Biserica fortificata si cetatea de la Saschiz

Data publicării: 06 iul 2009

Click aici pentru a vedea galeria completă de fotografii

De vei merge de la Brasov la Sighisoara, curind dupa ce intri in judetul Mures, in satul Saschiz, privirea iti este atrasa de un turn impunator cu ceas si acoperis colorat. E musai sa te opresti. In spatele turnului se gaseste o biserica evanghelica in stil gotic. Primele tentative de a o vizita au fost zadarnice. Biserica e inchisa in perioada iernii si a trebuit sa ne multumim doar sa urcam la cetatatea din deal.. De prin aprilie Centrul de Informare Turistica se animeaza, iar cei interesati pot vedea biserica si primi explicatii de la un ghid specializat. De asemenea puteti sa va informati de pe pliante scrise in mai multe limbi si cumpara produse traditionale.

Am fost insotiti inauntru de o simpatica si foarte pregatita domnisoara. Ne spune ca monumentul a avut noroc. Si norocul a venit prin intermediul unor englezi, grupati in fundatia Adept( www.fundatia-adept.org ),  pasionati de cadrul natural al zonei cu tot ce inseamna el. Implicarea activa a Printului Charles al Marii Britanii a adus la Saschiz banii necesari, idei de afaceri pentru comunitatea de aici precum si multi turisti englezi. Botanistul Casei Regale Britanice a studiat zona intens si sustine ca aici se conserva o biodiversitate disparuta in Anglia de peste 300 de ani.Printul Charles face vizite frecvente in zona. A fost in biserica, a vizitat gospodariile oamenilor si a mincat laolalta cu satenii, chiar a urcat pe jos dealul cetatii. El militeaza pentru conservarea zonei si valorificarea produselor traditionale( la loc de cinste este gemul de rabarbar ) produse in gospodariile taranesti.

Comuna Saschiz a fost in trecut una din cele mai bogate localitati sasesti. Denumirea germana este Keisd. Ungurii i-au zis Szszkzd( in traducere aproximativa Keisd-ul sasesc ). De aici vine si denumirea romaneasca Saschiz.

Biserica, aflata acum in plin proces de restaurare si renovare, impresioneaza in primul rind prin dimensiuni si prin mobilierul extrem de sobru. Odata stranele si galeriile fuseserea pictate cu motive florare transilvane care insa au fost sterse de calvini. Altarul e simplu. Pe pereti sunt sccrise numele saschizenilor ce ce au sfirsit in cele doua razboaie mondiale precum si numarul caselor in care au locuit.Orga este si ea de mari dimensiuni. Acum nu o putem admira in voie pentru ca este protejata de praful inerent santierului de o bucata mare de nylon. Pe o scara strimta urcam la balcon si constatam ca suntem mici in fata orgii.

Dar treptele continua si ne duc sub acoperisul navei si corului. Aici a fost montat in ultimii ani un imens schelet metalic care a preluat cu succes sarcinile sustineri acoperisului. De asemenea ne putem plimba pe de jur-imprejur pe o punte larga facuta tot din metal flacanta de balustrade. De pe acoperis se poate cobori in sacristie.


 
Putina istorie( sursa: site-ul www.saschiz.ro si pliantele de la Centrul de Informare Turistica)

Biserica
Biserica evanghelica din Saschiz a fost construita la sfarsitul secolului al XV-lea (intre anii 1493-1496 ) de catre colonistii sasi din localitate si poarta hramul Sf. Stefan. Monumentul impresioneaza prin frumusetea expresiva a proportiilor si prin riguroasa adaptare a elementelor de fortificare la formele unui lacas de cult. Exista un etaj fortificat care este suprapus peste nava si cor, precum si un drum de straja scos in consola deasupra arcurilor masive.Din exterior, edificiul apare ca un bastion, cu arcuri impunatoare construite deasupra uriasilor contraforti de piatra si caramida, elemente caracteristice tuturor monumentelor gotice. Frumusetea arhitecturala se imbina insa cu destinatia defensiva a Bisericii fortificate, in spatele arcurilor fiind inca vizibile fantele gurilor de aruncare. Datorita distantei considerabile dintre centrul satului si locul pe care a fost construita cetatea, in decursul timpului, Biserica fortificata a devenit principalul loc de refugiu al satenilor.

Turnul cu ceas
Turnul din Saschiz este una dintre cele mai frumoase constructii medievale din Transilvania, apartinand, ca si Biserica fortificata, arhitecturii sasesti de secol XV. Turnul marcheaza si astazi centrul comunei Saschiz. Functia sa defensiva este tradata de existenta gurilor de aruncare si a celor 12 lucarne care ritmeaza acoperisul imbracat in tigla smaltuita divers colorata. Si tot acoperisul, prin cele patru turnulete de pe colturi si prin flesa foarte ascutita, cu baza in forma de bulb, aminteste prin forma sa si prin materialele utilizate de elegantul turn ce i-a servit ca model: Turnul cu Ceas din Sighisoara.

Sferturile de ora erau batute de o statuie de lemn numite Bogdan ce tine un clopot in mana. Interesant nume, de origine slava, specific romnilor. Dupa executie si costum, statuia nu pare mai veche de mijlocul sec. al 18-lea.Ghidul nostru ne spune ca turnul, cel putin pe interior e deteriorat. S-a pastrat doar scara interioara de piatra pe una din laturi. Structura de lemn are nevoie de reparatii capitale pe care eu sper sa le vad finalizate si sper ca macar odata sa pot cuprinde orizonturile din turnul bisericii din Saschiz.


Cetatea taraneasca
Cetatea care domina si acum satul Saschiz este o amprenta a framantarilor epocii medievale. Construita pe un deal impadurit, la aproximativ 2 km de vatra satului, fortificatia a fost ridicata in secolul al XIV-lea pentru a proteja de invazii pe locuitorii din Saschiz si din alte sase comune alaturate, care au ajutat la construirea ei. Si cetatea este opera comunitatii germane din zona, de aceea trebuie remarcat specificul acestui loc de refugiu in conditiile in care majoritatea fortificatiilor sasesti au fost ridicate in jurul bisericilor din centrul asezarii.Lucrarile au inceput in anul 1347, dupa cum indica o inscriptie de pe zidul de nord-vest al cetatii. Tot in zidul de incinta (inalt de 7-9 metri) au fost inserate si cele patru turnuri de colt si cele doua de poarta, toate cu functii de supraveghere si de aparare. Judecind dupa denumirile acestor turnuri ( Turnul Scoalei, Turnul Munitiei, Turnul Voievodal, Turnul Preotului, Turnul Portii si Turnul de Paza ) realizam buna organizare a comunitatii. In interiorul cetatii se afla o capela, din care astazi nu a mai ramas decat o ruina.Singura urma intacta este fantana adanca de 65 de metri care se spune ca face legatura, printr-un tunel subteran, intre incinta cetatii si centrul comunei Saschiz.  Ca si stil arhitectonic, cetatea apartine perioadei de trecere de la stilul romanic la cel gotic (este terminata in secolul al XIV-lea), fapt confirmat de acoperisul intr-o singura panta si de gurile de tragere prevazute cu o grinda din lemn care se putea roti pentru a putea inlesni ochirea cu ghiulele si arcuri de sageti.Cetatea a fost mult timp ascunsa privirilor noastre de copacii crescuti in jurul ei. Doar de departe se zareau pe deal ruinele. In ultimii ani Primaria Saschiz a decis si a taiat arborii redind astfel privelistea initiala. Inca se mai pastreaza vechiul drum ce serpuieste si te lasa aproape de poarta cetatii. Cetatea a fost intretinuta si conservata pina dupa 1945 dupa care a fost lasata in paragina si distrusa.Un articol interesant despre Saschiz, scris de dl. Radu Oltean, gasiti aici:
http://art-historia.blogspot.com/2008/09/cetatea-si-biserica-sasesca-din-saschiz.html

Si citeva povesti din aceste tarimuri:
http://www.povestisaschizene.ro/istoric.html

Biserica de la Saschiz face parte din patrimoniul UNESCO din anul 1999, alaturi de inca sase biserici fortificate: Biertan si Valea Viilor ( jud. Sibiu ), Cilnic (jud. Alba), Dirjiu (jud. Harghita) , Prejmer si Viscri( jud. Brasov).Cum ajung la Saschiz:
Saschizul se afla pe soseaua Brasov - Sighisoara. Drumul european E60 strabate satul, chiar in centru gasiti biserica si turnul cu ceas.


Toate fotografiile Adaugă un comentariu Înapoi

Abonare RSS Articole Abonare la articole
Nu exista comentarii

Adăugati un comentariu

Citește și alte articole:

Bogdan Balaban - © Copyright 2006 - 2022