Cum am regăsit spiritul Crăciunului

Data publicării: 28 dec 2023

Anul 2023 a fost un an greu pentru familia noastră, cu un carusel de evenimente nefericite. Așadar prea mari așteptări nu aveam de la acest Crăciun. Ca să fiu cinstit, abia așteptam zilele libere ca să pot să dorm suficient și să mai reduc din oboseala mea cronică.

În săptămîna de dinaintea Crăciunului fetița mea, Maria, a fost la Biserica Adormirea Maicii Domnului - Brașovul Vechi pentru a repeta colindele împreună cu alți copii.

În paranteză fie spus, la Biserica brașovul vechi sunt doi preoți tineri( părintele Ionuț și părintele Ciprian ) și foarte inimoși care au înțeles importanța de a avea în jurul bisericii o comunitate unită. Astfel au început, de mulți ani, să facă tot felul de activități dedicate în special copiilor.

În Ajunul Crăciunului cei doi preoți au invitat copiii să împodobească bradul din biserică iar apoi să cînte colinde în jurul lui. Sincer, nu aveam chef de asta dar pentru copii am făcut-o. Am lăsat totul și am mers la biserică împreună cu soția și copiii.

Cînd am ajuns se ținea o slujbă iar copiii începuseră deja să împodobească bradul.

La un moment dat și-a făcut apariția ceata junilor brașovecheni. Ei își au sediul taman în curtea acestei biserici. Au venit costumați așa cum se cuvine. La finalul slujbei au colindat frumos acompaniați de…un căpăstru cu clopoței.

Colindul lor ne-a introdus cumva în atmosfera de Crăciun. Au urmat apoi copiii noștri. Care sincer m-au uimit. Au învățat multe colinde într-un timp scurt, iar pe unele dintre ele recunosc că nu le-am mai auzit pînă acum.

Doamnele care s-au ocupat de cor fac ultimele reglaje, ca să zic așa.

La final cei doi preoți ne invită să mergem cu colindul pe la cîteva case aflate în apropierea bisericii unde fuseseră chemați. Cum deja intrasem în atmosferă, am zis ceva de genul:

La naiba! Să mergem cu colindul!

Și uite-așa, cu copiii cu părinții lor, cu oameni din comitetul parohial și cu cei doi preoți am plecat la colindat. Am fost peste 30 de persoane.

La început am urat tradițional, la geamul caselor. Oamenii care ne-au primit au fost atît de fericiți. De mult nu am mai văzut atîta bucurie simplă și sinceră pe fața unui om. Copiii au primit dulciuri.

Am fost apoi și la casa unor oameni mai înstăriți. Aici nu am mai colindat la geam ci..la terasă. Gazdele petreceau Crăciunul într-o atmosferă ca în filme: toată lumea era îmbrăcată elegant, bradul se afla în mijlocul livingului și avea cam trei metri. Era decorat mai ceva ca la mall. Oamenii au fost drăguți și s-au gîndit la toate. Ne-au servit cu un ceai cald care a picat foarte bine mai ales că noaptea era geroasă.

Am colindat și acasă la unul din preoți. Și aici organizarea a fost la cote maxime, doamna preoteasă s-a gîndit că la un moment dat o să ne apuce foamea așa că a făcut sandwichuri delicioase pentru toată lumea.

Apoi am fost într-un loc unde am fost întîmpinați de o doamnă aflată în scaun cu rotile. Am fost impresionați de bucuria ei și am plecat de acolo cu lacrimi în ochi.

Am mai fost apoi la încă trei case, toate locuite de oameni în vîrstă. Am fost peste tot bine primiți iar copiii s-au întors de la fiecare cu o mulțime de bunătăți.

Una peste alta, am avut o seară extraordinară care poate fi rezumată astfel: am petrecut Ajunul Crăciunului colindînd cu niște necunoscuți. Și a fost grozav.

Adaugă un comentariu Înapoi

Abonare RSS Articole Abonare la articole
Nu exista comentarii

Adăugati un comentariu

Citește și alte articole:

Bogdan Balaban - © Copyright 2006 - 2024