Biserica de Piatra de la Sintamarie-Orlea

Data publicării: 23 iun 2009

La prima parcurgere a drumului Petrosani - Hateg din goana masinii am remarcat o biserica de piatra imounatoare inalta, ce isi arata vechimea si valoarea. Nu am oprit atunci. La aproape un an distanta, am ajuns in zona de data aceasta in drum spre frumosul Paring.

Pe drum am oprit la SintamarieOrlea. Am avut noroc si am gasit biserica deschisa. Doamna care se ocupa de biserica era insotia de un nepotel de 5-6 ani care o ajuta la treaba. Biserica era in curs de decorare pentru ca duminica urmatoare era marea sarbatoare a Rusaliilor catolice.Deschidem usa grea de lemn si intram in biserica pe sub un frumos portal de piatra. Ceea ce vedem ni se parea ciudat. Frescele sunt extrem de deteriorate si in general nu exista decit foarte putine elemente de decor. In fata exista o orga mica( ce seamana mai mult cu un pian ), cu scaun. Altarul este si el foarte discret. O masa, o cruce si citeva fresce aflate in stare decenta completeaza Remarcam in schimb un amvon alb de piatra si o lunga scara de lemn ce failiteaza accesul la balcon. Auzim falfait de aripi. Printr-un geam spart a intrat un porumbel.

Doamna si nepotul apar incarcati de stergare, covoare si mileuri si incep sa le aseze pe fiecare la locul lor. Ne spun ca vor avea oaspeti importanti de la Cluj, Arad si chiar de la Vatican. De aceea se pregatesc cum se cuvine. Urcam la balcon pentru a cuprinde cu privirea toata incinta. Balconul e masiv, din piatra si gazduieste alte pietre mari sculptate. Am renuntat sa urcam si in clopotnita intrucit vremea era tare inchisa si Retezatul era ascuns in nori.Putina istorie( sursa: panoul informativ din biserica ):
Biserica reformata Sintamarie-Orlea a fost construita din secolul XIII. Planul ei orizontal impreuna cu formele ei arhitectonice reprezinta stilul arhitecturii cisterciene din epoca romanica tirzie. Ctitorul ei este necunoscut. Judecind dupa planul orizontal pare sa fi fost la origine biserica romano-catolica, purtind hramul Fecioarei Maria. De aici vine si numele localitatii, Santa Maria in latina, Boldogfalva in maghiara( in traducere Satul Preafericitei Fecioare ). In secolul XVI biserica si enoriasii ei trec la calvinism. In aceasta perioada picturile murale sunt acoperite cu var. Din fericire biserica a fost ferita de distrugerile provocate de  razboaie ori alte calamitati si din aceasta cauza s-a mentinut pina in zilele noastre intr-o forma extrem de apropiata de cea originala.

Importante lucrari de renovare si restaurare au avut loc in 1869 cind s-au descoperit frescele. Intre 1910 1912 frescele au fost scoase complet la lumina, iar mai recent, in 1954, s-au efectuat ample lucrari sustinute de Episcopie si Diresctia Monumentelor Istorice.

Biserica si-a pastrat aproape intact forma ei romanica. Portalul ei cu cu arhivolta sprijinita pe colonete, frescele geminate si trigeminate, cele patru frontoane triunghiulare cu cite o fereastra cu inchidere semicirculara, ciubucul de piatra de mai jos si friza de caramida dispusa in zig-zag toate aceste elemente ridica acest turn- clopotnita la rangul de capodopera romanica a tarii noastre. Fereastra ogivala a turlei dateaza din secolul XV.Nava nu a a vut niciodata bolta, tavanul plat, din scindura, a fost reinoit de mai multe ori. Tribuna familiei ctitorului este sprijinita la capatul de vest al navei de stilpi romanici. Tribuna de lemn dateaza si ea din secolul XV.

Boltirea altarului e stabilita de capitele bogat ornamentate cu frunze sculptate. Nava si altarul sunt legate cu un arc de triumf. Sub pardoseala bisericii se afla un  cavou cu sicriul de plumb al lui Pal Kendefi, unul dintre membri familiei ctitorilor.

Interiorul navei si al altarului au fost decorate cu picturi murale aflate astazi in stare avansata de degradare. Marea majoritate a picturilor au fost executate la inceputul secolului XIV. Potrivit istoricului de arta Vasile Vatasianu aceste picturi au fost realizate in stilul iconografiei sirbesti. Tema picturilor de pe peretele de nord reprezinta viata si suferintele lui Iisus, gasirea crucii, momemnte din viata Maicii Domnului. Pe peretele sudic e picatata judecata de apoi. Peretele estic gazduieste picturi gotice datind de la sfirsitul secolului XIV, iar in altar exista o scena ce reprezinta moartea Sf. Pavel Sihastrul.De sub picturile ce se vad astazi in biserica se desprind altele, si mai vechi, cu cruci de consacrare episcopala romano-catolica cu tablite cu inscriptii azi indescifrabile. Acest strat nu a fost scos la iveala intre 1910 si 1912 ca sa nu se distruga stratul suprapus al frumoaselor fresce in stil bizantin. Cladirea din apropierea bisericii, a casei si a cancelariei parohiale, este de asemenea o straveche constructie si potrivit tradidiei facea parte dintr-un asezamint manastiresc.Din obiectele de arta ale bisericii are o valoare deosebita un mic si lung clopot chinezesc, cu pereti subtiri, cu inscriptie chineza gravata, potrivit careia clopotul a apatinut cinva unei manastiri chinezesti.

Cum ajung la Sintamarie-Orlea:
Pe soseaua ce leaga Hategul de Petrosani prima localitate intilnita, dupa Hateg, este Sintamarie-Orlea. Pentre a face o vizita adresativa la prima casa de linga biserica.


Adaugă un comentariu Înapoi

Abonare RSS Articole Abonare la articole
Nu exista comentarii

Adăugati un comentariu

Citește și alte articole:

Bogdan Balaban - © Copyright 2006 - 2023