Croatia: Pe urmele lui Diocletian la Split

Data publicării: 18 feb 2014

Click aici pentru a vedea galeria completă de fotografii

Orasul Split ( in italiana Spalato) este cel mai mare si mai important oras din Dalmatia, si cel de al doilea oras al Croatiei. Este fost oras venetian, stapanit de Venetia de prin secolul XIV si pana in 1797, iar centrul vechi istoric si Palatul lui Diocletian sunt inscrise pe lista patrimoniului cultural mondial UNESCO.


La prima vedere, cind vii cu masina si intri in oras ai impresia ca ai nimerit intr-un oras tipic comunist de nivel 5. In Split sunt multe blocuri iar atmosfera generala e foarte asemanatoare cu orasele mai mari de la noi.

Am gasit cu greu un loc de parcare, putin cam departe de centrul orasului, adica la vreo 30 de minute de mers pe jos. Dar nu a fost rau, am simtit mai bine pulsul orasului, am vazut o viata complet diferita de ceea ce am gasit in zona turistica.


In centru am gasit cu usurinta fostul Palat al lui Diocletian aflat chiar pe malul marii. Splitul este un port important si punct de pornire a mai multor feriboturi care te duc in citeva orase din Italia dar si catre insulele croate.

Ne-am plimbat pentru inceput pe malul apei pe un parc frumos umbrit de palmieri. Am vizitat scurt o manastire. Din pacate nu ii mai retin numele.


Apoi am parcurs la pas Piata Republicii( Trg Republika ) unde cu o seara in urma avusese loc un concert. Piata este strajuita de o cladire impresionanta, rosie, in forma literei U. Din aceasta piata ne-am facut mai apoi intrarea in Palatul lui Diocletian.


Split este al doilea oras ca marime din Croatia, cu aproape 200.000 de locuitori, si cel mai mare oras de pe coasta Adriaticii. Istoria sa incepe in antichitate, cand colonistii greci fondau aici prima asezare. Mai tarziu, sub stapanirea romana, Spalatum (viitorul Split) avea sa devina una dintre cetatile preferate ale imparatului Diocletian, care si-a construit aici o impresionanta resedinta.


Constructia frumosului palat a inceput in anul 295 si zece ani mai tarziu totul era gata, iar imparatul isi va petrece aici ultimii ani ai vietii, pana in 313. Palatul, una dintre cele mai frumoase creatii arhitecturale romane ale perioadei, va fi ulterior una dintre resedintele preferate ale oficialilor romani.


Numele lui Diocletian e legat de persecutiile fara seaman pe care Imparatul le-a ordonat impotriva crestinilor. Apoi, la sfarsitul perioadei de domnie, el renunta la putere pe motive de sanatate si instituie tetrarhia la conducerea imperiului, o conducere colectiva formata din doi imparati si doi cezari succesori.


Intemeierea Splitului are in spate o poveste frumoasa, in care sunt amestecati localnicii latini din marea metropola adriatica Salona (azi Solin, un orasel aflat aproape de Split), si invadatorii avari, insotiti de slavi. Invadand Salona la inceputul secolului VII, hoardele avariloe au distrus-o, astfel ca supravietuitorii s-au refugiat in fostul Palat al lui Diocletian, construindu-si case, pravalii si biserici intre ruinele romane din interiorul Palatului si facand din Palat nucleul noului oras Split.


In secolele XII - XIV orasul s-a dezvoltat rapid, pentru ca in 1420 armatele venetiene sa cucereasca puternica cetate, dorita de multi. Dupa ce stapanirea venetiana a fost indepartata, in 1797, Split a fost condus de Austria, apoi de Franta, inainte de a deveni, dupa 1918, unul dintre orasele Iugoslaviei. Dupa 1920 orasul Split intra din nou intr-o perioada de rapida dezvoltare, pentru ca in 1941 sa fie ocupat de trupele italiene. Este eliberat pentru prima oara in 1943, dupa capitularea Italiei, si din nou in 1944.


Odata ce ne-am familiarizat cu istoria asezarii am purces la vizitarea lui. Cel mai frumos loc a fost turnul orasului in care am urcat pe niste trepte inguste. De sus am putut admira in voie ruinele palatului, orasul, marea si muntii din imprejurimi.Apoi am intrat in Catedrala Sf. Dominus, aflata in imediata apropiere. Strazile sunt pline de turisti. Unii localnici isi ofera, pe bani bineinteles, serviciile de ghizi, povestind cite in luna si in stele despre Diocletian si palatul sau.


Pe una din stradutele orasului dam nas in nas cu mica armata de soldati romania. Putin mai incolo il vedem in carne si oase pe Diocletian insotit de o frumoasa printesa. Acestia pun in scena, in fiecare zi de vara la ora 12:00, o mica sceneta in care imparatul se adreseaza multimii in limba latina.Palatul lui Diocletian a fost intre timp dotat si cu aparate de aer conditionat :)Dupa ce tobele au tacut ne-am indreptat catre Baptisteriu. Iar apoi am ales sa ne pierdem din nou pe stradutele orasului vechi.


Cam in patru ore ne terminam vizita la Split si plecam spre un alt oras faimos de pe coasta Dalmata: Zadar.

 

 

Toate fotografiile Adaugă un comentariu Înapoi

Abonare RSS Articole Abonare la articole
Nu exista comentarii

Adăugati un comentariu

Citește și alte articole:

Bogdan Balaban - © Copyright 2006 - 2022