Grecia, Kefalonia, episodul 4: țestoase și plaje salbatice

Data publicării: 14 sep 2021

Ziua 7

Țestoasele de la Argostoli


Dimineața ne trezim devreme, pe la 6:30. Ne punem în mașină și facem un scurt popas la patiseria Fournos din Lakithra pentru aprovizionare cu Bougatsa, produsul meu preferat în materie de produse de patiserie grecești.

La ora 7 deja eram pe pod la Argostoli în căutare de broaște țestoase. Căutarea nu a durat mult. Două țestoase de dimensiuni impresionante înotau liniștite de o parte și de alta a podului. Erau însoțite de mulți pești. Mai vine încă o țestoasă mai mare decît celelalte două. Maria a fost foarte încîntată să le vadă. Iar eu mă minunez de-a dreptul. Este pentru prima dată cînd văd o broască țestoasă așa mare în libertate.

Rețineți, în fiecare dimineață între orele 6 si 8 aveți cele mai mari șanse să vă bucurați de prezența broaștelor țestoase.

Avithos Beach


Dimineața am intenționat să o petrecem la Avithos Beach, o plajă lăudată aflată în apropiere. Plaja este în curs de amenajare oamenii lucrează de zor la montare umbrelelor și a șezlongurilor. Barul este funcțional dar nu pare finalizat în totalitate.

Plaja este drăguță dar are un mare minus. Este străjuită de un perete stîncos. Cum este foarte cald, soarele bate în stîncă și radiază către plajă așa că atmosfera e sufocantă.



Pornesc la plimbare pe lîngă apă și prin apă. Treptat plaja devine sălbatică.Trec de zone cu pietre mari prăbușite în apă și pe plajă. Locurile devin tot mai faine. Și la final dau de o plajă mică. Apa e limpede iar în față se află o stîncă mare, ca un zid.

Studiez un pic zona, văd că se poate ajunge cu mașina. E amenajată o mică parcare, dar mai mult de 5-6 mașini nu încap. De asemenea există duș și cîteva bănci și măsuțe acoperite. Locul ăsta e perfect pentru noi.

Iau coordonatele GPS, apoi mă întorc la ai mei, urcăm în mașină și după un drum cu multe curbe ajungem la plaja aceasta care a devenit apoi plaja noastră preferată.

Lume e foarte puțină aici. Vin în principal greci care fac o baie, se usucă și apoi pleacă. E unul din puținele locuri frumoase de pe insulă care a rămas neatins de turismul de masă.

Copiii au fost de-a dreptul încântați, plaja aceasta a devenit locul nostru preferat.















 

Manastirea Thermata

După-amiaza am plecat la o plimbare mai lungă. Am mers iarăși în zona muntoasă a Kefaloniei cu gîndul de a vizita mănăstirea Thermata. Citisem că acolo călugării cresc lame dar și alte animale.

După un drum pitoresc ne oprim în fața unei porți închise. Pe poartă nici un anunț, așa că intru. Pînă la mănăstirea propriu-zisă se fac vreo 5 minute. Peisajul este superb, ne aflăm la înălțime deasupra marelui golf Agia Efimia.

Zonele unde sunt crescute animalele sunt pustii. De asemenea, pe poarta mănăstirii e un lacăt mare. Plecăm ușor dezamăgiți că nu am văzut lamele dar și mulțumiți de mica noastră excursie în locurile înalte.

În zonă există cîteva poteci turistice spre muntele Agia Dinati. Acesta poate fi recunoscut ușor datorită eolienelor plasate strategic pe creasta sa.

Myrtos


De la mănăstirea Thermata ne îndreptăm spre cea mai faimoasă plajă din Kefalonia, Myrtos Beach. Ca să ajungi la ea ai de coborît cu mașina niște serpentine stranse, de traversat valea unui torent pe unde curg apele atunci cînd plouă tare.

De sus plaja este mult mai spectaculoasă. Jos realitatea este puțin diferită. Myrthos este o plajă sălbatică. E interesant că are atît zone cu pietre albe dar și cu nisip. Domină însă pietrele. Este străjuită de pereți înalți de stâncă pe care se plimbă nestingherite caprele. Unele din ele mai ating pietre instabile care se prăvălesc în jos cu mare viteză. Așadar stați departe de pereții verticali.

Apa se adâncește destul de brusc. Pe multe relatări există avertizări că plaja Myrtos devine un loc periculos cînd sunt vînturi puternice și valuri mari.

Noi însă am prins o mare liniștită, caldă, numai bună de baie. În depărtare însă era un fel de pâclă sau de ceață.

La una din extremitățile plajei există o grotă. Trebuie să te apleci puțin, intri și observi că mai există o ieșire, de data asta direct în apă.

Plaja Myrtos mai este cunoscută pentru spectaculoasele apusuri de soare ce se pot observa de aici. Deși era evident că din cauza vizibilității reduse apusul va fi mai puțin fotogenic am rămas pe plajă pînă cînd soarele a dispărut în zări.











 

Și a venit și ultima zi.

I-am invitat cu noi și pe vecinii români de la cazare să meargă la plaja Paliolinos. Copii noștri se împrieteniseră cu ai lor între timp așa că s-au bucurat foarte tare să aibă companie. Am petrecut acolo o jumătate de zi agreabilă și cu greau ne-am mai dat duși.

La prînz am mers să luăm masa la restaurantul Tzogia din Lassi. Dar pînă acolo am avut parte deo mică peripeție. Pe drum soferii de pe contrasens ne tot făceau semne cu farurile. Bănuiam că e vreun radar deși nu înțelegeam cum era posibil să mergi cu viteză pe drumurile alea înguste și în pantă.

De fapt se întîmplase ceva mai grav. Era vorba de un incendiu de vegetație. Un deal întreg ardea iar forțele de intervenție se adunau.

Am făcut cale întoarsă și am ajuns la stațiunea Lassi pe un alt drum. Între timp forțele mobilizate pentru stingerea incendiului lucrau de zor, cu mașini, oameni și avioane. Efortul lor nu a fost în zadar și cam după două ore sirenele au amuțit semn că incendiul a fost stins.

Restaurantul Tzogia, unde am luat masa, este o afacere de familie. Mîncarea mi-a plăcut mult, prețurile sunt moderate. Este un loc unde vă sfătuiesc să mergeți.

După masă am mers la diverse cumpărături, apoi ne-am întors la locul de cazare pentru face bagajele. În puținul timp care ne-a mai rămas am mai făcut o baie în piscină.

Seara ne-am petrecut-o la Argostoli. A fost plimbarea noastră de rămas-bun.

Plecarea

A doua zi ne trezim dis-de-dimineață. Feribotul nostru plecă la ora 11. Dar ne-am zis că e bine să ne luăm ceva timp și să vizităm și micul sat-port Fiscardo. A fost o decizie corectă. Pe drum lui George i s-a făcut rău în mașină așa că am avut cîteva pauze neprevăzute.

La care s-a adăugat și o pauză calculată la superbul loc de belvedere asupra plajei Myrtos.


Fiscardo


Ajungem la Fiscardo cam cu o oră și un sfert înainte de plecarea feribotului. Cu toate astea coada de mașini care îl așteaptă e destul de mare. Încuiem mașina și mergem să luăm biletele. După aceea dăm o raită prin micul și pitorescul sat cu case colorate.

În jurul portului e plin de terase și taverne care te îmbie cu tot felul de bunătăți. De asemenea și cîteva magazine de suveniruri, de articole dedicate pescuitului dar și scufundărilor. Prețurile în Fiscado sunt ceva mai mari decît în restul insulei.







Vine și feribotul nostru și încep manevrele prin care se dorește aranjarea perfectă a mașinilor. Vaporul pleacă încet iar noi ne luăm rămas-bun de la Kefalonia privind casele în stil venețian din Fiscardo.

La final vin și cu un pic de recapitulare:

Transport feribot:
westferry.gr

Linkuri utile
https://www.kefaloniabyanna.com/
https://www.thecrazytourist.com/15-best-things-to-do-in-kefalonia-greece/
http://www.greece-is.com/5-reasons-to-visit-incredible-kefalonia/
https://www.greeka.com/ionian/kefalonia/

 

Plaje
Aici sunt subiectiv dar vin cu un top 5 personal:
Paliolinos
Xi
Makris Gialos
Kaminia
Gradakia

Locuri de servit masa:
Tzogia - în stațiunea Lassi
Mezzo - în Lixouri
Fournos - patiserie în Lakithra
Borgo

Locuri în care nu am ajuns:
Agia Efimia
Munții Agia Dinati
Atheras - un sat pitoresc aflat în nordul peninsulei Paliki
Odysseus Land - parc de distracții
Muzeul Nautic Sami

Mănăstirea Adormirea Maicii Domnului din Arginia
Aici o icoană a Fecioarei Maria care o înfățișează cu șerpi. În fiecare an, în jurul sărbătorii Adormirii Maicii Domnului din 15 August, o specie unica de serpi (lungi de 60 de centimetri și însemnați cu o cruce alba, pe cap și pe limba) apar la această mănăstire. Serpii intra in biserica, umpland tot locul: se urca pe icoane, se incolacesc în jurul sfesnicelor, stau pe oameni și în Altar. Șerpii dispar după liturghie și reapar anul următor.

https://www.kefaloniabyanna.com/arginia/

 
 




 
Episoadele excursiei noastre în Kefalonia le găsiți aici:
 
 
 


 

Adaugă un comentariu Înapoi

Abonare RSS Articole Abonare la articole

Comentarii: 3

  • Alex Grigoras

    21 sep 2021 06:57:50

    Frumos. Destindere deplina !

  • MOGHIOR NELA

    23 aug 2022 08:50:17

    Buna ziua!Vreau intai de toate sa va felicit pentru modul in care alegeti sa va petreceti vacantele si timpul liber. Va urmaresc cu mult drag toate postarile si va multumesc,calatoresc *imaginar* alaturi de d-voastra. Va doresc sa va puteti bucura de cat mai multe vacante si locuri minunate.

  • Bogdan

    08 sep 2022 06:29:50

    Vă mulțumesc mult pentru aprecieri. Astfel de mesaje îmi dau motivația să continui să vă împărtășesc cîte ceva din locurile pe care le vizităm.

Adăugati un comentariu

Citește și alte articole:

Bogdan Balaban - © Copyright 2006 - 2024