Piatra Craiului: Un Turn..Ascutit

Data publicării: 16 iun 2009

Click aici pentru a vedea galeria completă de fotografii

E duminică şi e dimineaţă. Soarele profită de faptul că am uitat să trag jaluzelele şi începe să mi se plimbe pe față trezindu-mă. Ies să văd cum se prezintă vremea, că ieri a fost cam închis şi rece. Azi e vreme bună, însă şi nu e pic de nor. Deci o vreme ideală pentru o tură de o zi în Crai.

Astăzi plecăm în excursie doar doi: eu şi Ramona. După obişnuitul ritual de făcut bagaje şi pus mâncare plecăm spre Zărneşti şi Fântâna lui Botorog. Urmează ritualul de echipare, umplere a sticlei cu apă. Pornim pe traseu, spre Curmătura. Ne mişcăm bine, Ramona e în formă foarte bună aşa că prima oprire e chiar la cabană. În Poiana Zănoaga au urcat stânele aşa că intrăm într-un conflict scurt cu un câine scandalagiu. Renunţăm să urcăm şi pe Piatră Mică din dorinţa de a pertece cât mai mult timp pe creastă.


Intrăm la cabană, dăm ziua bună şi bem câte un ceai( 1,50 lei / cana ). Reumplem sticla cu apă că altă sursă nu e mai încolo şi o pornim voiniceşte spre Şaua Crăpăturii unde întâlnim doi veterani ce au urcat pe cealaltă parte a versantului. Facem o scurtă pauză pentru că punctul de belvedere pare mai minunat ca niciodată.

Ne îndreptăm spre Vf. Turnu. La început urcuşul este uşor. Avem de trecut câteva obstacole constând în arbori doborâţi. Ajungem la o scurtă porţiune de grohotiş şi vedem şi primul lanţ spre marea bucurie a Ramonei. Urmează o urcare pe care o fac întotdeauna cu plăcere pentru că zona are o frumuseţe sălbatică. Urcarea ne pune la încercare simţul echilibrului şi concentrarea. Nu e o porţiune uşoară. Ne vorbim şi ne hotărâm să nu ne grăbim, să facem pauze dese pentru a ne bucura din tot sufletul de ceea ce vedem. Şi avem şi ce să vedem. Pe măsură ce câştigăm altitudine peisajul se diversifică, începem şi vedem din ce în ce mai mult: Țara Bârsei, Postăvarul, Piatra Mare, Ciucașul, Munţii Baiului, dealurile numeroase stăpânite de Măgura Codlei.


În spatele Pietrii Mici începe să se desluşească silueta Bucegilor. Urmează câteva traversări, din când în când e nevoie să şi coborâm câţiva metri. Ieşim dintr-un jgheab şi urcarea abruptă se termină. Vom merge până pe vârf pe o muchie pietroasă, nu foarte lată, străjuită de jnepeni în ambele părţi. Întâlnim săgeata ce ne trimite la Zărneşti prin Padina Hotarelor şi după câteva minute zărim şi stâlpul ce marrcheaza Vf. Turnu.


Priveliştea e minunată. Din Vf. Turnu, pe o vreme limpede cum e astăzi există o mare deschidere ce permite să cuprinzi multe cu privirea. Se vede bine Iezerul,  limbile de zăpadă de pe Făgărași, Bucegii şi Leaota. Urmează o binemeritată pauză de masă şi hidratare. Am avut norocul să fim singuri pe vârf, fapt ce ne-a contrariat un pic ştiind că Piatra Craiului are parte de mulţi vizitatori.


Continuăm spre Şaua Padinei Închise şi păşim cu atenţie. Din când în când ne oprim pentru a arunca privirea în vale, spre grohotişuri şi stânci albe. Ajungem în şa, consultăm scurt marcajele şi o pornim spre Vf. Padina Popii( 2018m), unde întâlnim primul grup. De pe creastă se aud voci şi se văd excursionişti ce coboară din Vf. Ascuţit. Traversăm apoi o zonă cu cabluri şi ieşim iar în creasta matematică. Şi întâlnim lume cunoscută: Oana, tatăl ei şi Ciprian. Ei au urcat de ieri pe munte însă vremea rea i-a ţinut la Curmătura. Azi au urcat prin Padinile Frumoase urmând să coboare pe la Diana.

Noi ne continuăm drumul şi ajungem în Vf. Ascuţit unde găsim încă vreo două grupuri. Refugiul e într-o stare decentă. Frumoasă e semisfera asta roşie pe fundal de cer albastru.


Ne dăm greu duşi de la Ascuţit. Coborâm pe triunghiul albastru cu mare grijă la grohotişuri. Parcurgem un jgeab asigurat cu cablu urmând apoi poteca printre pietre mişcătoare mai mari şi mai mici. Mare uşurare pe noi când în sfârşit ajungem pe pământ stabil. Urmează o parte de coborâre accentuată unde întâlnim destul de mulţi arbori doborâţi. Pe unii îi ocolim pe alţii îi sărim, pe sub alţii trecem imitând mersul piticului.

Nu mai oprim la Curmătura şi ne îndreptăm hotărâţi spre Botorog. Însă după Poiana Zănoaga ne oprim periodic pentru a culege flori de soc. Şi uite aşa am avut în maşină parfum proaspăt şi natural.


Toate fotografiile Adaugă un comentariu Înapoi

Abonare RSS Articole Abonare la articole

Comentarii: 2

  • elena

    19 aug 2011 07:16:26

    maine mergem si noi in Piatra Craiului, facand aproape acelasi traseu ca si voi, doar ca noi vom urca pe Padina Hotarului. am citit articolul, am vazut si pozele si totul pare ok. imi era frica de acest traseu, dar acuma m-am mai linstit si vreau sa va multumesc pt informatiile pe care le puneti la dispozitie. initial trebuia sa mergem in baiului, dar s-au schimbat planurile. Baiului ramane pe data viitoare.

  • Bogdan

    01 sep 2011 04:45:15

    Imi cer scuze ca raspund asa de tirziu..deh am fost plecat cu treburi prin Retezat. Ati reusit sa urcati in Crai? Traseul prin Turnu este foarte frumos, e printre preferatele mele.

Adăugati un comentariu

Citește și alte articole:

Bogdan Balaban - © Copyright 2006 - 2024