Vulcanul de la Racos

Data publicării: 15 iun 2009

Click aici pentru a vedea galeria completă de fotografii

Am revenit de curind la Racos( jud. Brasov ) pentru a vizita un obiectiv care data trecuta nu am reusit sa il vad: vulcanul. Majoritatea vizitatorilor trec mai intai pe la Castelul Bethlen, aflat in renovare de mai multi ani si la care lucrarile par a se fi oprit din pacate, dupa care se indreapta spre celebra rezervatie a Coloanelor de Bazalt.


Despre aceste doua obiective am scris citeva cuvinte aici:
http://bogdanbalaban.ro/index.php?action=articole_full&id=53


Vulcanul este insa ceva mai departe de sat. Urcam spre cariera cu gindul de a vedea Coloanele de Bazalt pe care le admiram minute bune. Ne intoarcem dar nu mai coborim in sat, ci continuam inainte, pe linga o autobaza, pe un drum tasat de basculante. Drumul ne scoate in cimp deschis. Undeva, in departare in apropierea unor antene GSM, zarim o colina rosiatica. Exista si drum care ne duce pina la buza vulcanului insa noi am preferat sa mergem pe drumul cel mai scurt: pe cimp ademeniti de fragutele ce prinsera a se coace. Asa ca am ajuns la desinatia noastra cu oarecare intirziere. Ca timp din sat si pina la vulcan se fac maxim 30 de minute.

 
Ajunsi aproape aveam sa constatam ca de fapt nu putem ajunge direct la acea colina intrucit se casca un hau de vreo 20 pina la 30m in jurul ei( sau cel putin asa pareau a sta lucrurile privind din acest unghi). La gura vulcanului avem parte de o priveliste ce mie mi-a amintit de Grand Canion: piatra rosiatica, in diverse nuante, rigole si inaltimi deloc neglijabile.


Hotarim sa facem un tur de crater. Contrastele sunt foarte interesante: verdele crud al ierbii, solurile de culoare rosie si cerul albastru, cobinatie rara pe care uneori o mai vezi in zonele miniere.

Racosul este un sat ce la prima vedere pare a fi sasesc, insa localnicii majoritari sunt de origine maghiara. Prin apropierea sa trece Oltul, riu care aici e de mici dimensiuni, traversind impaduritii Munti Persani.


In zona acestor munti au avut loc cele mai recente activitati vulcanice de pe teritoriul Romaniei. Unde prin recente intelegem aproximativ 10000 de ani. In zona se pare ca au existat mai multi vulcani, care la Racos ca si in partea estica a Persanilor au lasat urme vizibile: creterul si cloanele de bazalt, multe ape minerale, mofete, ape termale.

La Racos a existat un vulcan din al carui crater s-a exploatat mult timp zgura. Intre timp craterul a devenit rezervatie iar exploatarile s-au oprit. Peisajul ramas, chiar si dupa interventia brutala a omului, e deosebit de pitoresc. Se poate cobori in crater pe un fost drum creat pentru camioane. Noi insa am fost mai hatri si am luat-o pe unde am zis noi ca e mai interesant. De jos locul pare si mai interesant. Gasim tot felul de roci recunoastem zgura de diverse culori, piatra ponce, lava intarita. Cele mai spectaculoase mi s-au parut insa niste roci  asemanatoare cu buretele.


Peretii, vazuti de jos, au forme ciudate. Le-am numit zmei pentru ca rosiaticul si rigolele ne-au dus cu gindul figurinele plasmuite de Cel de Sus in Gradina Zmeilor din judetul Salaj.

Am urcat inapoi pe drum constatind ca exista mai multe asa-zise terase in care s-a facut exploatarea. Pe una din aceste terease exista astazi si ceva vegetatie.


Cum ajung la Racos:

1. Cu trenul: gara din Racos se afla pe magistrala Brasov->Sighisoara. Aici opresc doar trenuri de persoane.

2. Cu masina exista doua variante:

a. din Soseaua Brasov Sighisoara intre Padurea Bogatii si Rupea exista un indicator spre satul Bogata. In acest sat  exista o biserica ortodoxa deosebita declarata monument de arhitectura. Pentru mai multe detalii accesati urmatorul link:
http://www.bogdanbalaban.ro/index.php?action=articole_full&id=64

Traversam satele Bogata, Dopca, Mateias, trecem Oltul si calea ferata iar apoi facem dreapta si ajungem la Racos. Drumul nu e asfaltat pe portiunea Dopca–>Maierus si se afla intr-o stare acceptabila.

b.  pe soseaua Brasov Sighisoara, din localitatea Rupea Gara spre Brasov se desprinde un drum semnalizat de indicator catre Racos(11km). Drumul se afla( in martie 2009 ) in stare foarte proasta( asfalt cu multe gropi ). De aceea recomand varianta a pentru acces auto.

Toate fotografiile Adaugă un comentariu Înapoi

Abonare RSS Articole Abonare la articole

Comentarii: 7

 • Bodi Janos

  09 mai 2011 11:41:47

  Multumesc, poze f.reusite, nici nu stiam de existenta vulcanului de la Racos cu toate ca sunt nascut in Ormenis, poate in viitor facem echipa...

 • Cristian Calianu

  20 iun 2011 03:54:33

  Am fost in week-end din Brasov. Drumul este lung si nu cred ca merita. Varianta 2 cu masina este un drum foarte prost. S-a facut putin mai in fata drum de asfalt direct de la soseaua Brasov-Sighisoara pana in Racos. Drumul pana la coloane e destul de greu. Surpriza a fost sa parcurgem acest drum pentru un amarat de perete. Iar la Vulcan a aparut si un lac de acumulare in care fac baie localnicii. Dupa parerea mea obiectivul asta trebuie sa se afle in coada listei pentru cineva care se plimba prin zona. Mult mai frumoasa e zona - poate merita sa te plimbi pe dealuri in loc sa vizitezi \"vulcanul\"

 • Bogdan

  06 iul 2011 07:43:19

  Cristian: ai publicat pe undeva poze din acesta excursie? Cred ca asa imi pot face mai bine o idee. Nu sunt insa sigur ca ai ajuns la vulcan, cel ce contine si virful Heghes. In zona sunt mai multe cratere. Nici eu nu am nimerit la vulcan din prima. Imi pare rau ca nu ti-au placut coloanele. Or fi ele, un amarat de perete, asa cum spui, dar trebuie sa te gindesti ca e singurul din tara. Zona Racosului si in general zona din jurul orasului Rupea sunt foarte interesante. Merita cu siguranta si plimbarea de pe dealuri pe care o recomanzi.

 • Alexandra Popa

  17 sep 2012 15:23:42

  Multumesc pentru postare. Chiar vroiam sa merg saptamana asta pe la Racos, sa vad coloanele si tot ce se poate de pe acolo si sa duc un mic suvenir acasa (o piatra). :) Sper sa tina vremea cu mine si sa nu ploua.

 • nagy maria magdalena

  10 dec 2012 20:44:29

  foarte frumos.

 • Gabrian Cristian

  06 iun 2013 16:45:55

  soseaua Brasov Sighisoara, din localitatea Rupea Gara spre Brasov a fost reparat anu trecut 2012 iar drumu este intr-o stare foarte buna . Ma refer la varianta 2 .b

 • @flomar

  30 sep 2013 17:55:12

  Din E60, pe 131C, pana in comuna Racos drumul e proaspat asfaltat. Peisaje selenare ce merita vazute.

Adăugati un comentariu

Citește și alte articole:

Bogdan Balaban - © Copyright 2006 - 2023