Muntii Fagaras: prin Podeanu catre Virful Lespezi

Data publicării: 09 nov 2017

In plin sezon de vara am plecat spre unul dintre virfurile inalte din Carpati. Tinta noastra era virful Lespezi din Masivul Fagaras. Il mai urcasem si anul trecut insa acum gindisem altfel circuitul.

Am mers cu masina pe Transfagarasan si am lasat-o linga Cabana Piscu Negru. Ne-am echipat rapid, am luat apa, si am plecat la deal pe traseul cunoscut si marcat cu triunghi rosu.

Am uitat sa prezint trupa: Elena, Lucian si Costi au fost de data aceasta alaturi de mine.

Incepem sa urcam pe poteca abrupta care te pune la incercare inca de la inceput. Sunt tot felul de serpentine prin padure care in final te lasa linga o stina. Ne pregateam de o intilnire cu cainii ciobanesti insa nu a fost cazul.

 

Linga stina se despart traseele, de aici va fi nevoie sa urmam o cruce rosie catre Saua Podeanu. Coborim pe un drum forestier ce face legatura cu o alta stina, trecem un parau, singura sursa de apa de pe traseu. Apoi incercam sa dibuim mereu urmatorul marcaj. Incepem sa urcam pe o poteca lata insa inierbata si strajuita mai peste tot de tufe cu afine. Mmmmmm!

Viteza noastra de deplasare scade vertiginos fiindca ne alimentam pe saturate cu afine. Urcam mereu pe serpentine si spre surpriza noastra dam de un drum inierbat care merge cam de-a coasta. Tinem acest drum si dupa ceva vreme poposim in Saua Podeanu.

 

Din acest loc peisajul este inedit, se vede creasta dinspre sud, iar cel putin pentru mine asta este o premiera. Incercam sa identificam virfurile. Se vad clar Ciortea, Girbova, Scara si Serbota. Catre sud se distinge cam in ceata conturul Barajului Vidraru.

In sa facem popas si ne uitam la ceas. Deja au trecut 3 ore. Urmeaza sa schimbam marcajul. Teoretic va trebui sa urmam o banda albastra. Este si o sageata indicatoare insa nu reusim sa vedem urmatorul marcaj. In apropiere sunt niste ciobani cu oile iar ei ne indruma sa continuam pe drumul cel inierbat.

Initial ne-am bucurat pentru ca drumul mergea incet domol si aparent urma sa ne scuteasca de o urcare pieptisa. Pe drum insa mai gasim niste indicatoare catre Piscu Negru puse aiurea.

Tinem drumul inierbat avind in fata peisaj foarte fain cu Vf. Museteica si Vinatoarea lui Buteanu.

Partea faina este ca drumul asta se termina brusc. Iar continuarile nu sunt chiar prietenoase. Prima varianta este sa urci pieptis pe un vilcel plin cu pietre si pamant. A doua e sa continui pe curba de nivel, pe niste poteci mai mult sau mai putin evidente.

Alegem a doua varianta cu mentiunea ca incercam sa tinem o linie ascendenta. Undeva zarim niste stinci si incercam sa mergem pina la ele iar de acolo sa tinem acel picior pina in creasta Muntelui Podeanu.

Urcam din greu, uneori mai abrupt, bineinteles ca dupa o vreme nu mai exista nici un fel de poteca. Ajungem la stinci si avem inspiratia sa luam pauza de masa.

Si cum stam noi si muncam vedem ca sus in creasta e o numeroasa turma de oi. Acestea au treaba pe ambii versanti si uneori mai pravlesc bolovani inspre vale.

Incepem sa urcam spre creasta. Din fericire ciobanii ne vad din timp si previn atacul cainilor. Stam un pic de vorba cu pastorii. Sunt oameni simpli ce duc o viata grea aici in munte. Ne spun ca au in grija in jur de 1000 de oi. Adica o mie de oi, am scris bine.

Revenim pe traseul marcat. De aici o sa mergem o perioada pe banda albastra pierduta acum citeva ore in Saua Podeanu. Ciobanii ne spun ca marcajul merge tot timpul fix pe coama. O scurta bucata coborim usor iar apoi incepe asaltul final catre Vf. Lespezi.

Trei virfuri inalte din Carpatii Meridionali: Negoiu( 2535m) , Cornu Caltunului( 2505m)  si Lespezi ( 2522m )

Partea asta a fost cea mai faina. Creasta devine abrupta, stincoasa si ingusta. Este nevoie de atentie la fiecare pas si din cind in cind de momente de respiro. Ajungem la o intersectie de trasee. Banda albastra paraseste culmea Podeanu si coboara in Caldarea Mieilor, facind legatura cu creasta principala a Muntilor Fagaras. Noi urmeaza sa facem finalul traseului pe punct rosu.

Mergem mereu cu atentie cautind o posibilitate decenta de a cobori sub stinci. Si in final o gasim, dar e nevoie de citiva pasi mari si maini sigure. Trecem cu bine pasajul mai delicat iar de acolo ne asteapta o urcare abrupta pe o poteca de pamant.

Ultimele sute de pasi parca nu se mai terminau. Eram deja destul de obositi insa cu suficienta determinare ajungem pe Vf. Lespezi dupa 7 ore de la plecare. Pe virf mai este un grup mai mare care pleca repede. 

Ca si data trecuta, Vf. Lespezi mi-a reconfirmat faptul ca este unul dintre cele mai spectaculoase virfuri din Fagarasi. Se vede fain Negoiu, Cornul Caltunului, Lacul si Refugiul Caltun. Faptul ca ne aflam in afara crestei principale ne da o privire mult mai buna catre o buna bucata a Muntilor Fagaras.

Lacul Caltun e undeva jos, departe, si pare doar o mica balta. Facem citeva poze si stam destul de putin ca orele sunt destul de inaintate.

Vom cobori pe punctul rosu, exact pe traseul pe care urcasem cu un an in urma. Nu este un traseu tehnic, dificil, insa in mod cert iti pune la grea incercare genunchii. Mergem cit putem de tare la vale uneori taind serpentinele. La intrarea in padure revenim la stina. Acum este plin de oi insa cainii sunt pasnici si prietenosi incit putem face si poze.

De aici nu mai este mult si la ora 19 ajungem din nou la Piscu Negru. Stam si noi si ne uimim. Ne-a luat 7 ore sa urcam Vf. Lespezi si doar doua sa coborim.

Si cum ajungem la masina se porneste ploaia. Ne adapostim la cabana unde savuram cite o bere si stam la povesti. Ploaia a fost una scurta si intensa, ca toate ploile de vara. Mai tirziu am plecat un pic mai sus in cautarea unui loc de cort. Si am gasit un loc fain, adapostit cu apa si tot ce trebuie.

Asta fuse urcarea noastra pe Vf. Lespezi(2521m), prin Muntele Podeanu.O tura solicitanta, mai ales la final cu urcari si coboriri abrupte insa am avut parte de satisfactie maxima.

Traseu:
Cabana Piscu Negru - Valea Caprioru - Saua Podeanu - Muntele Podeanu - Vf. Lespezi - Valea Caprioru - Cabana Piscu Negru
Durata: 9 ore

 

Adaugă un comentariu Înapoi

Abonare RSS Articole Abonare la articole
Nu exista comentarii

Adăugati un comentariu

Citește și alte articole:

Bogdan Balaban - © Copyright 2006 - 2022