Polonia: La pas prin Wroclaw

Data publicării: 25 iun 2024

Polonia este fără îndoială o țară interesantă. Și mare. Acum mulți am citit o carte despre această țară iar unul dintre orașele care mi-au atras atenția este Wroclaw. Nemții îi spun Bresslau. Iar cehii Vratislav.

Văzînd fotografii, mi-am dorit ca măcar odată să ajung acolo. Doar că niciodată nu am fost măcar aproape de acest oraș.

Și nu eram chiar aproape nici acum. Mă aflam în Cehia, aveam un program făcut care implica vizitarea a două obiective. Acestea însă erau închise în perioada aceea așa că m-am trezit cu o zi liberă. Așadar, să mergem la Wroclaw.

Am găsit cazare la un hostel aflat în centrul orașului. Am ajuns seara pe la ora 22 iar găsirea unui loc de parcare a fost o întreagă epopee. La fel și descifrarea modului în care o poți plăti. Wroclaw este un oraș mult mai mare decît mi-am imaginat, cam de 3 ori mai mare decît Brașov.

În Polonia moneda națională este zlotul iar paritatea aproximativă este astfel: 1 zlot = 1 leu.

Dimineața m-am trezit devreme și nu am mai putut adormi. Ceilalți membri ai familiei erau încă prin lumea viselor, așa că am zis să fac o plimbare matinală. Cu ocazia asta am văzut că străzile erau libere așa că am profitat și am adus mașina lîngă hostel.

În Wroclaw, în centru, se poate parca numai cu taxă între orele 8 și 20. Parcarea e scumpă, în cazul nostru o zi de parcare a costat aproape cît o noapte de cazare.

Acestea fiind înfăptuite am plecat prin împrejurimi. Am mers pe lîngă catedrala Maria Magdalena, aflată fix lîngă hostelul nostru. În parcul de lîngă biserică se ținea un tîrg de antichități.

Chiar lîngă ușa bisericii găsesc unul dintre faimoșii pitici din Wroclaw. Tot orașul e plin de ei. Prezența lor i-a bucurat pe copiii noștri iar excursia avea să se transforme în timpul zilei într-o vînătoare de pitici.

Piața Mare

Aproape este și principala piață a orașului. E străjuită de clădiri frumoase, îngrijite, dichisite. Pe scurt e un decor de poveste.

Piața din Wroclaw este de fapt una dintre cele mai mari din Polonia. Dimensiunile sale, 205 x 175 metri, o plasează pe locul trei, numai piețele din Cracovia și Olecko sunt mai mari. Fiind aici foarte de dimineață am avut șansa să o văd goală și liniștită.

În mijlocul pieței se află clădirea din cărămidă roșie a primăriei vechi. Construcția ei a început încă din secolul al XIII-lea, mai exact în 1299. Turnul primăriei a fost adăugat abia în secolul al XVI-lea și are o înălțime de 66 de metri. A fost nevoie de mai mult de 300 de ani pentru a finaliza această clădire.

Statuile de pe Primărie reprezintă diferite clase sociale. Acestea au chipuri ale unor oameni reali care chiar au trăit în Wroclaw. De exemplu Richard Plüddemann, fost arhitect al orașului, a fost unul dintre modele.

Lângă intrarea principală a Primăriei se află un monument al poetului polonez Aleksander Fredro. Această statuie a fost adusă de la Lvov la Wroclaw în 1956 și a înlocuit o statuie a regelui prusac Frederic William al III-lea.

 











 
 

În Piață am găsit un pitic cu o chitară. Și lîngă el explicația:

Din 2003, în fiecare an, în Piața Mare din Wroclaw, oamenii se întâlnesc pentru a bate recordul mondial Guiness la categoria celui mai mare ansamblu de chitare. Acest lucru se întâmplă în timpul Thanks Jimi Festival, iar participanții cântă melodia Hey Joe a lui Jimmy Hendrix. În anul 2024 la Wroclaw s-au strîns 7531 de chitariști. Ce a ieșit vedeți aici:

https://www.youtube.com/watch?v=v71v3qveFGE

 

Alte lucruri interesante:

Świdnicka este unul dintre cele mai vechi restaurante din Europa. Există un tunel secret care duce la casa de la nr. 22, unde era fabricată berea care aproviziona restaurantul.

Deși e greu de imaginat, dar pe vremuri exista o benzinărie chiar în Piața Mare. A fost construită înainte de cel de-al Doilea Război Mondial, dar a funcționat acolo mulți ani, până în anii 1970. Astăzi, în același loc se află stația de citybike.

Noua primărie, situată în partea de vest a pieței, a fost construită între 1860 și 1863. Este azi sediul primarului din Wroclaw și al Consiliului Local. Și, de fapt, și a lui Wrocek, pisica orașului, care se plimbă prin biroul primarului.

 















 


Portalul Wroclaw


Cu mult timp în urmă, în mijlocul pieței exista o clădire cu rol de scară. În pasajul de pe strada Sukiennice veți putea vedea rămășițele acesteia - un portal frumos și o fereastră.

Cea mai mare parte a Pieței este partea de vest. Această zonă a fost martora multor evenimente fericite și nefericite - concerte, turnee și execuții. Hussitul Jan Krasa a fost ucis acolo, ca să vă dau un exemplu.


Șapte electori Wroclaw


Întreaga parte de vest a Pieței este cunoscută și sub numele de Latura celor Șapte Electori. Acest nume se referă la pictura murală de pe casa nr. 8, unde pe peretele din față este pictată o imagine a lui Leopold I împreună cu cei șapte prinți-electori.

În Casa Soarelui de Aur se află Muzeul Pan Tadeusz. Aici se păstrează manuscrisul epopeii naționale poloneze - Pan Tadeusz.

Fereastra falsă Wroclaw
Dacă vă uitați mai atent la ferestrele clădirii nr. 5 s-ar putea să vedeți ceva ciudat. Da, într-adevăr, una dintre ferestre este pur falsă. A fost pur și simplu vopsită pentru a păstra simetria.

Fântâna modernă din sticlă a fost creată în anul 2000 în partea de vest a Pieței. Ea poartă numele fostului primar al orașului Wroclaw - Bogdan Zdrojewski - și, prin urmare se numește simplu - Zdrój.

Hansel și Gretel Wroclaw
Micile căsuțe Hensel și Gretel sunt unite de un arc. Acest loc a fost poarta care ducea la cimitirul Bisericii Sfânta Elisabeta și a devenit unul dintre cele mai fotografiate locuri din Piața Mare din Wroclaw


Piața de Sare

Piața de Sare se află chiar lângă piața principală, se poate spune că este sora mai mică. Numele are rădăcini care datează din Evul Mediu, când vagoanele cu sare erau aduse acolo. În zilele noastre puteți găsi standuri de flori.


Piticii din Wroclaw


Revin la hostel. Între timp toată trupa e în picioare. Mîncăm ceva și mergem cu toții să explorăm orașul. Începem evident cu Catedrala Maria Magdalena aflată chiar lîngă noi. Punctul de atracție de aici este podul aflat între cele două turnuri ale catedralei. Se numește Podul Penitenței.

Copiii observă piticul motociclist de la intrarea în biserică. Le spun că tot orașul e plin de pitici și îi îndemn să îi caute.

Istoria piticilor a început în anii 1980. Mișcarea clandestină anticomunistă poloneză Alternativa Portocalie a decis să lupte cu guvernul pictând graffiti cu pitici mici pe zidurile orașului. Cu toate acestea, primul monument al unui pitic a fost amplasat abia în 2003, iar acum, după mai bine de 20 de ani, avem sute de pitici - cele mai recente hărți indică până la 800.

Fiecare pitic are propriul caracter, ținută și profesie. De exemplu, puteți găsi un pitic de canapea, un pitic muzician și chiar un prizonier, pentru a numi doar câteva. Vânătoarea de pitici este, cu siguranță, unul dintre lucrurile preferate de turiști și localnici în Wroclaw.

 

Catedrala Maria Magdalena


Intrăm și în biserică. Interiorul nu mă impresionează în mod deosebit așa că pornim spre turn. Se plătește o taxă de intrare, oricum nu mare. Programul de vizitare este între orele 10 și 20.

Începem să urcăm voinicește o sumedenie de scări. Turnul are cîteva etaje unde sunt amenajate mici expoziții. De la un moment dat încolo se urcă pe scări metalice cu trepte în stil grătar. Care par să nu se mai termine.

În timp ce vă îndreptați spre etaj, veți afla mai multe despre povestea care s-a petrecut aici. Este vorba despre o fată care nu a vrut să se căsătorească, exact opusul a ceea ce părinții ei aveau în minte pentru ea. Și a sfârșit prin a se alege cu un blestem…







În final ajungem la o ușă care ne scoate pe Podul Penitenței, aflat la 45 de metri de sol. După ce trecem de șocul inițial al înălțimii începem să admirăm orașul. George îmi spune că nu se simte bine și în siguranță aici. Dar treptat se obișnuiește și reușesc să îl duc pînă la mijlocul podului. Aici se află doi pitici care fac curat. Panorama orașului este superbă.

De altfel în Wroclaw există încă alte patru locuri din care se poate vedea orașul de sus: Turnul Matematic, Catedrala Sfîntul Ioan Botezătorul, Bazilica Sfînta Elisabeta și Turnul Concordia Design.

Insula Catedralei

Revenim pe pămînt și plecăm spre Catedrala Ioan Botezătorul. Aceasta este cumva în exteriorul orașului vechi iar ca să ajungem la ea trebuie să traversăm rîul Oder. Ajungem pe o insulă, mai traversăm un pod și de acolo mergem spre catedrală.

Podul se numește Podul Catedralei. Acesta a marcat începutul jurisdicției din partea autorităților bisericești. Pe vremuri, unii infractori din oraș se foloseau de acesta, evadând din oraș spre Insula Catedralei. Odată ce ajungeau pe pod, autoritățile obișnuite ale orașului nu-i mai puteau urmări în justiție și erau responsabili doar în fața lui Dumnezeu.

În multe poze și articole vechi veți vedea o mulțime de lacăte de dragoste. Acestea au fost eliminate din anul 2019. Acum un semn vă avertizează să nu mai puneți altele noi.

Ce s-a întâmplat cu lacătele dragostei?
Ei bine, așa cum v-am prezentat deja piticii mai înainte, puteți vedea în această imagine că, evident, există un "pitic de lacăt de dragoste" care își face treaba. Judecând după acțiunile sale de aici, se pare că a spart toate lacătele. Și a spart, nu glumă: după ce și-a terminat treaba podul s-a ușurat cu 17 tone!!!

În drum spre Catedrala din Wroclaw mai găsim un pitic tipograf aflat în vecinătatea palatului Arhiepiscopal. Locul unde este așezată biserica aceasta este cel mai vechi din Wroclaw, aici era odinioară centru orașului. De aici a început extinderea sa. Zona aceasta poartă un nume ciudat: Insula Catedralei.

Destul de amuzant - dacă vă uitați pe hartă, o să vă dați seama că Insula Catedralei ( în poloneză Ostrów Tumski. ) nu mai este de fapt o insulă.

Catedrala este frumoasă, impresionantă. Cele două turnuri au 98 de metri înălțime. Se pot vizita, așa cum am spus și mai sus. Nu trebuie să mergeți pe jos, aici există lift. Noi nu am mai urcat că deja văzusem orașul de sus.











Plecăm de la catedrală. Pe drum am văzut o coadă mare în fața unui magazin. Oamenii așteptau să savureze o înghețată de la Polish Lody (la Plac Bema 3), aici se spune că e cea mai bună.

Pentru că se făcuse prînz am zis să încercăm ceva tradițional. Ni s-a recomandat să încercăm Pierogi. Acestea sunt găluște umplute și cu siguranță simbolul bucătăriei poloneze. Sunt pur și simplu delicioase!

Opțiunea tradițională este pierogi ruskie, umplut cu piure de cartofi și brânză de vaci. Ruskie nu înseamnă rusește aici, acestea nu sunt găluște rusești. Există multe locuri unde le puteți încerca, dar noi am fost trimiși la Bar Pierożek (Księcia Józefa Poniatowskiego nr. 3).







Apoi ne-am relaxat o vreme într-un parc unde copiii au fost încîntați de jucăriile găsite. Am pornit apoi spre clădirea Universității din Wroclaw. Asta a însemnat o plimbare pe jos care a durat cam 20 de minute. Am mers pe malul rîului Oder, am trecut podul pe insula Slodowa, apoi încă un pod care ne-a dus în fața unei clădiri mari și impresionante.

Ușa Universității
Chiar și fără să intrați în Universitate veți putea face fotografii uimitoare într-unul dintre cele mai populare locuri din Wroclaw - ușa Universității!



Acesta este locul în care studenții își fac poze mândri cu teza finală după absolvire. Majoritatea turiștilor se opresc pentru o fotografie portret cu acest fundal frumos.

Intrăm și ne luăm bilete. În cazul nostru merită cumpărat un bilet de familie care permite accesul la Oratorium Marianum, Aula Leopoldina și Turnul Matematic.

Clădirea principală a Universității din Wroclaw se află pe strada Uniwersytecki 1 și este unul dintre lucrurile de vizitat în Wroclaw pe care nimeni nu ar trebui să le rateze.

Este unul dintre cele mai frumoase exemple de stil baroc din Polonia și are una dintre cele mai lungi fațade baroce din lume. Este decorată de multiple sculpturi și este luminată feeric pe timp de noapte.


Oratorium Marianum și Aula Leopoldina


Atunci când îți iei un bilet pentru muzeu, pe lângă accesul la punctul de vedere de pe acoperiș (Turnul Matematic), vei putea intra și în două dintre cele mai frumoase săli baroce.

La parter găsiți Oratorium Marianum, unde ne plac foarte mult picturile de pe tavan. Nu uitați să o vizitați, este un fel de capelă sixtină din Wroclaw. Comparația nu este deloc exagerată, am rămas efectiv cu gura căscată.

Mai jos poze de la Oratorium Marianum:







Tot cu gura căscată am urcat pînă la etajul doi unde se află Aula Leopoldina, care a fost recent renovată și este din nou deschisă publicului. Aula asta este și mai frumoasă. Are o sumedenie de picturi, de sculpturi, efectiv nu știi unde să te mai uiți. Am stat destul de mult timp aici.

Poze de la Aula Leopoldina:

















Apoi am mers și mai sus spre Turnul Matematic. Acesta se găsește pe acoperișul clădirii. Pînă să ajungem la el mai admirăm cîteva expoziții cu tematică științifică.
 


Turnul are un balcon generos în jurul său iar de acolo putem admira panorama orașului Wroclaw din noi perspective. Parcă de aici vederea e mai frumoasă mai ales că rîul Oder este foarte aproape.















 

Pe scurt Universitatea din Wroclaw este un loc ce trebuie musai vizitat.

Revenim în centru, în zona cu Piața Mare. S-a făcut cald așa că o pauză de înghețată e tot ce ne dorim. Copiii tot vînează pitici iar undeva dau și de unul care linge cu poftă o înghețată mare. Nu departe de el este un magazin specializat.



























Piața Mare este acum mult mai aglomerată, facem o plimbare în jurul Primăriei, căutînd mereu pitici. În Primăria Nouă există un culoar care te scoate dintr-o latură în alta a pieței. Locul e fain căci oferă umbră. Vremea este deosebit de caldă pentru Wroclaw. Este 30 aprilie 2024 și sunt 27 de grade Celsius.

Lîngă unul din restaurante este înfățișat un pitic cu burta plină ce își face siesta pe o farfurie.

















 

Din Piața Mare mergem la Căsuțele Hansel și Gretel. Vizităm și impresionanta catedrală Sfânta Elisabeta.


Districtul celor patru biserici
Este greu de crezut că într-o zonă relativ mică se pot găsi patru religii diferite care conviețuiesc pașnic. De aici provine denumirea de "Districtul celor patru biserici", iar adesea este descris și ca "Districtul respectului reciproc" sau "Districtul celor patru confesiuni".







Veți găsi aceste patru situri religioase care furnizează numele districtului:

Catedrala Ortodoxă Nașterea Maicii Domnului
Biserica romano-catolică Sfântul Anton de Padova
Biserica evanghelică Augsburg a Providenței Divine
Sinagoga White Stork

Sculptura Planeta de Cristal este situată la intrarea în district și este un punct de întâlnire foarte utilizat de localnici.

Districtul celor patru biserici se află la numai 5 minute de Piața Mare de la Wroclaw și este delimitat de străzile Kazimierza Wielkiego, Św. Mikołaja, Pawła Włodkowica și Św. Antoniego.











 

Plimbarea pe aici parcă întețește vînătoarea de pitici. Am trecut pe lîngă cele patru biserici, unele au fost închise, altele deschise. Pînă la urmă am urmat un traseu în circuit care ne-a readus în Piața Mare.



















 

Ultimele ore în Wroclaw le-am petrecut în zona parcului ce găzduiește Sala Centenarului. Pentru aceasta am plecat cu mașina din centru și după cîțiva kilometri am parcat pe o stradă lăturalnică aflată lîngă parc.

Sala Centenarului este o perlă a modernismului, proiectată de Max Berg. Este inclusă acum în Patrimoniul Mondial UNESCO. Atunci când a fost construită, era cea mai impresionantă structură din beton armat din întreaga lume. Cupola are o înălțime de 42 de metri și un diametru de 65 de metri.





Metodele inovatoare care au fost aplicate au permis realizarea construcției în doar 15 luni. La 20 mai 1913, clădirea a fost gata.

Se spune că muncitorii nu au vrut de fapt să îndepărteze structura care a fost folosită pentru a susține construcția. Le era teamă că edificiul se va prăbuși imediat. De aceea, arhitectul Max Berg a trebuit să convingă o persoană oarecare de pe stradă, cu ceva aur, să îndepărteze structura.

Dacă îi întrebați pe locuitorii din Wroclaw dacă își pot imagina orașul fără Sala Centenarului, răspunsul ar fi astăzi "nu". Dar, în trecut, când construcția era în curs de realizare, mulți oameni credeau că un astfel de exemplu de arhitectură nu ar trebui să fie ridicat niciodată. Mulți dintre ei credeau că felul ăsta de construcție experimentală nu va rezista nici măcar 5 minute. Din fericire aceștia s-au înșelat.

Astăzi Sala Centenarului găzduiește diverse expoziții, concerte, simpozioane.

Aproape de Sala Centenarului se mai găsesc cîteva puncte de atracție: Grădina Zoologică, Fîntîna Multimedia, Pergola - o grădină în aer liber unde este creat un pasaj umbros, Grădina Japoneză.







Din lipsă de timp am vizitat doar Pergola și Fîntîna Multimedia. Cele două atracții sunt un loc perfect pentru relaxare.

Wroclaw a fost așa..un fel de bonus al călătoriei noastre. Este un oraș în care m-am simțit extraordinar. Mi-a depășit mult așteptările iar din ceea ce am citit ideal ar fi să stai aici vreo 3-4 zile.

 


La revedere, Wroclaw!

Adaugă un comentariu Înapoi

Abonare RSS Articole Abonare la articole
Nu exista comentarii

Adăugati un comentariu

Citește și alte articole:

Bogdan Balaban - © Copyright 2006 - 2024