Cehia, episodul 2: La pas prin Olomouc
Data publicării: 29 mai 2024
Excursia la Olomouc a fost așa..un bonus. Ar fi fost programată pentru prima zi dar numai în cazul în care am fi ajuns la o oră decentă și am fi avut timp suficient. Ne-am organizat bine și astfel am reușit să vedem și un oraș care s-a dovedit extrem de frumos și de primitor.
Am ajuns în Olomouc într-o zi de sîmbătă. Am parcat relativ aproape de Piața Centrală ( Horní náměstí ) și am găsit ușor loc de parcare. În plus, a fost și gratis pentru că era weekend.
În cîteva minute am fost în Piața Centrală din Olomouc unde am ajuns printr-un pasaj cu contraforturi. I se mai spune Piața de Sus.
Piața e destul de mare iar în mijlocul ei tronează impozanta clădire a Primăriei. Este de formă dreptunghiulară și îți ia ceva minute să o ocolești. Mai vezi ce mai este prin piață ocazia asta.
Clădirea Primăriei din Olomouc
Clădirea gotică a servit scopului său inițial, și anume cel de primărie, timp de peste 600 de ani. Este o mărturie clară a importanței orașului în trecut, când era capitala Moraviei. Olomouc a deținut statutul de capitală din perioada medievală până în secolul al XVII-lea, când orașul a cedat acest favor orașului Brno, în special din cauza pagubelor suferite în Războiul de Treizeci de Ani.
Dacă vă uitați cu atenție, puteți observa câteva decorațiuni renascentiste pe fațadă, care au fost adăugate în secolele XVI și XVII.
Turnul înalt de 75 de metri își datorează înălțimea unei reproiectari din secolul al XVII-lea. Poate fi vizitat intrarea făcîndu-se din Centrul de Informare Turistică din Olomouc, care se află într-una dintre arcadele primăriei.
Clădirea și turnul au fost supuse unei reconstrucții majore în 2019-2020.
Columna Sfintei Treimi sau Turnul Ciumei
Sloup nejsvětější trojice
Primul lucru care ne-a atras atenția a fost Columna Sfintei Treimi. Este un element artistic valoros. Este înscrisă pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO încă din anul 2000. Mărimea ei nu seamănă cu nicio altă coloană pe care ați mai văzut-o. Este atât de mare încât are o capelă în partea de jos.
Cînd am vizitat-o noi columna era în restaurare așa că o mare parte din ea nu putea fi bine observată.
Capodopera barocă are 18 sculpturi de sfinți, 12 figuri de purtători de lumină și 12 busturi în relief ale apostolilor.
Nu doar aspectul și dimensiunile Coloanei Sfintei Treimi o fac atât de unică. Toți cei care au participat la procesul de construcție între anii 1716 - 1754, au fost cetățeni din Olomouc. Patriotismul local și bucuria că o ciumă de 2 ani s-a încheiat în sfârșit, au întărit înclinația oamenilor față de Biserică și astfel au inspirat un omagiu sub forma Columnei.
Un element neobișnuit este ghiuleaua de tun aurită din coloană. Ea amintește de atacurile asupra Olomoucului de către armata prusacă în 1758.
Copiii au fost atrași de o fîntînă arteziană. Sau mai exact de broaștele țestoase folosite drept decorațiuni.
Fântâna lui Arion
Arionova kašna
Ultima și cea mai modernă adăugire la fântânile baroce din oraș, Fântâna Arion din Olomouc a fost construită abia în 2002, dar planurile pentru crearea ei au existat încă din timpul Războiului de Treizeci de Ani.
Fântâna prezintă o poveste veche despre poetul grec Arion, care a fost salvat de un delfin.
De altfel în Olomouc există 6 fântâni baroce, toate dedicate unor figuri din mitologia antică: Cezar, Mercur, Hercule, Neptun, Jupiter și Tritonii. Ele aveau mai mult decât o simplă funcție decorativă. Construite în secolele al XVII-lea și al XVIII-lea, fântânile au fost construite pentru a le furniza apă localnicilor.
Aproape de fîntîna lui Arion, dar în alt colț al pieței este următoarea fîntînă.
Fântâna lui Caesar
Caesarova kašna
Cea mai mare dintre fântânile din Olomouc și cea mai cunoscută. Aflată chiar lângă Primărie, fântâna barocă din 1725 îl reprezintă pe Gaius Iulius Caesar, legendarul fondator al orașului.
Și dacă tot suntem la capitolul fîntîni să o menționăm și pe următoarea, aflată pe latura de nord a pieței.
Fântâna lui Hercule
Herkulova kašna
Această fântână a fost construită inițial în 1687 pe locul Coloanei Sfintei Treimi, dar a fost mutată ulterior. Hercule, eroul legendar, cred că este mai mulțumit de poziția actuală, chiar față în față cu Ceasul Astronomic.
Ceasul astronomic din Olomouc
Olomoucký orloj
Olomouc are, ca și alte orașe, ceasul său astronomic. Totuși, arată foarte diferit de cel din Praga. Ceasul, încorporat în fațada Primăriei, a fost construit pentru prima dată la sfârșitul secolului al XV-lea, dar o legendă spune că s-ar fi întâmplat cu câteva decenii mai devreme.
De-a lungul timpului, a trecut de la aspectul gotic la cel renascentist și, în cele din urmă, la cel baroc. Ceasul a căpătat aspectul actual în urma unei renovări după cel de-al Doilea Război Mondial, când a fost grav avariat. Renovarea reflectă epoca - realismul socialist i-a conferit un aspect distinct, cu un mozaic care înfățișează Călăuza Regilor și clasa muncitoare în partea de jos a motivului.
Ceasul astronomic este încă acționat de un motor mecanic care provine din anul 1898. Puteți auzi și urmări spectacolul său de 7 minute în fiecare zi la prânz. Noi am ajuns însă prea tîrziu pentru asta. În loc de figuri de sfinți, așa cum apar în micile ferestre ale ceasului de la Praga, veți vedea meșteșugari și sportivi.
Părăsim piața și ne îndreptăm spre o catedrală. De afară se aude un cor. Intrăm repede să ascultăm și noi muzica și să profităm de acustica deosebită a catedralei. Nu am fost deloc dezamăgiți. În fapt aici nu se desfășura un concert ci o repetiție. Așa că uneori dirijorul întrerupea cîntecul făcînd observații și reluînd pasaje mai scurte sau mai lungi.
Biserica St. Moritz Olomouc
Kostel sv. Mořice
Cunoscută și sub numele de Biserica Sfântul Maurice, această capodoperă gotică construită la începutul secolului al XV-lea a primit o transformare barocă în 1709, după ce un incendiu a afectat interiorul. În 1745 a fost amplasată aici cea mai mare orgă din Europa Centrală. Cu peste 10.000 de tuburi, este între primele zece ca mărime din Europa.
Biserica Sfântul Moritz din Olomouc participă în fiecare septembrie la Festivalul Internațional de Orgă. Trebuie să fie o experiență deosebită să auzi orga în toată splendoarea ei.
Am luat-o apoi pe strada Denisova cu scopul de a vedea cea mai mare Catedrală a orașului, Sfantul Wenceslas.
Doar că pînă acolo dăm de o altă biserică interesantă.
Biserica Fecioarei Maria a Zăpezii
Kostel sv. Panny Marie Sněžné
Este o biserică foarte frumoasă, o bijuterie barocă. Biserica în stil iezuit tipic are un interior destul de detaliat și un exterior cu aspect puternic.
Nouă ne-a plăcut și chiar am stat un timp acolo ca să ne mai tragem sufletul.
Catedrala Sfântul Venceslas
Katedrála svatého Václava
Când ajungeți pe Dealul Wenceslas, veți întîlni o catedrală impozantă. Aceasta a făcut parte din complexul castelului din Olomouc și a fost adăugată aici la începutul secolului al XII-lea.
Catedrala Sfântul Wenceslas din Olomouc este la fel de maiestuoasă ca și Catedrala Sfântul Vitus din Praga. Două turnuri de biserică formează partea din față a acesteia, iar cel de-al treilea din spate este de fapt cel mai înalt din Moravia și al doilea cel mai înalt din Republica Cehă.
Construită inițial ca o bazilică romanică în 1141, a suferit mai multe modificări și renovări, mai ales după un incendiu în 1265, când catedrala a primit haina gotică.
Puteți intra în interior, vă puteți alătura unui tur ghidat (gratuit vara) și chiar asculta orga. Mai multe informații pot fi găsite aici:
https://tourism.olomouc.eu/en/mista/katedrala-sv-vaclava/
Această catedrală monumentală face parte din topul lucrurilor de văzut în Olomouc. Așadar trebuie mers și vizitat.
Ne întoarcem apoi spre Piața Centrală dar pe un alt drum. Acesta ne poartă pe lîngă impunătorul Palat Arhiepiscopal.și pe lîngă frumoasa clădire a Universității din Olomouc.
Palatul Arhiepiscopal
Arcibiskupský palác
Palatul este un exemplu de manual al barocului timpuriu din Moravia. Nu a fost doar un sediu al episcopilor și arhiepiscopilor locali, ci a fost și martorul unor evenimente importante din istoria orașului. De exemplu, chiar aici a fost locul în care împăratul Franz Joseph I a preluat tronul.
Clădirea poate fi găsită pe strada Wurmova nr 9.
Biserica Sfântul Mihail
Kostel svatého Michala
Drumul ne duce pe lîngă o altă biserică. De afară clădirea nu pare a fi cine știe ce. Dar ne gîndim să îi dăm o șansă profitînd că e deschisă. Așteptările ne-au fost depășite. Biserica asta chiar e o bijuterie în stil baroc.
Revenim în Piața Centrală și o luăm pe strada Dolni Nam. În două minute ajungem la Piața de Jos, și asta mare.
Aici ne atrag atenția cîteva elemente de arhitectura:
Fântâna lui Neptun
Neptunova kašna
Cea mai veche fântână din Olomouc și prima dintre cele 6 fântâni baroce a fost construită în 1683. Neptun își ține tridentul în așa fel încât să fie orientat în jos. Acesta este un semn de protecție a orașului.
Turnul Ciumei Marian
Mariánský sloup
Un element dominant al Pieței de Jos, coloana a fost construită pentru a comemora ciuma care a lovit Olomouc între anii 1713-1715 și victimele acesteia.
Fântâna lui Jupiter
Jupiterova kašna
Cea mai recentă fântână barocă din Olomouc, construită în 1735, avea inițial o statuie a Sfântului Florian poziționată în vârful piedestalului. Cu toate acestea, pentru a se potrivi cu celelalte fântâni baroce de inspirație antică, statuia lui Jupiter a înlocuit-o ulterior pe cea originală.
Am revenit în Piața de Sus și astfel am încheiat plimbarea în acest oraș frumos. Ne mai aștepta un drum de o oră cu mașina pînă undeva aproape de Brno unde aveam rezervată prima noapte de cazare.
Olomouc este un oraș de vizitat și de savurat. Am plecat cu regretul că nu am avut mai mult timp la dispoziție, în oraș mai erau cîteva lucruri ce meritau să fie văzute.
- Distribuie pe retelele sociale