Serbia: orasul Nis

Data publicarii: 02 sep 2014

Click aici pentru a vedea galeria completa de fotografii

Niş este al treilea mare oras al Serbiei, cu o populatie de aproximativ 300 000 de locuitori. Ca sa ajungi la el, cel mai simplu e sa mergi pe autostrada, de la Belgrad la Niş sunt cam 250km.

Noi am ajuns intr-o seara de octombrie. Cu greu am gasit pensiunea in care urma sa dormim. Am pierdut o gramada de timp invirtindu-ne si negasind pe nicaieri un loc de parcare. Destinatia noastra era fix in centru, pe principalul bulevard de promenada si bineinteles ca in jurul lui totul era plin. Pina la urma am lasat masina undeva mai departe si am pornit pe jos in cautarea pensiunii.

Cert este ca toata aceasta agitatie ne-a cam scos din atmosfera si ne-a obosit teribil.

 Am discutat cu gazda noastra, o fata draguta ce vorbea bine englezeste. Spunea ca in Serbia criza economica e severa si ca salariile se platesc cu o intirziere de 3-4 luni.

Seara am petrecut-o plimbindu-ne prin centru, mai ales pe frumoasa strada Obrenoviceva. Cladirile aflate de o parte si de alta a pietonalului sunt care mai de care mai frumoase. E plin de cafenele, magazine si...tineret zgomotos.


Facem o vizita la Tourist Info unde ne interesam despre cum am putea sa ajungem in Djavolja Varos - Orasul Diavolului. Acolo dam de un nene foarte de treaba cu care purtam o lunga si placuta conversatie legata de Serbia si Romania. Cele doua tari se aseamana mult. In Niş poti vedea ca si pe la noi carute trase de cai care se opresc la semafor linga cel mai luxos Mercedes.

Informatiile nu sunt foarte incurajatare: pina la Djavolja Varos sunt 100 de km care pe drumurile cam proaste din Serbia se parcurg cam in doua ore si jumatate.

 


 
Si acum cite ceva despre Niş:

Orasul s-a mai numit Naissos, ceea ce s-ar traduce prin Orasul Nimfelor. Se afla la intersectia arterelor principale de circulatie dintre Europa Centrala, Turcia si Grecia.

Niş, este unul dintre cele mai vechi orase din Balcani si din cele mai vechi timpuri a fost considerat o poarta intre Orient si Occident. Este casa uneia dintre cele mai vechi biserici crestine din Serbia datind din secolul al patrulea care se afla intr-o suburbie, Mediana.

Niş, este, de asemenea, locul de nastere al lui Constantin cel Mare, primul imparat roman crestin si fondator al Constantinopolului, precum si al altor doi imparati romani, Constantius al III-lea si Iustin I.

Niş, este un centru universitar. Exista aproximativ 30.000 de studenti la Universitatea din Niş, care cuprinde 13 facultati.

Niş este strabatut de un riu maricel, Nisava care se uneste in apropiere cu riul Morava.

Ce e de vazut la Niş? Nu prea multe: cetatea, Piata Kralja Milana, Turnul cu Cranii. Toate astea le-am lasat pentru a doua zi. Noaptea a fost grea n-am prea putut dormi din cauza unor tipi care au urlat toata noaptea la geamul nostru.

Trg Kralja Milana

Dimineata, surpriza: ceata deasa peste tot. Am fost mai intai in Piata Centrala Trg Kralja Milana. Locul e dragut, modern cumva. E dominat de o cladire inalta, un mare hotel.

Riul Nisava

De acolo pina la riul Nisava sunt doi pasi. Un pod vechi traverseaza apa si te lasa la poarta cetatii. Intru pe poarta si mare lucru nu descopar. Inauntru e doar un imens parc si citeva cladiri in stare proasta. Pina la urma gasesc un loc mai inalt de unde sa pot vedea riul de sus.

Poarta de intrare in cetate

Am revenit la pensiune de unde ne-am luat masina. Dar inainte de asta am asistat la o scena rara: in curtea unde parcasem, sub un copac se gasea o veche masina Zastava cu parprizul plin de caca de pasari. Se vedea ca nu a mai fost miscat de acolo de luni de zile. La un moment dat apare un tip, se urca in masina si se chinuie sa o pornesca. Tipul e perseverent si la a 15-a tentativa reuseste. Ma gindeam ca vrea doar sa ii dea drumul la motor. Nu va spun ce fum scotea. Dar tipul era hotarit sa treaca la nivelul urmator: pleaca cu masina fara sa ii curete parbrizul si iese pe cea mai aglomerata strada din Niş. Nici acum nu imi dau seama cum vedea sa conduca.

Ne luam si noi talpasita din zona centrala si ne indreptam catre Turnul cu Cranii ( Cele Kula ) aflat undeva la periferia orasului. Din pacate nu l-am putut vizita, era inchis. 

Capela Turnului cu Cranii

Acest turn a fost construit de turci din craniile revolutionarilor sarbi care au preferat sa se sinucida decit sa cada in mainile inamicilor. La inceput turnul avea aproape 1000 de cranii; in prezent acesta mai are doar 54 cu tot cu cel care se presupune a fi al conducatorului, expus separat intr-un cub de sticla. Majoritatea celorlalte au fost luate de catre rude pentru a putea fi inmormintate crestineste. Ulterior in jurul acestui turn s-a construit o capela cu scopul de a-l proteja.

Acesta a fost ultimul obiectiv din Niş pe care l-am vazut. Nu ne-au prea iesit lucrurile pe aici. Plecam cu directia precisa Djavolja Varos. Dar despre asta intr-un alt episod.

 

Toate fotografiile Adauga un comentariu Inapoi

Abonare RSS Articole Abonare la articole
Nu exista comentarii

Adaugati un comentariu

Citeste si alte articole:

Bogdan Balaban - © Copyright 2006 - 2021