Biserica de la Densus

Data publicării: 21 aug 2009

Click aici pentru a vedea galeria completă de fotografii

De te vor duce pasii vreodata in Tara Hategului e musai sa te opresti la Densus. Acest sat gazduieste una dintre cele mai vechi biserici romanesti, o biserica misterioasa din piatra, atipica. Din momentul in care intri in curtea bisericii simti ca locul acesta are ceva aparte. Pasesti cu rabdare pe aleea strajuita de trandafiri si ajungi linga clopotnita aflata la doar citiva metri de veche constructie. In jur, aer proaspat, miros de iarba si flori de cimp, cintec de greieri. Intr-o curte alaturata gilceava mare: gistele cu siguranta au ceva de impartit.

Intram, timizi in batrinul lacas. Suntem calauziti de parintele paroh Alexandru Gherghel care ne spune ca aici se tin in continuare slujbe dupa rinduiala obisnuita. Ceea ce de fapt asigura supravietuirea spirituala si materiala a acestei biserici. Oare ce trairi poate stirni slujba religioasa intr-un astfel de lacas? Mi-ar place ca odata, intr-o duminica sa aflu ascultind vocea blinda a preotului cu parul alb si barba lunga, coborit parca din povestie cu oameni buni.

Tot la Densuş se poate vedea şi o pictură fără pereche în lume: Hristos, pictat purtând ie românească. Părintele Gherghel îşi aminteşte cum, impresionat de frumuseţea locului, Michael Guest, fost ambasador al Statelor Unite în România, a decis să doneze 20.000 de dolari pentru restaurarea picturii.

In semiintunericul care stapaneste interiorul acestei masive constructii se disting cu greu fragmente de pictura ramase peste ani. Din pacate majoritatea sfintilor pictati au suferit deteriorari serioase in zona ochilor. Oameni fara minte le-au distrus cu secole in urma tot in numele unui Dumnezeu. Picturile de pe registrele superioare ale peretilor naosului ca si de pe altar ni se spune ca apartin zugravului Stefan. Semnatura cu care acesta si-a pecetluit opera se poate vedea si azi.

Exteriorul este fascinant. Masuram cu atentie fiecare latura. Imi place mult acoperisul turnului dar si briurile exterioare executate din piatra rosie. Pe una din laturi, pe post de contraforturi se afla trei coloane romane, despre care se spune ca au fost aduse de la Ulpia Traiana Sarmisegetuza, ale carei ruine se afla in apropiere.

O parte a acoperisului s-a prabusit de mult si asta sporeste parca si mai mult farmecul acestui loc. Deasupra intrarii se afla icoana de hram, Sfintul Nicolae.

Putina istorie( sursa: pliantul editat de parintele paroh )
Biserica de la Densus a fost ridicata din piatra in secolul XIII, pe plan central, cu caractere romanice. Are naosul patrat suprapus central  de un turn sprijinit de patru stilpi masivi in jurul carora se afla un spatiu ingust acoperit de o bolta semicilindrica. Spre est are absida semicirculara  cu in diaconicon pe latura sudica. Incaperi anexe au fost adaugate pe latura sudica si pe latura de vest si o tinda in secolele XIV-XV. Este construita din piatra romana de la Ulpia Traiana Sarmisegetuza, dintre care unele, profilate, au fost refolosite ca elemente de rezistenta sau ca elemente pentru decor.
 
In interior se afla o frumoasa pictura murala ce dateaza din prima jumatate a secolului XV ce impodobeste absida semicirculara a altarului, peretii rasariteni ai naosului, unele parti ale stilpilor centrali, iar in exterior, deasupra usii de la intrare icoana de hram.

Pictura din 1443 aprtine mesterului Stefan Zugravul, semnatura sa se afla sub fereastra estica a absidei. Ansamblul mural imbina iconografia traditionala bizantina cu eleemnte narative si realiste, cu trasaturi de Renastere timpurie intr-o viziune cu trasaturi folclorice.

Neobisnuita constructie se afla in apropierea ruinelor Sarmizegetusei si a nascut multe controverse intre oamenii de stiinta (asa am citit in multe articole publicate despre biserica Densus). Unii au considerat ca la inceput biserica a fost mausoleul generalului roman Longinus Maximus, ucis de daci; altii au considerat ca este construita pe locul si cu materialele unui templu roman al zeului Marte; Nicolae Iorga a considerat ca monumentul a fost construit in secolul al XVI-lea, iar istoricul de arta Virgil Vataseanu, in ultimul sfert al secolului al XIII-lea.

Aceasta biserica este construita din bolovani de râu, caramida cu inscriptii romane, capiteluri, pietre funerare, tuburi de canalizare luate din Ulpia Traiana .

Este un loc de trecut pe agenda de calatorie. Sa fie oare un loc de intersectie a religiilor, al culturilor?
S-au facut numeroase investigatii. Dar monumentul continua sa-si pastreze cu indaratnicie taina. Se presupune ca biserica veche din Densus a suferit mari modificari de-a lungul timpului si, in special, la sfarsitul secolului al XIII-lea. Construita din bolovani de rau, caramida cu inscriptii romane, capiteluri, pietre funerare, tuburi de canalizare, etc., luate desigur din Ulpia Traiana, biserica din Densus are un aspect straniu, starnind totodata admiratie si uimire.

Profilate pe un fond albastru-marin, figurile executate vadesc realele calitati artistice ale mesterului. Particularitatile operei zugravului Stefan ne trimit cu gandul la pictura bisericii Sf. Nicolae din Curtea de Arges, realizata in secolul al XIV-lea. Asemanarea duce la presupunerea ca acest mester ar fi fost un reprezentant al artei din Tara Romaneasca in Transilvania.

Aveti la dispozitie doua galerii de fotografii:
- cea din septembrie 2008 are urmatoarea adresa:
Densus-15-09-2008

- cea realizata in mai 2009 se gaseste la adresa:
Densus-30-05-2009

Cum ajung la Densus?
1.    Din drumul ce leaga Hategul de Caransebes in satul Totesti, aproape de Hateg, se desprinde un drum marcat cu indicator spre Densus, al doilea sat intilnit. Drumul se afla in stare buna.
2.    Din Hateg se poate ajunge pe un drum mai scurt direct la Desnsus trecind prin comuna General Bethelot
Drumul se afla in stare decenta.


Toate fotografiile Adaugă un comentariu Înapoi

Abonare RSS Articole Abonare la articole
Nu exista comentarii

Adăugati un comentariu

Citește și alte articole:

Bogdan Balaban - © Copyright 2006 - 2023