieciu de Sus - Fundata. Marcajul urmat va fi tot unul nestandard omuleț galben.

Lăsăm mașina la confluența dintre Valea Popii și Moieciul Rece. Suntem cam cu capul în nori și la început o luăm aiurea, pe Valea Moieciu Repede. Cînd vedem că ne îndepărtăm de ținta noastră de azi revenim la intersecție și urcăm pe Valea Popii.

Ne depășesc niște copii ce sunt în cantonament și fac alergări. Mergem pe vale pînă la capătul asfaltului iar de acolo continuăm pe drumul forestier. Trecem de o barieră și, ușor-ușor, intrăm în pădure.

Ne oprim în dreptul unei punți ce trece pîrîul. Pe aici trebuie să o luăm și traseul e semnalizat ca atare. Trecem apa și dăm într-o potecă. Și de aici începe o urcare sănătoasă. Locul se numește Șleaul Mîndrului.

Așadar transpirăm din plin pe niște serpentine scurte. Într-un final ajungem într-o zonă cu hodăi aflate într-o poiană mare. Poteca e foarte noroioasă așa că o părăsim ca să evităm nămoalele. Urcăm printre hodăi și ajungem în culmea dealului. Zona de aici se numește La Mîndru.

Facem o pauză mai lungă fiindcă peisajul începe să se deschidă. Uitîndu-mă de jur împrejur îmi mai vine o idee de excursie: urcarea pe Muntele Clăbucetul, care are cam 1600 de metri și se află între valea Moieciul Rece și Valea Băngăleasa.

Pe culmea dealului este drum și chiar e în stare bună. El traversează și zone de gol și zone cu copaci. Trecem prin zona numită La Mușuroaie unde sunt niște construcții noi. Una dintre ele are terenul delimitat astfel încît accesul pe drum este blocat. Așa că nu avem de ales decît să facem un ocol în urcare. Într-un final lucrul ăsta nu a fost rău pentru că ne-a adus noi perspective către Munții Leaota și Piatra Craiului.



Pe locul cel mai înalt ne oprim. Vedem de sus o construcție care seamănă cu un castel. Iar în fundal, în depărtare este superbă creastă a Pietrei Craiului. Iar în spate, bineînțeles Bucegii. De aici ne așteaptă o coborîre scurtă pînă la drumul ce urcă din Fundata.

Suntem la intersecția a trei drumuri și o potecă. De aici încolo însă știm pe unde să mergem că mai fusesem. Urmează superba coborîre pe Coasta lui Bălan pînă la Moieciu de Sus.

Locul îmi pare parcă și mai frumos decît prima dată. Asta pentru că am parcurs traseul mai pe tihnă cu pauze mai multe și mai dese. Bucegii se dezvăluie cu întreaga frumusețe a abruptului lor vestic. Vizibilitatea e foarte bună, încît reușim să distingem cu ușurință și celebrele refugii din Șaua Țigănești și Șaua Bătrîna.

Ce să mai spun, simpla plimbare pe aceste locuri îți dă instantaneu o stare de liniște și de bine. Dar cum tot ce e frumos trebuie să aibă și final ajungem în pădure și de aici ne așteaptă coborîrea abruptă la civilizație. Mergem cu grijă și la final ajungem la o hodaie. De data asta nu mai este păzită de măgăruș așa că locul pare ceva mai trist. Ajungem la asfalt.

Împreună cu Maria mergem să recuperăm mașina, restul rămîn să ne aștepte. Cam în 15-20 de minute încheiem excursia.

Traseu: Moieciu de Sus( valea Popii ) - Șleaul Mîndrului - la Mîndru - La Mușuroaie - Coasta lui Bălan - Moieciu de Sus ( valea Popii )
Marcaj: omuleț galben
Durata: 4 ore
Distanță: 9,5 km
Track GPS: https://www.strava.com/activities/10126625167

Adaugă un comentariu Înapoi

Abonare RSS Articole Abonare la articole
Nu exista comentarii

Adăugati un comentariu

Citește și alte articole:

Bogdan Balaban - © Copyright 2006 - 2024