Bisericuta de Piatra de la Suseni si Cetatea Colt

Data publicării: 17 iun 2009

Click aici pentru a vedea galeria completă de fotografii

Retezatul este un teritoriu fascinant si fabulos. Multi sunt atrasi de creste, de lacuri. Insa si pe la poale se gasesc lucruri intereante. Doua din atractiile zonei sunt bisericuta de piatra de la Suseni( cunoscuta sub denumirea de Manastirea Colt)  si Cetatea Colt.

Dupa un drum destul de intortocheat si pigmentat cu o scurta ratacire ajungem cu bine la Suseni printre picaturi de ploaie. Dupa ce parcurgem tot satul zarim, pe doua dealuri, aflate fata in fata, cele doua obiective amintite mai sus.

Biserica de piatra de la Suseni
Am vizitat de asta data doar bisericuta, cetatea am lasat-o pentru o zi mai insorita si cu vizibilitate mai buna. Drumul pina manastire ne este inlesnit de o alee in urcare caci diferenta de nivel intre sosea si platoul bisericii este de aproximativ 30m. Bisericuta e simpla, frumoasa si ceea ce remarci de la bun inceput sunt cele doua solide contraforturi ale turnului. De asemenea acoperisul turnului este special pentru ca e acoperit in mare parte de vegetatie.Lacasul este astazi schit  de calugari si poarta hramul "Duminica Tuturor Sfintilor". Cnejii din tara Hategului au avut un rol important in construirea bisericilor si manastirilor din zona. Una dintre primele manastiri atestate pe teritoriul Romaniei a fost ctitorita de cneazul Candea, langa una dintre cetatile sale aflate la poalele Retezatului.

Putina istorie( sursa: panoul de informare de la intrarea in biserica si site-ul crstinortodox.ro )
Manastirea si Cetatea Colt sunt inconjurate de fascinante povestiri si un mister aparte. Castelul, subiect al romanului "Castelul din Carpati" al lui Jules Verne, avea rol de refugiu, a fost construit in jurul anului 1280. Biserica a fost construita la inceputul secolului al XIV-lea, intre anii 1310-1315 si se remarca din doua elemente deosebite: turnul este amplasat peste altar si apoi prin fragmentele de pictura murala din interior. Inca de la inceput, biserica de aici a fost ortodoxa.

In aceste locuri a existat viata monahala din cele mai vechi timpuri. Cativa sihastri s-au asezat aici in a doua jumatate a secolului al XV-lea si au intemeiat o mica asezare, cunoscuta sub numele de "Raul de Mori". In secolele XVI-XVII, au vietuit in acest loc calugari ortodocsi. Aici a fost descoperit mormantul unui egumen pe a carui piatra funerara - care se pastreaza si azi - este inscris numele de "popa Kir Ghenadie".In prima jumatate a secolului al XVII-lea, dupa ce calvinii i-au izgonit pe calugari, manastirea ajunge in paragina. In perioada comunista biserica din piatra a fost transformata in grajd de animale, ajungand intr-o stare de degradare totala.

Dupa anul 1989, Episcopia Aradului a hotarat sa reinfiinteze viata monahala la Suseni, dar abia in anul 1995 schitul a capatat viata, prin formarea primului nucleu de calugari. Au fost inaltate zidurile, pentru ca ramasese in picioare numai turnul, s-a facut sarpanta acoperisului si a fost acoperita, apoi s-a tencuit in interior si a fost inzestrata cu obiectele de cult.

Recunoastem la aceasta biserica elemente caracteristice bisericilor din zona Hategului: acoperis piramidal al turnului din piatra, contraforturi, arce cu material din piatra. Biserica din Suseni este o constructie din zid de piatra, cu o grosime de 1,20 metri, in forma de nava, si compartimentata in altar si naos. Catapeteasma, pentru inceput alcatuita ca improvizatie, este din lemn de brad.

Turnul de deasupra altarului este patrat, cu o terminatie piramidala acoperita cu piatra. A folosit ca turn de aparare dar si ca locuinta avind in interior trei camere. In incaperile cele mai de sus, locuiau odinioara calugarii.Intrarea in biserica se face prin partea de nord, pe o usa din lemn de stejar, nesculptata. Lumina patrunde prin doua ferestre in altar si prin alte doua ferestre in naos. Ferestrele sunt inalte si inguste, cu ancadramente de piatra cenusie in exterior. Pardoseala este lucrata din bucati masive de marmura, iar acoperisul este confectionat din solzi de tigla.

Pictura bisericii nu s-a conservat in mod satisfacator. In altar se mai pastreaza doar urmele unei fresce mai vechi, datind din perioada 1350 1450. Pictura interioara apartinea aceluiaasi pictor Stefan, care a zugravit si Bisericile din Ostrov si Densus. Naosul bisericii, tencuit in intregime, nu mai prezinta nici o urma de pictura.

Din punct de vedere tehnic, pictura este cu totul originala, gletul care constituie suportul acesteia fiind armat cu coaja de copac, ace de brad, samburi de cires salbatic si nu cu calti, asa cum se obisnuieste.

Cetatea Colt
Cetatea Colt dateaza din secolul al XVI-lea si a fost construita in scopuri de aparare de catre familia Kendefy. Amplasata pe un colt de stanca, cetatea impresioneaza prin tainica sa impozantza. Datorita aspectului cetatii si numeroaselor coincidente toponimice, a fost lansata ipoteza ca aceasta ar fi sursa de inspiratie a romanului "Castelul din Carpati".

Cetatea nu are acoperis, iar din zidurile, candva semete, au mai ramas cateva bucati, pe care se mai vede nici tencuiala. Cu un plan neregulat, in forma de stea, adaptat reliefului dur pe care a fost inaltata in anul 1280, Cetatea Colt este cea mai puternica cetate cnezala din Transilvania.Cetatea avea un turn-donjon care corespundea celui ce impodobea biserica cetatii, minastirea Colt; turnul-donjon al cetatii era incalzit de o centrala cu aburi, care functiona cu balegar.

In jurul unui turn cu baza patrata, ridicat in secolul XIV, s-au dispus incinte, incaperi si turnuri pina in secolul XVI. La piciorul cetatii a fost si o curte medievala, iar pe malul raului inca mai exista cateva resturi arheologice ale acesteia.

Urmeaza apoi maghiarizarea, cand Hategul depinde de Ungaria. Pentru a-si pastra proprietatile, in anul 1472, cnejii Candea si-au schimbat numele, devenind grofii Kendeffy. Treptat, nu mai ramane nimic din aceasta familie. Doar ruinele acestui castel misterios.

Cum ajung la Suseni:
1.    Pe soseaua dintre Hateg si Petrosani ii primul sat de dupa Hateg, Sinatamarie-Orlea, se face un drum, marcat cu indicator, catre Cetatea Colt.
2.    Pe soseaua Hateg-Caransebes dupa localitatea Toteni exista un indicator spre Clopotiva si Gura Zlata. Se traverseaza satele Ostrov si Clopotiva apoi, la exploatarea Brazi, indrumati de un indicator, parasim drumul de Gura Zalata pentru a ajunge la Suseni.

Toate fotografiile Adaugă un comentariu Înapoi

Abonare RSS Articole Abonare la articole
Nu exista comentarii

Adăugati un comentariu

Citește și alte articole:

Bogdan Balaban - © Copyright 2006 - 2022