Munții Șes-Plopiș: Vîrful Măgura Mare

Data publicării: 02 nov 2021

O parte interesantă, aparte dar foarte puțin cunoscută și explorată din Carpații Occidentali o constituie Munții Șes - Plopiș. Nu sunt foarte cunoscuți, cercetați marcați. Nu au altitudini impresionante și nici prea multe zone cu vizibilitate.

Cu toate astea este o destinație foarte bună dacă aveți copii mici. Noi aveam în plan o excursie în acești munți acum vreun an dar în ziua respectivă Maria și-a rupt mîna. Fără să ne propunem neapărat, am ajuns în zonă în toamna lui 2021 și am zis să mergem de data asta.


Panul era așa. La granița județelor cluj și Bihor se află Pasul Piatra Craiului. Acolo plănuiam să lăsăm mașina iar de acolo să mergem pe un drum forestier pînă la Mănăstirea Ioan Iacob Hozevitul. De la mănăstire urma să urcă, pe vîrful Măgura Mare, cel mai înalt din Munții Șes - Plopiș.

Am avut la îndemînă un track GPS fără de care cu siguranță nu am fi nimerit vîrful și nici urcarea spre el.

Cum era de așteptat, socoteala de acasă nu s-a potrivit cu cea din tîrg. Dar în sensul bun. Din Pasul Piatra Craiului și pînă la mănăstire este asfalt nou. Așadar am scutit vreo 5km de drum dus-întors.





La mănăstire e o atmosferă stranie. Locul pare pustiu. Sunt cîteva construcții noi în mijlocul pădurii. Ne atrage atenția o bisericuță mică și modestă din lemn. În satele ei însă se construiește o biserică mare, o adevărată catedrală.

Ne apropiem și intrăm în bisericuța de lemn amenajată tradițional, cu modestie și bun gust. Afară ne mai atrage atenția un lac pe care îl înconjurăm. Tot locul ăsta emană liniște. Cei de aici par a fi foarte harnici și bine organizați. Curtea mănăstirii și grădinile arată impecabil, se vede că sunt îngrijite cu multă atenție.

Tot în apropiere se găsește un turn mare cu antene.

Revenim la mașină. Drumul continuă dar nu mai este asfaltat. Nu mai mergem mult, parcăm intr-o poieniță aflată aproape de turnul cu antene. De aici ne vom baza exclusiv pe track-ul GPS. Drumul forestier continuă însă.

Intrăm în pădure și după cîteva minute de căutare găsim o muchie cu o potecă abia vizibilă. Totuși poate fi urmărită. Se urcă relativ ușor pînă ce ajungem la marginea unei poieni mai mari. De aici trebuie să facem stînga, în unghi drept. Nu mai este nici un fel de potecă, ba mai mult avem de traversat o porțiune cu ferigi înalte. Din fericire în două minute scăpăm de ele, Urmează apoi un urcuș abrupt printr-o mare de frunze.

La final ajungem pe culme, într-un luminiș. Avem o mică surpriză. Un pic mai încolo găsim un drum. Mergem de aici pe drum în ascensiune ușoară. Nu m-am mai uitat pe GPS o vreme așa că am ratat vîrful, drumul îl ocolește. Venim înapoi puțin și ajungem într-un alt luminiș. Unde găsim și vîrful. De fapt odată a fost o momîie care s-a surpat. Așa că împreună cu copiii refacem momîia celebrînd cei 918m ai vîrfului Măgura Mare.





Stăm o vreme pe vîrf și ne facem niște poze șugubețe în lipsă de alt peisaj. Apoi coborîm pînă la poiana mare pe același drum. În fața noastră este o culme despădurită, așa că urcăm în speranța unui loc de belvedere. Și într-adevăr suntem răsplătiți cu o panoramă spre Munții Meseșului. De asemenea mai observăm diverse plaiuri și case singuratice. Se vede bine și continuare drumului forestier care pare că într-un final traversează muntele.





 
 

Facem o pauză de masă, studiem puțin harta pe gps și hotărîm să nu ne mai întoarcem pe unde am urcat ci să ajungem la drum. Pentru asta a fost nevoie de o Coborîre abruptă pe o pantă cu ierburi mari.



La final însă a venit răsplata. Chiar lîngă drum sunt o grămadă de rugi cu mure.
George gustă repede și zice cu toată inocența unui copil de 3 ani:
- Sunt coapte, aromate și delicioase. MMMMM!

După ce ne punem burta la cale și devalizăm rugii de mure pornim spre mașina noastră. Peste doar cîteva minute ne întîlnim cu o mașină de teren cu număr de Brașov. Oamenii opresc și intrăm în vorbă schimbînd impresii. Aflăm că drumul într-adevăr traversează muntele și ajunge într-un final în satul Tusa din județul Sălaj.



Ne vedem mai apoi de drum. Mașina noastră nu e foarte departe, cam la un kilometru și jumătate. Pe drum găsim din loc în loc zmeură și mure așa că mai lungim. Ajungem la mașină și încheiem tura.

 

Alte locuri de văzut în Munții Șes - Plopiș:

Cascada Tubina

Rezervația peisagistică Tusa

Castelul Zichy din Poiana Florilor

Cetatea Piatra Șoimului

Satele locuite de mici comunități de slovaci aflate între Aleșd și Nușfalău. Iar bucate de origine slovacă puteți savura la Reastaurantul Huta - Slavia din Șinteu.

Traseu: Mănăstirea Ioan Iacob Hozevitul - Turnul cu Antene - Vf. Măgura Mare
Durata: 4 ore
Track GPS:
https://www.strava.com/activities/5931933205

 
 

Adaugă un comentariu Înapoi

Abonare RSS Articole Abonare la articole
Nu exista comentarii

Adăugati un comentariu

Citește și alte articole:

Bogdan Balaban - © Copyright 2006 - 2024