Cu copiii pe Piatra Iorgovanului

Data publicării: 06 feb 2025

După frumoasa aventură în Oslea din Vîlcan era musai să ne mutăm vis-a-vis. Acolo se găsește una dintre părțile emblematice ale Retezatului Mic, Piatra Iorgovanului. Plecăm din Lupeni dis-de-dimineață, ne luăm ceva merinde de la Lidl și plecăm spre Cabana de Vînătoare Cîmpușel.

Lăsăm mașina undeva la umbră, printre copaci. Trecem Jiul de vest și începem să traversăm o poiană lungă cu iarbă înaltă.Poteca este marcată cu triunghi roșu. Urcăm prin pădure și profităm de răcoarea ei. Pe măsură ce ajungem la înălțime copacii se răresc și lasă loc jnepenilor. Copiii au atitudini diferite: Ania nu prea au chef de urcare. Sora ei, Ileana, merge repede și fără să comenteze prea mult. Ramona îmi pune o mulțime de întrebări pe drum, iar mezinul George merge calm, liniștit fără să se ălîngă de ceva.



Încep și vederile mai largi spre Oslea. Poteca urmează un picior de munte pe alocuri abrupt. Pe valea din dreapta, numită Valea Scocului, se văd niște găuri mari în stîncă. Zona se numește, sugestiv, Găuroane. Ridicăm privirea și vedem undeva sus, pe o stîncă, un stîlp cu marcaj. Maria îl privește cu debusolare. Acesta a devenit o țintă intermediară, iar cînd am ajuns la el, loc de popas. Totuși copiii s-au distrat cățărîndu-se.







De aici greul s-a cam terminat. Urcarea nu mai este grea și în plus am ajuns în zona de stîncării din apropierea vîrfului Piatra Iorgovanului. Cu un ultim efort ne cățărăm pînă pe vîrf, spre bucuria lui George.

Poziția Vîrfului Piatra Iorgovanului este una privilegiată. Există vederi largi spre Oslea, spre Piatra Cloșani, spre Valea Cernei. Și evident spre Retezat și Godeanu. UItîndu-ne împrejur hotărîm și pe unde facem întoarcerea: Valea Soarbele din Munții Godeanu.

Dar pînă atunci observăm o oaie rătăcită care behăie trist pe undeva printre stînci. De asemenea mai ochim un loc bun pentru o binemeritată pauză de masă. Stăm în voie, vremea e perfectă, cald cît trebuie, adiere de vînt la fel.







Într-un final părăsim zona stîncoasă și curînd găsim marcajul bandă roșie care duce de la Petroșani la Băile Herculane. Avem o bucată de coborît pe o potecă pietroasă și lată ce ocolește stîncăriile de lîngă Piatra Iorgovanului și ne duce într-o șa. Pe vremuri aici era o stînă.

Ne întîlnim cu un cioban ce căuta niște oi. Îi spunem de oaia rătăcită in zona vîrfului. Între timp mai admirăm crestele îndepărtate ale Retezatului, care mie îmi sunt foarte dragi.





Apoi începem să urcăm destul de accentuat spre Șaua Paltina, granița între Retezat și Godeanu. Urcarea ne pare mai grea că e soare și deja suntem obosiți. Dar, cu răbdare și tot povestind, o biruim. Poteca trece pe sub vîrful Stănuleții Mari(2025m). Undeva ne oprim lîngă o gaură adîncă, ce pare a fi un aven.

Revenim în potecă şi după câteva sute de metri ajungem în Șaua Paltina. Peisajul se schimbă brusc: calcarele dispar și vedem şisturile cristaline. Și uite așa călcăm și în Munții Godeanu.

De aici teoretic trebuie schimbat marcajul, punct roșu. Trebuie să coborîm pe poteci mai mult sau mai puțin clare spre o stînă aflată mai sus de limita pădurii. Valea se numește Soarbele.

Copiii se distrează rostogolindu-se pe iarba mare și moale. Coborâm pe o muchie lungă. Din loc în loc mai e cîte un stîlp de marcaj. Noi ieşim în firul văii într-o zonă cu multe pîraie cu apă limpede și rece. Prilej pentru a ne potoli setea și de a reface stocurile de apă.
Continuăm pe poteci ciobăneşti până către stână. Dar până acolo mai avem ceva de bifat. Poteca ne lasă lângă un lac foarte frumos străjuit de brazi, Tăul fără Fund.

De aici nu mai durează mult și ajungem la stînă. Aici poposim într-un fel de foișor unde ne bucurăm deplin de umbră. Cu forțe proaspete abordăm ultima parte a traseului, coborîrea prin pădure. Pe drum ne jucăm FAZAN, copiii și adulții intră în joc. Poteca e clară. La un moment dat părăsim marcajul pentru o potecă pe care o cunoșteam fiindcă ne dorim să ajungem mai repede.

Și uite așa terminăm un traseu minunat ce ne-a ținut în priză în mare parte din ziuă. Copiii profită și se bagă cu picioarele în apele Jiului de Vest pînă încărcăm bagajele în mașini.

Traseu:
Cabana de Vînătoare Cîmpușel - Găuroane - Piatra Iorgovanului ( triunghi roșu ) - Șaua Paltina ( bandă roșie ) - Valea Soarbele - Stîna Soarbele - Cabana de Vînătoare Cîmpușel.
Durata: 8 ore și 20 de minute
Track GPS: https://www.strava.com/activities/12009554599

 

Adaugă un comentariu Înapoi

Abonare RSS Articole Abonare la articole
Nu exista comentarii

Adăugati un comentariu

Citește și alte articole:

Bogdan Balaban - © Copyright 2006 - 2025