Bulgaria: Frumuseti din Muntii Balcani, episodul 1

Data publicarii: 25 oct 2019

In vara asta in vacanta de Sf. Maria am reusit sa duc la buna indeplinire un plan mai vechi, acela de a urca pe Vf. Hristo Botev din Bulgaria, cel mai inalt al Muntilor Balcani.

Inainte de asta am studiat putin variantele, iar doua dintre ele mi-au atras atentia.

O abordare dinspre nord pe la Aprilitsi si Cabana Pleven. Traseul avea urmatoarele avantaje: era mai aproape de casa, iar traseul parea destul de usor accesibil.

Cealalta varianta insa m-a atras mult mai mult: urcarea se facea pornind de la Kalofer, prin Rezervatia Gendema, pe la Cabana Rai si pe un traseu cu lanturi. Cu siguranta drumul era mai lung dar si traseul era mult mai frumos.

Pina la urma am ales cea de-a doua varianta. Ne-am adunat patru si am facut echipa intr-una dintre cela mai frumoase excursii din acest an.

Plecarea din Brasov a fost dimineata tare. Nici nu imi mai aduc aminte bine la ce ora ne-am pus in miscare. Am stat putin la frontiera si apoi am plecat spre destinatie. Am facut primul popas la Byala, linga vechiul Pod Belenski. A doua oprire a fost intr-un loc devenit deja traditional, la Cascada Hotnitsa.

Apoi incepem o urcare serioasa spre Pasul Shipka. Trecem de pas, incepem sa coborim si ne oprim chiar in satul Shipka. Aici vrem sa vizitam o biserica deosebita, o constructie monumentala de inspiratie ruseasca.

Biserica de la Shipka

Manastirea a fost construita in memoria soldatilor revolutionari rusi si bulgari care au murit in timpul Razboiului de Independenta Ruso-turc, din anii 1877 - 1878. Fondurile necesare construirii manastirii au fost stranse din donatii mai ales din Rusia, insa si din Bulgaria.

 


Lucrarile de construire au inceput in anul 1885 si s-au finalizat in 1902, sub indrumarea arhitectilor rusi. Initial, manastirea a fost proprietate a Rusiei, insa in 1934, aceasta a fost donata de guvernul sovietic statului Bulgar.
Biserica "Sfantul Nicolae" este o adevarata capodopera arhitecturala, construita in stilul traditional rusesc al catedralelor secolului XVII. Biserica, declarata ca monument de cultura, straluceste de la mare distanta datorita bogatului ei mozaic colorat, cat si a turnurilor aurii. Are un dom central si alte patru domuri mai mici, incununate cu cruci. O clopotnita inalta de 53 de metri, cu cele 17 clopote ale ei (cel mai mare avand aproape 12 tone) se ridica in apropierea fatadei de vest a bisericii.
 

In interiorul acesteia, se pot observa 24 de placi cu mozaic, cu numele a 18.491 de bulgari si rusi care si-au dat viata in timpul luptei de la Shipka si din imprejurimile Kazanluk-ului. Peretii bisericii au fost pictati de doua ori - prima pictura datand din 1902, iar a doua dateaza din 1957 - 1959.

De la Shipka mergem intins cam 50 de km pina la Kalofer. Ne cautam si ne gasim destul de usor locul de cazare. Se afla la etajul unei case. La parter este un magazin alimentar. Practic avem un apartament cu doua camere, bucatarie baie si o terasa mare unde aveam sa petrecem o seara agreabila. Se numeste Georgievi Guesthouse.

Byala Reka

Ne odihnim putin si apoi plecam spre o atractie a zonei: Byala Reka( Riul Alb ) Ekopateka. Este vorba de un traseu cu scari si punti care urmeaza o zona de chei. Treaba asta n-a fost usoara fiindca nu exista indicatoare. Am mers pe un drum forestier unde din fericire am intilnit un om. Zoli reuseste cumva sa brodeasca o conversatie cu el. Trebuie sa revenim in Kalofer si sa urmam indicatoarele cu Manastirea Kalofer. Astea le vazusem.

Urmeaza vreo 7km de drum prost dar care intr-un final ne duc la manastire. De acolo se mai merge cam inca 1km intr-un loc unde este amenajat un mic restaurant si o parcare.

In citeva minute coborim pe malul riului. Vedem si marcaj spre cabana Rai, destinatia noastra de maine. Dar pina una-alta intram in vorba cu niste tineri bulgari. Stiu bine engleza si ne intelegem usor. Ei ne povestesc putin despre traseul pe care vrem sa il facem si ne recomanda sa parcurgem circuitul astfel: sa urcam pe linga apa si sa ne intoarcem venind pe sus.

Intrarea pe poteca este marcata de un panou si o poarta.

Traseul asta Byala Reka este foarte spectaculos. Avem de a face cu un rau nervos, cu maluri stancoase, cu poteca amenajata, cu scari si poduri de lemn. Undeva, la baza unei cascade este un loc unde apa este adinca. Pe mal e un grup numeros de bulgari care sar in apa. Par ca se distreaza foarte bine. 


 


Noi continuam traseul si ne tot minunam de ingeniozitatea cu care a fost amenajat. Scari care coboara, scari care urca, poduri, balustrade. Si la final avem cireasa de pe tort. Poteca se termina cu o punte care te duce intr-un copac. De acolo cobori pe scara citiva metri.

 
 

Aici este amenajat un loc de popas cu bancute. Undeva intr-un pom Nelutu descopera o cutie metalica pe care scrie Farmacie. O deschide si gaseste tot felul de lucruri, pe linga medicamente si pansamente: tigari, rakia, spirt, chiar si o conserva.

De aici incepe o urcare foarte abrupta si sustinuta pe scari de lemn. Dupa vreo 10 minute ajungem intr-un loc de belvedere aflat deasupra cheilor. Poteca de intoarcere vine pe sus si ne aduce tot la poarta de intrare.

Revenim in Kalofer pe drumul cel rau si petrecm o seara agreabila pe terasa apartamentului. Asta pina se porneste o ploaie strasnica.

Monumentul Hristo Botev

Dimineata vremea desi este inchisa pare ca s-a mai imbunat. Ne stangem in graba bagajele, mincam cite ceva, ne luam ramas bun de la gazde si plecam spre centrul orasului Kalofer. Aici, la loc de mare cinste este amenajat un monument dedicat lui Hristo Botev.
 

Dar sa vedem mai intai cine a fost el. A fost revolutionar ce a militat pentru independenta Bulgariei. Dar mai presus decit atit, Hristo Botev este considerat cel mai important poet din Bulgaria. S-a nascut chiar in Kalofer in anul 1838 si a trait doar 38 de ani. Cu alte cuvinte un fel de Eminescu.

Toată viața sa, Botev și-a inspirat camarazii cu pasiunea sa pentru libertate și ultima sa acțiune a venit să împlinească jurământul său și să moară pentru el. Inscripția pe piatra funerară spune "Profeția ta s-a adeverit- trăiești în continuare!”.

Asadar Hristo Botev este considerat, alaturi de prietenul sau Vasil Levski, erou national. De altfel urmatorul sat dupa Kalofer se numeste Vasil Levski si astfel cei doi raman cumva impreuna nu doar in memoria colectiva ci si pe pamant.

In parcul Hersatrau din Bucuresti exista un bust al sau. De unde si pana unde asta? Pentru mult timp a locuit într-o moară abandonată de lângă București, împreună cu Vasil Levski, conducătorul insurgențelor bulgărești.

 

Monumentul din Kalofer este impresionant. Din centrul micului orasel se urca pe niste trepte largi pina la o statuie imensa aflat pe deal. Botev priveste catre trei camarazi de-ai sai. Deasupra fiecaruia dintre ei este inscris cite un an important pentru istoria Bulgariei: 1878, 1923 si 1944.

Hristo Botev a fost si este omagiat in diverse feluri in Bulgaria. Pe linga acest memorial din orasul natal Kalofer, numele lui este asociat cu diverse alte lucruri:
- in multe orase exista scoli, licee, bulevarde, strazi, stadioane care ii poarta numele.
- orasului Botevgrad i s-a dat numele sau.
- cel mai inalt virf al Muntilor Balcani se numeste tot Hristo Botev.
- un post national de radio fost botezat dupa numele lui.
- citeva echipe de fotbal au in componenta numele sau: PFC Botev Plovdiv, Botev Vrața, Botev Ihtiman, Botev Galabovo, Botev Kozlodui, Botev Boljarov.

 


Kaloferul mai este insa faimos si pentru altceva. In fiecare an de Boboteaza barbatii incing o hora in apele inghetate ale riului care trece prin localitate. Obiceiul este raspandit in toata Bulgaria insa cea mai adevarata petrecere are loc in Kalofer. Vorbind cu localnicii am aflat ca pentru a fi apt de participare la un astfel de eveniment trebuie sa bei serios cam toata noaptea de dinainte de Boboteaza.

 

 

De asemenea in centru se mai gaseste Casa de Cultura, o veche biserica ortodoxa, citeva magazine mici si un restaurant.

 
--  Va urma --


 
 
 

Adauga un comentariu Inapoi

Abonare RSS Articole Abonare la articole

Comentarii: 1

  • Manolachi Paul

    06 nov 2019 12:09:41

    Foarte frumoasa povestire,despre aceste locuri minunate din Bulgaria. Drumuri bune!!!

Adaugati un comentariu

Citeste si alte articole:

Bogdan Balaban - © Copyright 2006 - 2022