Bisericuța de Piatră de la Strei

Data publicării: 12 iun 2009

Click aici pentru a vedea galeria completă de fotografii

Într-o bună zi am dat, pe Internet, de o fotografie ce înfăţişa o veche biserică de piatră, mică, de o simplitate arhitectonică dezarmantă. Caut eu informaţii să văd pe unde e localitatea Strei şi constat cu bucurie că drumul spre Parîng trece chiar prin acest sat.

Aşadar într-o dimineaţă cam înceţoşată ajungem la Strei şi merem să vedem bisericuţa. Ne aşteptam să găsim pe cineva căci anul ăsta ne-am nimerit de Înălţare. Aşa că ne mulţumim să privim din exterior superbul monument. Decorul se prezintă astfel: iarba înaltă, flori de câmp şi cântec de greieri. Puţin mai încolo câteva fragmenete de piatră ce par a fi fost scoase la lumină de săpături arheologice.


Un localnic ne spune aici nu se mai ține slujba în acest lăcaş iar cheia e ori la doamna preoteasă ori la o săteanca vecină cu biserica. Ne promite că va întreba dacă poate veni cineva să ne deschidă. Din păcate nu vine nimeni şi la întoarcere mai facem un popas la Strei sperând că de această dată să avem noroc. Şi avem!


O doamnă în vârstă, vecină cu biserica, ne însoţeşte insistând să fie excepţia de la regulă în ceea ce priveşte ospitalitatea celor din Țara Hațegului. Se poartă ca şi cum ne-ar face o mare favoare. Aş fi preferat să ne spună că nu are cheia sau că nu vrea să vină să ne deschidă.

De data asta e vreme bună, un cer albastru şi o lumină blândă pun în valoare vechea şi modestă bisericuţă. Înăuntru nu mai e mare lucru. Câteva fresce, o piatră funerară, scara de lemn ce duce în clopotniţă. Catapeteasma nu mai există.


Puţină istorie ( sursă: panoul informativ de la intrarea în ciminit şi site-ul crestinortodox.ro )
Ctitorita de boierul roman Ambrozie, Biserica Strei a fost construită în secolele XIII-XIV în stil romano-gotic ce se îmbină cu elemente locale, rezultând astfel un ansamblu arhitectural unic. Prima menţionare istorică a bisericii din Strei este în 1392.

Clădirea bisericii este construită din piatra brută, pe ruinele unei aşezări romane de tip "villa rustica", ale cărei anexe sunt vizibile şi astăzi. Interiorul bisericii este pavat cu cărămizi romane. Turnul clopotniţă se afla aşezat în capătul vestic al naosului, nava scurtă este acoperită cu un tavan din scânduri, iar Sfântul Altar, de formă dreptunghiulară, este acoperit cu o boltă în formă de cruce.

Iniţial, intrarea în biserică se făcea pe sub turnul clopotniţă, printr-o uşă încoronată de un arc frânt deasupra căreia se găseşte o frescă reprezentându-l pe Iisus, cea mai bine conservată dintre cele aflate pe exterior. Acum intrarea se face printr-o uşă scundă din latura de sud a navei în faţa căreia se afla câteva lespezi mari.

 
Picturile bisericii reprezintă unul din cele mai vechi şi preţioase ansambluri de pictură medievală. Se spune că lucrarea picturii din Strei se datorează unui întreg grup de pictori şi nu unuia singur. Se cunoaşte doar maestrul principal care a decorat monumentul potrivit inscripţiei alăturate portretului său: "Grozie, fiul meşterului Ioanis, a pictat biserica".

Pictura murală interioară se păstrează încă, însă nu în totalitate şi nu în foarte bună stare de conservare. În altar se distinge scena cu Hristos Arhiereu şi cortegiul Apostolilor, iar în navă apare Buna Vestire, Sfântul Nicolae precum şi alţi sfinţi.

Clopotniţa bisericii, construită pe trei nivele, îşi păstrează încă vechiul acoperiş, format din patru faţade de formă triunghiulară, în interior acesta terminându-se într-o cupolă. Ultimul etaj al turnului este deosebit, el purtând pe sine un model alcătuit din cărămizi, aşezate intercalat cu colţurile acoperişului, asemănător celui întâlnit la Biserica Densuş.

 
În biserica din Strei nu se mai slujeşte decât în ziua de 8 septembrie, când se prăznuieşte hramul - Adormirea Maicii Domnului.

Cum ajung la Strei:
Şoseaua Simeria Veche - Petroşani traversează o porţiune a oraşului Călan, aflată lângă fostul combinat. Următorul sat( în direcţia Petroşani ) este Strei. Drumul spre bisericuţă este indicat de un panou mare.


Toate fotografiile Adaugă un comentariu Înapoi

Abonare RSS Articole Abonare la articole
Nu exista comentarii

Adăugati un comentariu

Citește și alte articole:

Bogdan Balaban - © Copyright 2006 - 2024