Cehia, episodul 9: Cesky krumlov

Data publicării: 29 iul 2024

Am lăsat ceea ce a fost cel mai frumos pentru finalul excursiei noastre în Cehia. Penultima zi a fost alocată pentru o vizită în Cesky Krumlov, o bijuterie de oraș aflat pe malul rîului Vltava.

Frumosul oraș fortificat Ceský Krumlov este a doua cea mai populară destinație turistică din Republica Cehă, după Praga. Centrul orașului a fost declarat sit al patrimoniului mondial UNESCO și merită cu prisosință această desemnare; o vizită este ca o întoarcere în timp, în secolul al XIV-lea.

Partea centrală este înghesuită, cu străzi înguste și în pantă. Cazarea o aveam tot în oraș, dar cam la 2km de centru. Una dintre primele griji a fost găsirea unui loc de parcare. Am dat de un site de rulotiști unde era recomandată parcarea undeva în partea de sus a orașului lîngă zidurile grădinii castelului.

Am mers acolo glonț, am găsit suficiente locuri, umbră. Și în plus mai era și gratis!

Grădina Castelului

Așadar ne luăm rucsacul în spate și pornim la drum. Intrăm în grădinile castelului. Sunt foarte frumos îngrijite iar o plimbare pe aici este o adevărată relaxare. Unul din locurile emblematice ale acestei grădini este o fîntînă arteziană. Ne oprim acolo pentru cîteva poze.





 

Cîțiva pași mai încolo, de lîngă zidurile orașului, avem o primă panoramă. Frumoasă dar încă insuficientă pentru a ne da seama de frumusețea locului. Tot de aici mai vedem ceva neobișnuit: un fel de pod, sau pasaj acoperit care leagă grădina de castelul orașului . Din cîte vedem, trebuie să ieșim din grădini și să trecem pe sub acest pod ca să ajungem spre centrul.

Într-adevăr, trecem de două ori pe sub acest pasaj, căci strada este cu serpentine și uite-așa dăm de o alee frumoasă ce oferă niște peisaje de la înălțime. Aleea trece pe lîngă Teatrul Baroc al Castelului. Când proprietatea era locuită de familia regală în perioada sa de glorie, spectacolele de aici durau 6 ore și erau deschise doar celor invitați personal de familia regală. Teatrul era închis, de obicei însă se poate vizita.









 

O poartă ne duce poate în cel mai frumos punct de belvedere din Cesky Krumlov. Jos e rîul Vltava care înconjoară partea centrală a orașului de unde iese în evidență catedrala St. Vitus.

Cu ocazia asta vedem că pe străzile de jos este destul de aglomerat. Ca și la acest loc de belvedere unde trebuie deja să stai la coadă ca să faci poze.

Podul Plastovy

Revenim pe alee li în cîteva minute ajungem la Podul Plastovy ( în traducere, Podul Mantiei ). Și podul ăsta este o operă de artă. El conectează diferite părți ale castelului: Castelul Superior, Teatrul Baroc al Castelului, curtea și grădina castelului.

Podul în sine este o bijuterie arhitecturală fascinantă, caracterizată prin designul său cu mai multe etaje. Podul Plastovy este format din trei niveluri de arce susținute de piloni rezistenți. Are un etaj deschis, acoperit, împodobit cu decorațiuni sculpturale complicate, precum și trei etaje închise, conectate prin două coridoare. Coridorul inferior leagă Sala Masquerade de teatrul castelului, în timp ce coridorul superior leagă pinacoteca de grădina castelului.

Una dintre caracteristicile distinctive ale Podului Plastovy este balustrada sa din cărămidă, care prezintă o copie a statuilor baroce reprezentând sfinți importanți, printre care Sfântul Anton de Padova, Sfântul Felix Kantalíčský, Sfântul Wenceslas și Sfântul Ioan de Nepomuck. Sculpturile originale ale acestor sfinți sunt acum expuse în lapidariul castelului.

Din punct de vedere istoric, locația podului a fost cândva un șanț traversat de o pasarelă cu pod mobil în timpul Evului Mediu. De-a lungul timpului, podul Plastovy a trecut prin mai multe faze de construcție și renovare. A fost construit succesiv în 1686, 1707, 1748 și 1765. Aceste transformări au contribuit la aspectul său baroc actual.

Castelul

Continuăm pe pod și ajungem într-o curte interioară. Aici este un loc răcoros și plăcut. De aici coborîm pe un coridor acoperit. Undeva, pe o ușă putem ieși la un balcon aflat în exteriorul castelului. Și de aici avem o priveliște extraordinară.



Ajungem în a doua curte interioară. Aceasta este mult mai largă și este dominată de Turnul Orașului. Acesta este o emblemă în Cesky Krumlov și geme de lume. Suntem foarte surprinși de numărul mare de turiști chinezi. Aglomerația din turn ne determină să renunțăm la a-l vizita și să alegem un tur al castelului. Și oricum Cescky Krumlov are o mulțime de locuri de unde poate fi admirat de la înălțime.





 

Mergem la casa de bilete și ne lămurim ce și cum. Trebuie să ne întoarcem în curtea interioară de sus și să ne așteptăm ghidul într-un loc anume. Mai multe detalii aici:

https://www.zamek-ceskykrumlov.cz/en

Castelul Český Krumlov este unul dintre cele mai importante monumente din Europa Centrală în ceea ce privește nivelul arhitectural, tradiția culturală și amploarea. Poate datorită poziției ascunse într-un colț îndepărtat al Boemiei de Sud, dezvoltarea sa edilitară a fost păstrată cu aspectul original, structura materială, instalația interioară și detaliile arhitecturale din secolul al XIV-lea până în secolul al XIX-lea.

Castelul, construit de familia Vítkovec și reconstruit în stil renascentist în timpul familiei Rožmberk, se întinde de-a lungul unui promontoriu stâncos deasupra unui meandru al râului Vltava și este alcătuit din 41 de palate și dependințe separate, precum și dintr-o grădină ornamentală a castelului cu o suprafață de 12 hectare.

Pe lângă interioarele renascentiste Rožmberk și apartamentele baroce Schwarzenberg din secolele al XVI-lea, al XVIII-lea și al XIX-lea, alte încăperi interesante sunt deschise vizitatorilor. Adevărata bijuterie este Teatrul Baroc, cu un set complet conservat de decoruri, costume și recuzită - unic în Europa.

Există, de asemenea, un muzeu al castelului, iar grajdurile cu o colecție de trăsuri și sănii au fost deschise recent.

Pivnițele gotice extinse găzduiesc galerii contemporane de ceramică, sticlă și artă plastică cehă și central-europeană. Vizitatorii pot alege din nouă tururi și expoziții.

Noi am vizitat doar muzeul castelului. Mi s-a părut cea mai interesantă atracție dintre cele ce erau deschise și potrivită pentru copii. Turul durează cam o oră și jumătate care nu îți dai seama cum trece. Afli tot soiul de detalii despre lucrurile din castel și despre proprietarii acestuia. Pe scurt o vizită aici face toți banii.

Turul se încheie tot în curtea interioară mică. De acolo pornim în a explora orașul. Revenim în curtea principală iar de acolo ieșim din castel pe un pod. Acolo era lume adunată ca la urs. Și aveam să constatăm faptul că în șanțul de apărare al castelului chiar existau doi urși. Tradiția aceasta a fost inițiată de unul dintre proprietarii castelului, aparținînd familiei Schwartzenberg, care s-a gîndit să folosească urșii pentru apărarea castelului și descurajarea dușmanilor.



















 

Mănăstirea Minorită

Părăsim castelul și ne îndreptăm spre Mănăstirea Minorită. Aceasta are o curte generoasă și foarte bine întreținută. Am nimerit în pauza de prînz așa că nu am putut intra și nici nu am mai revenit..




Manastirea Minorita din Cesky Krumlov a început să fie construită în secolul al XIV-lea și a continuat pana la sfarsitul perioadei baroce. Constructia a fost ridicata la indemnul lui Peter I Rosenberg, alături de soția sa Katerina.


Mănăstirea datează încă din anul 1350, fiind renovată în secolul al XVII-lea în stil baroc. În incinta mănăstirii încă se mai oficiază slujbe religioase și, ocazional, se organizează concerte de muzica religioasă.


Interiorul bisericii deține o galerie unică de obiecte religioase de arta baroce. Altarul a fost ridicat la ordinul printului Johann Christian von Eggenberg si al sotiei sale Eleonore între anii 1679 – 1682. Altarul a fost pictat de Matyáš Leithner, care a ilustrat-o pe Fecioara Maria cu Pruncul si Sf. Francis. Arhitectura altarului este completata cu statui realizate de sculptorul Jan Worath.





De la mănăstire ne coborîm pe malul rîului Vltava. Luăm o pauză de înghețată, traversăm apa pe podul Lazebnický most și ajungem în zona..și mai aglomerată a orașului. Pe rîul Vltava se face rafting, pare a fi una din atracțiile orașului. Rîul a fost amenajat astfel încît să aibă locuri cu repezișuri care fac deliciul celor din bărci.





 

Imediat ce ai trecut rîul dai în orașul vechi. Aici începe un întreg labirint de străduțe mici cu farmecul lor aparte.

Piața Mare

Dăm și în principala piață a orașului Stare Mesto. Aici se desfășoară un tîrg culinar stropit din belșug cu multă-multă bere. Piața este destul de mică în ceea ce privește suprafața și este aproximativ pătrată. Pe o latură a ei se află o fîntînă arteziană, numită fîntîna ciumei. Clădirile au farmecul lor și sunt bine întreținute.



Biserica Sfîntul Vitus

Din piață urcăm spre biserica principală din oraș, Catedrala Sfîntul Vitus, cealaltă structură care domină peisajul orașului Ceský Krumlov. La profilul distinctiv al bisericii se adaugă acoperișul său extrem de înalt, care este la fel de spectaculos și atunci când este privit din naosul somptuos decorat al clădirii.





 

Biserica se remarcă, de asemenea, ca fiind locul de înmormântare al mai multor familii boeme importante, inclusiv familia Rosenberg și familia Schwarzenberg, ale căror morminte conțin rămășițele mai multor generații din fiecare familie.

Seminární zahrada

De la biserică ne îndreptăm pînă la Seminární zahrada, unul dintre cele mai frumoase puncte de belvedere din oraș. În fapt este un mic parc aflat la înălțime, ce îți oferă priveliști frumoase spre Castel și spre rîul Vltava. Locul ăsta te invită parcă la leneveală.



Iar noi constatăm că suntem cam obosiți. Revenim în piața mare de acolo ne pierdem pe străduțe și ajungem la un alt pod, numit Lávka pod Zámkem. Îl trecem și ajungem de data asta sub podul Plastovy, cel de pe care admiram orașul de dimineață.

Acum trecem pe sub el iar apoi urcăm niște scări ce ne scot lîngă Teatrul Baroc. Hotărîm să mergem să ne luăm în primire locul de cazare și să ne odihnim un pic. Locul de cazare se află pe malul Vltavei în afara orașului vechi.





În drum vedem un pod de lemn și un loc amenajat pentru cei ce fac slalom cu caiacul.

Gazda noastră este un domn în vîrstă. Nu știe decît cuvinte cheie în limba germană dar își dă silința să ne arate toate facilitățile. Biroul său este un adevărat altar al mașinilor Skoda. Omul are o colecție de machete cu toate modele Skoda, vechi și noi, care însumează cîteva sute de exemplare.

După vreo două ore de odihnă revenim în centru. Parcă acum e și mai aglomerat.De data asta nu mai avem ținte precise, vrem doar să ne bucurăm de o plimbare prin orașul vechi și pe malurile Vltavei.

Și uite așa observăm tot felul de detalii și de lucruri interesante. Unul dintre ele este o moară cu apă. Aici este un mecanism cu o decorațiune interesantă. Un drac te ispitește să îi bagi bani în fund ca să facă să se învîrtă roata morii. Ne uităm prin buzunare, nu avem decît monede românești. Hai să vedem: dracul ceh merge cu fise de 10 sau de 50 de bani? Merge. Copiii se amuză și alimentează dracul cu monede și astfel roata se învîrte.

Vitrinele magazinelor din centru sunt spectacol. Sunt pline cu tot felul de obiecte și de reclame, care mai de care mai amuzante.

De asemenea, există și o serie de decorațiuni pe clădiri. Totul e să fi cu ochii pe sus.

Altundeva descoperim o variantă mult redusă a podului Plastovy.





 














 
 

Hoinărim pe străzi, mai bem o bere, mai mîncăm ceva bun. Copiii își găsesc un loc de joacă interesant pe malul rîului. Și uite așa ne prinde seara într-unul dintre cele mai frumoase orășele din Europa.

Străzile se golesc treptat, turiștii se retrag în camere sau în restaurante. Oboseala este așa mare că duce la situații hilare. O chinezoaică efectiv își uită fetița într-un magazin. Toată lumea caută furibund mama iar povestea se termină în final cu bine.

Puțin mai încolo asistăm la o altă întâmplare tot din categoria asta dar în sens invers. Și tot cu chinezi. O fetiță de vreo 3 ani pleacă de capul ei de lînga mama ei aflată într-un magazin. Noroc cu un ceh care observă de unde ieșiese fetița și o interceptează.

Noi stăm pe străzi cît putem de mult dar în final ne doboară oboseala așa că revenim la locul de cazare.

Dimineața următoare mă trezesc înainte de ora 6. Mă foiesc, dar nu mai pot adormi. Atunci mă îmbrac și zic că orașul ăsta e prea fain ca să nu îl pot vedea încă o dată. În cîteva minute sunt iarăși în zona cu grădinile castelului. Pe străzi și alei nu e nimeni, mă simt fenomenal, orașul ăsta parcă în dimineața asta e numai pentru mine. Ajung la ușii de la intrarea în cetate. Acum nu-i stresează grupurile de chinezi așa că am parte de o priveliște rară. Cei doi urși se împerechează.

Ies din curtea castelului, cotesc la stînga și merg pîna la Poarta Budejovice. Pe care o găsesc frumoasă și fotogenică. După ea urmează un pod peste pîrîul Polecnice, un mic afluent al Vltavei.











 












 
Revin în orașul vechi, mai fac poze, mai merg prin punctele de belvedere. La final trec Vltava pe podul Benese și merg în aval pe lîngă rîu pîna la podul Plastovy. Urc voinicește pînă în grădinile castelului. De data asta am vreme să le văd integral.
 




 


 În capătul de sus al grădinilor este un lac ce a devenit casă pentru o sumedenie de păsări dar și pentru pești mărișori.

Aici închei mica incursiune matinală la Cesky Krumlov. Mică e un fel de a spune. A durat vreo două ore. Mă îndrept spre locul de cazare. Copiii au făcut ochi doar de cîteva minute. E ziua de Paște Ortodox. Ne urăm un Hristos A Înviat, ne facem bagajul și ne pregătim de ultima zi în Cehia.

Și pentru că e zi de mare sărbătoare, la noi, decidem să avem o zi relaxantă. Pentru asta ne deplasăm la Lipno nad Vltavou, o localitate aflată pe malul unui mare lac de acumulare. Avem de mers cu mașina cam o oră.

Pare că locul este popular, văd cîteva campinguri unde sunt destule rulote. În zonă sunt tot felul de atracții: plajă, baie, plimbare cu barca, cu vaporasul, Treetop Trail Lipno și
Království Lesa Lipno.

Noi alegem ultima atracție. Este un parc de distracții pentru copii și adulți cu multe chestii. Ca să ajungi la el trebuie să urci muntele din apropiere( cam 40 de minute ) sau să iei telescaunul.

Mai multe detalii oficiale despre acest parc găsiți aici:
https://www.kralovstvilesa.cz/en/

Prețurile sunt bune mai ales dacă achiziționezi un abonament pentru o mai lungă durată.

Am optat pentru urcarea cu telescaunul. Care mergea atît de încet de la un moment dat ne-am plictisit. De la stația superioară a telescaunului se pot face mai multe trasee. Ca să ajungem la parcul nostru avem de coborît pe o potecă în jur de 5 minute.

Tot în apropiere se mai găsește o atracție: Treetop Trail. O structură pe care urci astfel încît să fi deasupra copacilor și să savurezi o belvedere de la înălțime. Iar ca să revii pe pămînt poți folosi cel mai lung tobogan din Cehia, 52 metri.

Detalii aici:
https://www.lipno.info/en/adventures/treetop-walkway.html

Noi am ales parcul de distracție, unde am petrecut o bună parte a zilei și unde am dat și noi în mintea copiilor: am sărit pe trambuline, am parcurs trasee pe frînghii, ne-am dat pe tobogane.









 

Copiii au mers la niște ateliere de creație, au dansat împreună cu animatoarele. A fost o zi de Paști mai puțin tradițională dar totuși foarte frumoasă.

Spre după-amiază am coborît dealul pe jos, ne-a luat cam 20 de minute. Și am plecat spre lungul drum către România.

 

La final, alte și alte poze din Cesky Krumlov:

 



 
 
 
 
 
















 














 






 

Adaugă un comentariu Înapoi

Abonare RSS Articole Abonare la articole
Nu exista comentarii

Adăugati un comentariu

Citește și alte articole:

Bogdan Balaban - © Copyright 2006 - 2024