Biserica evanghelica de la Sebes - Alba

Data publicarii: 02 sep 2009

Click aici pentru a vedea galeria completa de fotografii

Soarele blind din ultima zi de mai 2009 te imbia sa stai afara. Lungul nostru drum de intoarcere incepea dimneata devreme si trebuia sa dureze multe ore. Dar nu era graba. Ajungem in frumosul si cochetul oras Sebes, cunoscut in ultima vreme ca o zona de cosmar pentru soferi. Noi avem noroc, e o zi de duminica si orasul e cam pustiu.

-    Hai sa oprim aici!

O luam la pas usor, cu rabdare prin centru orasului. Parcul este incintator, mobilierul stradal e bine intretinut, aleile sunt curate, florile ingrijite. Totul pare abia scos din cutie. Zona centrala este dominata de biserica evanghelica, o constructie masiva, frumoasa, impunatoare. Suntem chiar in ziua Rusaliilor catolice asadar biserica e deschisa asteptindu-si enoriasii. E inca foarte dimineata si la biserica sunt doar cei ce o ingrijesc.Patrundem incintati in lacasul din piatra. Interiorul este impresionant. Senzatia de masivitate si trainicie este data de grosimea coloanelor si de altarul poliptic impecabil executat.

Putina istorie( sursa: tabloul informativ de la intrare si site-ul primariasebes.ro )
Amplasata în centrul orasului, biserica este cel mai impozant monument din Sebes. A avut cinci faze de constructie, care se întind pe durata mai multor secole. Initial, odata cu asezarea sasilor in zona, respectiv la mijlocul secolului al XII-lea, s-a ridicat o bazilica romanica. Cea mai veche parte a monumentului se păstrează în jumătatea de apus a actualei biserici. Cercetările arheologice au demonstrat că la un moment dat construcţia acestei bazilici a fost întreruptă datorită unui incendiu. Cercetând cauzele care au provocat incendiului, s-a ajuns la concluzia că prima fază a construcţiei a început înainte de anul 1241.Înca din a doua jumatate a secolului al XIII-lea, dar mai ales în cursul secolului urmator, biserica din Sebes a suferit unele schimbari notabile, si aceasta ca urmare a puternicei influente pe care o exercita arhitectura cisterciana în a doua jumatate a secolului al XIII-lea în sudul Transilvaniei, influenta care se va generaliza pe întreg teritoriul Transilvaniei.

Schimbarile survenite acum la edificiul de cult catolic din localitate demonstreaza ca între secolele XIII-XIV potentialul economic al Sebesului se afla în continua crestere, iar marimea bisericii gotice nou construite, elementele decorative, executia lucrarilor, exprima gustul elegant, pretentiile si posibilitatile locuitorilor acestei urbe. În a doua jumătate a secolului al XIV-lea începe o altă construcţie, de astă dată în stil gotic.Înaltimea corului este de 23 m, a stâlpilor din interiorul lui de 11 m. Pe stâlpii de forma octogonala se sprijina nervurile cheilor de bolta gotice, decorate cu sculpturi vegetale sau personaje mitologice ori biblice. Unele din aceste personaje au deasupra baldachine cizelate în piatra.

Cercetările arheologice au dovedit faptul că în prima jumătate a secolului al XV-lea biserica a fost înconjurată de un zid destul de înalt, înzestrat cu o serie de metereze. Se pare că în 1523, în urma unui cutremur, unul din stâlpii de lângă altar s-a prăbuşit, ceea ce a dus la refacerea lui şi tot odată la o înălţare faţă de nivelul iniţial al bisericii. În această perioadă a fost realizat şi cel mai mare altar din Transilvania cu o înălţime de aproximativ 13 metri şi cu o lăţime de aproape 6 metri.Secolele XVIII şi XIX ar putea fi socotite ca a-V-a fază de evoluţie a monumentului când primeşte la sud două pridvoare şi o altă sacristie. Toate acestea au fost înlăturate insa cu prilejul restaurării.
Biserica a avut parte de insemnate lucrari de restaurare intre anii 1960 si 1964. 
               
În curtea bisericii evanghelice se află o capelă cimitirială cu cinci ferestre şi zidărie de piatră, marcată de opt contraforturi. Capela este cunoscută sub numele de „Capela Sfântului Iacob”, menţionată în două documente, unul în anul 1382 şi altul în anul 1426.Cum ajung la Sebes?
E destul de simplu, Sebesul e un insemnat nod rutier. Cu masina se poate ajunge venind de la Sibiu, Deva sau Alba Iulia. De asemenea se poate ajunge si cu trenul.

Toate fotografiile Adauga un comentariu Inapoi

Abonare RSS Articole Abonare la articole
Nu exista comentarii

Adaugati un comentariu

Citeste si alte articole:

Bogdan Balaban - © Copyright 2006 - 2021