Biserica fortificata de la Cincu

Data publicării: 16 feb 2010

Click aici pentru a vedea galeria completă de fotografii

Am descoperit fortificatiile de la Cincu dupa un drum lung petrecut la volan. Nici nu imi mai amintesc de unde ma intorceam si de ce am ajuns pe soseaua ce leaga Agnita de Voila. Am vazut biserica de undeva de sus, din virful unui deal de unde se incepe coborirea spre sat. Prima data nu am avut norocul sa gasim biserica deschisa si nici pe cei ce o au in grija.

Am revenit in toamna lui 2009 si am avut noroc. Ghidul nostru este un baietas de vreo 5-6 ani, sfios la inceput, dar care cunoaste fiecare cotlon din biserica. Interiorul este remarcabil, biserica are o suprafata mare asemanindu-se foarte mult ca stil cu biserica fortificata de la Cisnadie.


Orga baroca, altarul, amvonul si pinza de paianjen de pe tavan le remarci din prima clipa. Biserica este pusa in valoare de un sistem de iluminare discret si eficient.

Pustiul ne conduce apoi in balcoanele laterale, realizate din piatra, ne duce in fata orgii frumos decorate. Apoi ne invita pe un culoar ingust, cu trepte de piatra care duce spre turn. Mai apoi treptele de piatra sunt inlocuite cu trepte de lemn. Urcam repede si fara emotii caci treptele sunt solide, in buna traditie saseasca.


Iata-ne linga clopote. Putem privi spre departari in toate cele patru zari. Din pacate vremea e cam inchisa si ne priveaza de a admira crestele Fagarasilor.  Doar pe ici-colo se intimpla sa se mai vada cite o muchie parasita vremelnic de ceata.

De la acest nivel mai exista o scara cu rolul de a ne duce chiar sub acoperis, oferind acces la cele 4 turnulete aflate pe fiecare colt al turnului. Ele ne spun ca Cetatea Cincului dispunea de o anumita putere de decizie, care in vremurile acelea se traduce in dreptul de a judeca si spinzura. Acest ultim nivel este insa inchis, insa la Cisnadie am avut sansa sa il vedem.

Putina istorie:
Aşezarea a fost întemeiată de saşi la mijlocul secolului al XII-lea, pe un platou situat între râurile Olt şi Hârtibaciu. Ea s-a dezvoltat rapid devenind centrul Scaunului de Schenk, menţionat pentru prima oară într-un document din 1329.
 
Biserica-cetate de la Cincu este închinată Fecioarei Maria, fiind considerata cea mai mare biserica  romanică aflată într-un sat săsesc şi un unicat din punct de vedere al poziţionării ei: este aşezată pe un loc inalt si abrupt pe trei laturi, astfel încât nu era nevoie să fie apărată decât în partea vestica. Specialistii sustin ca, judecind dupa o serie de elemente arhitectonice arhaice, biserica a fost construită înaintea anului 1300.


Initial biserica a fost pictata dar odata cu Reforma frescele de interior au fost acoperite. Din păcate nu a mai fost posibila restaurarea lor. Prima menţiune documentară este cea dată de un privilegiu acordat de regele Matei Corvin în 1474 celor care apărau cetatea. Biserica a suferit de-a lungul timpului mai multe transformări care pot fi observate atât analizând materialele de construcţie folosite, cât şi elementele arhitectonice.

Fortificarea bisericii a avut loc între 1522-1526, conform unor inscriptii din cor şi din navă, dar a mai suferit modificări mai ales după un incendiu ce a avut loc in 1789.


Biserica avea iniţial trei nave, inegale ca înălţime. Acestea au fost modificate şi aduse toate la aceeaşi cota. Cele laterale, lungi fiecare de câte 38 de metri, mărginesc de o parte şi de alta turnul de vest şi sunt cu 10 metri mai lungi decât nava centrală. Construcţia iniţială avea alte două turnuri în capetele de est ale navelor laterale, deschise spre nava centrală si spre navele laterale prin nişte arcade semicirculare. În partea de vest a bisericii se afla turnul clopotniţei, renovat după incendiu, cel care a determinat lungimea diferită a navelor centrală şi laterale. Tot acolo se află şi tribuna orgii.


Piesa cea mai importantă din întreaga biserică este altarul, care îl reprezintă pe apostolul Toma. La origine a fost conceput pentru biserica din Moşna, însă a fost cumpărat de comunitatea din Cincu şi pictat de un mare maestru sibian al vremii. Într-una dintre scenele din partea de jos a altarului, care înfăţişează Adoraţia Păstorilor, aceştia poartă costume tradiţionale ale ciobanilor autohtoni. În biserică se mai afla şi o mică colecţie de covoare datând din secolele al XVII-lea şi al XVIII-lea, provenite din Asia Mică.


Zidurile cetaţii care împrejmuiau biserica s-au deteriorate în timp ajungind ca in zilele noastre sa măsoare doar 2-3 metri pe trei dintre laturi, iar pe cea dinspre vest chiar mai puţin. Au existat cinci turnuri exterioare, din care s-a pastrat doar cel dinspre sud. În secolul al XIX-lea, după ce Turnul Slăninei a fost distrus în incendiul din 1789, localnicii grijulii au construit în interiorul fortificaţiei cămări pentru aceeaşi destinaţie.


Cum ajung la Cincu:
Din DN1 ce leaga Brasovul de Sibiu, in localitatea Voila se desprinde un drum spre Agnita. Se trece Oltul, primul sat intilnit este Cincsor( la 2 km de Voila), apoi urmeaza Cincu( la 6km de Voila ). Cheia o gasiti la o casa noua, vopsita in roz aflata la drumul principal.

Aveti la dispozitie doua galerii foto dind click pe urmatoarele linkuri:

Biserica Cetate de la Cincu - 01-12-2008
Biserica Fortificata de la Cincu - 07-11-2009

Toate fotografiile Adaugă un comentariu Înapoi

Abonare RSS Articole Abonare la articole
Nu exista comentarii

Adăugati un comentariu

Citește și alte articole:

Bogdan Balaban - © Copyright 2006 - 2022