Biserica fortificata de la Saros pe Tirnave

Data publicării: 16 oct 2009

Click aici pentru a vedea galeria completă de fotografii

Pe mult umblatul drum catre Biertan se gaseste, chiar aproape de drumul national ce leaga Sighisoara de Medias o cetate. Pare a fi parasita, ignorata insa aflam cu bucurie ca se poate vizita. Intram pe o poarta de fier forjat si urcam citeva trepte pina la poarta cetatii. Linga ea se afla o casa de unde suntem preluati de o doamna care ne invita in interior.

In sat au mai ramas doar 5 sasi iar in acest an in biserica fortificata s-a facut slujba doar o singura data. Cei de aici spera sa mai aiba parte de serviciu religios undeva in luna noiembrie.

Biserica este frumoasa prin simplitatea ei. Un altar baroc, o orga mica situata in spate, doua balcoane de lemn aflate pe lateral, doua hore la etajul carora se afla de asemenea banci si turnul cu ceas sunt averea acestui lacas.Putina istorie( sursa: panoul informativ din biserica )
Localitatea Saros pe Tirnave dateaza din vechi timpuri fiind atestatat documnetar inca din 1282. In prima jumatate a secolului XIV este planificata si construita biserica gotica cu trei nave. In secolul urmator hoardele turcesti distrug satul si biserica.

Localnicii reconstruiesc si fortifica biserica dotata acum cu o singura nava si avind forma de cruce. Constructia este finalizata in anul 1422 si este sfintita de un trimis al papei de la Roma primind hramul Sf. Elena si Sf. Nicolae. In 1483 incep lucrarile la zidul imprejmuitor al bisericii care este intarit cu cinci turnuri de aparare.La inceputul secolului XVI se construieste turnul bisericii iar in secolul urmator se monteaza ceasul. Anul 1605 este unul dificil pentru aceasta localitate: satul este atacat, jefuit si ars pina la temelii in luptele impotriva rebelului Stefan Bocskai. Pina la 1690 satul sufera cumplit de pe urma razboaielor care decimeaza populatia redusa la doar 5 familii.

Abia in a doua jumatate a secolului XVIII se mai pot executa diferite lucrari la biserica: este cumparat de la Medias potirul si este turnat din nou clopotul mijlociu care functioneaza si in zilele noastre. In 1772 incep lucrari de renovare ale lacasului de cult ruinat: se reconstruieste plafonul, iar maestrul  Johan Folbart din Sighisoara monteaza altarul baroc in corul bisericii in 1774. Un incendiu devastataor cuprinde satul in 1776 si mistuie 60 de case avariind si acoperisurile turnurilor de aparare. Acestea vor fi refacute in anii urmatori.

In 1808 turnul bisericii este inaltat cu inca un etaj si primeste forma actuala. Apoi masterii Friedrich si Wilhelm Maetz din Biertan construiesc orga.In 1966 un fulger distruge complet acoperisul, ceasurile si instalatia electrica sunt aruncate din pereti. In cursul aceluiasi an se efectueaza toate reparatiile necesare.

Dupa 1990 intretinerea cetatii si a bisericii este preluata de o societate din Germania fondata de oameni care nu vor sa isi uite originea si locul in care stramosii lor au vietuit aproape 800 de ani.Cum ajung la Saros pe Tirnave:
Saros pe Tirnave se afla pe drumul Sighisoara - Medias cam la jumatatea distantei dintre cele doua orase. Se urmeaza indicatorul spre Biertan, iar cetatea o gasiti pe partea dreapta.

Toate fotografiile Adaugă un comentariu Înapoi

Abonare RSS Articole Abonare la articole
Nu exista comentarii

Adăugati un comentariu

Citește și alte articole:

Bogdan Balaban - © Copyright 2006 - 2023