Valea Crisului

Data publicarii: 26 mai 2009

Click aici pentru a vedea galeria completa de fotografii

Cautind locuri interesante aflate pe linga Sf. Gheorghe am fost sfatuit( multumesc, Irina! ) sa vizitez un spatiu deosebit: parcul de la Arcus. Nu m-am oprit aici si am continuat calatoria pina la urmatoarele doua sate, Valea Crisului si Calnic. La Valea Crisului am fi vrut sa vizitam un vechi conac insa acesta se afla in reparatii. Renovarile se desfasoara cu greutate pe banii proprietarului. Asa ca nu am prea avut ce vedea.

In schimb am reusit sa vedem biserica romano-catolica de pe deal, profitind de faptul ca era duminica si am gasit-o deschisa. Si am avut un schimb de idei cu doi domni respectabili care vorbeau bine romaneste.Putina istorie( sursa: tabloul informativ aflat la intrarea in biserica )
Asezarea din Valea Crisului isi are originea in timpuri stravechi. Este pomenita in registrul papal din 1332 si apartinea pe atunci unui pastor pe care il chema Istvan. Cele mai vechi documente amintesc de doua edificii cu rol de biserica. Una dintre ele este cea cunoscuta sub numele Biserica Cetatii care a fost  distrusa de repetatele invazii tatarasti si ale carei ruine se gasesc si astazi pe dealul dintre Valea Crisului si Calnic. Despre cealalta biserica se spune ca exista in interiorul satului.Pe locul bisericii actuale din sat a existat o biserica in stil romanic, apoi o alta in stil gotic. Biserica actuala a fost ocupata in 1568 de cei trecuti la religia unitariana. In 1781 a fost restituita proprietarilor de religie romano-catolica printr-un ordin emis de Maria Tereza. Tot atunci s-a efectuat si ultima restaurare majora.

Biserica are, pe peretii altarului, in dosul absidei semicirculare o fresca valoroasa, datind din 1472 pictata de un artist italian care infatiseaza pe cei patru evanghelisti. O alta fresca, Adorarea Magilor, a fost din pacate distrusa cu ocazia lucrarilor succesive de reparatii.In turnul bisericii, construit in stilul barocului tirziu, exista un clopot turnat in 1512 avind greutatea de 300kg.

Linga biserica se distinge o casa masiva, inalta, avind la intrare coloane masive de piatra pe care se sprijina un balcon. Aceasta casa a apartinul familiei Kalnoky si astazi adaposteste scoala din sat.Atit in aceasta biserica cit si in incinta casei familiei Kalnoky si inauntrul cavoului ingradit  cu gard de piatra al bisericii se pastreaza emblema lor purtind inscriptia vizibila si azi: Nec tumide, nec timide.Cum ajung la Valea Crisului
La iesirea din Municipiul Sf. Gheorghe( recomand parcurcerea drumului prin oras, nu pe ocolitoare) exista un indicator spre satul Arcus. Al doilea sat intilnit, dupa Arcus, este Valea Crisului.


Toate fotografiile Adauga un comentariu Inapoi

Abonare RSS Articole Abonare la articole

Comentarii: 1

  • Borlean Oana

    18 mar 2015 08:46:50

    Multumesc frumos pentru articol, este foarte util. :)

Adaugati un comentariu

Citeste si alte articole:

Bogdan Balaban - © Copyright 2006 - 2021