Croatia: Osijek, Kopacki Rit si Donji Miholjak

Data publicării: 08 mai 2014

Dupa vizita la Novi Sad a urmat un drum de 120 de km pina la Osijek. Pe drum am trecut prin Vukovar, simbol al razboiului de independenta purtat de croati cu sirbii in anii 1990. Practic, orasul a fost distrus in timpul luptelor.

La Osijek am ajuns pe seara dar negasind adresa unde aveam cazarea am parcat undeva in centru intr-o zona ce o credeam legala. N-a fost asa si uite asa am incasat o amenda, aproximativ 40 de lei. Asta asa..de bun venit!

Seara am petrecut-o plimbindu-ne prin orasul ce gazduieste aproape 90.000 de locuitori.. Zona centrala este si aici destul de redusa ca suprafata si ofera putine lucruri. Si atunci o sa ma intrebati: dar ce-ai cautat aici?

Adevaratul obiectiv este insa Rezervatia Kopacki Rit aflata cam la 10km de oras. Osijek este situat pe riul Drava, aproape de confluenta acestuia cu Dunarea. Kopacki Rit este o zona umeda, foarte asemanatoare cu Delta Dunarii unde isi gasesc casa o serie de plante, de pasari, si de alte animale salbatice.


Orasul are o piata centrala numita Ante Starcevica foarte frumoasa, unde ne atrage atentia o fintina arteziana dar si catedrala Sfintii Petru si Pavel.


Catedrala a fost construita din piatra rosie incepind cu anul 1898 la initiativa episcopului Jossip Juraj Strossmayer. Catedrala este cea mai inalta din Croatia, turnul ei avind inaltimea de 90 de metri. De asemenea impresioneaza decoratiunile exterioare dominate de rozarii si gargui de piatra.


Interiorul a fost realizat in stil neogotic si a fost finalizat intre anii 1938 - 1942. Impresioneaza tare succesiunea de altare si vitralii. De asemenea in catedrala de la Osijek exista si o serie de fresce realizate de pictorul croat Mirko Racki, o raritate totusi la bisericile catolice.


In concluzie, daca ajungeti la Osijek, nu ratati catedrala.

Parcul Municipal Regele Petar Kresimir IV, si parcul Tomislav sunt construite în sec. 20 si sunt repere naturale protejate. Osijek de asemenea gazduieste câteva gradini zoologice foarte dotate de-a lungul râului Drava.

Osijek este semi-oficial capitala gastronomica a tarii. Locul include bucate traditionale în stil slavon, specialitati cum ar fi : Kulen, boia de ardei, multe tipuri de cârnati, sunca, produse lactate, bacon, carne de vânat si peste. La orice restaurant exista pe meniu tocana de peste cu boia de ardei care se numeste Ribljin Paprikas.

În ciuda trecutului de 2000 de ani al orasului ( a fost fondat de romani in secolul I ) în care a cunoscut o continua dezvoltare urbana, el se mândreste cu un patrimoniu arhitectural din ultima perioada de 300 de ani.


Ne-am deplasat apoi pe malul riului Drava unde exista o faleza dar si un port pentru mici ambarcatiuni. Ne-am bucurat de compania citorva pasari care nu s-au simtit deloc stinjenite de prezenta noastra.


Peste Drava exista mai multe poduri, cel mai interesant fiind cel pietonal. 

Dupa scurta plimbare in centru ne-am urcat in masina si am plecat catre Bilije, una din intrarile in Parcul National Kopacki Rit.


La casa de bilete exista tot felul de postere cu poze din Delta Dunarii si explicatii in limba romana. Se pare ca exista o colaborare intre cele doua parcuri. Tocmim o barca ce ne va plimba cam o ora prin rezervatie. Din pacate nu putem realiza intreg circuitul fiindca nivelul apelor este foarte scazut.


De la poarta mai avem de mers citiva kilometri pina la locul de imbarcare unde ne asteapta un ghid. Tipul vorbeste impecabil engleza si ne ajuta sa intelegem mai bine valoarea acestei rezervatii.
Simbolul rezervatiei este vulturul cu coada alba ce se regaseste si pe sigla. Actualmente  aici se afla cam 30 de perechi din aceasta specie. Noi am avut sansa sa vedem, e drept cam de departe, 3 exemplare.


Zona e destul de bine populata si de castori, am vazut citeva baraje ale lor. De asemenea ne-au mai atras atentia niste broaste testoase.


La Kopacki Rit exista si pasari pe care le intilnim si la noi in Delta: mari colonii de cormorani, egrete mici si mari, stirci, berze, lebede.Ghidul ne-a dus pian la un lac mare ca suprafata insa cu ape putin adinci. Se vedea bine fundul lacului. Barca cu motor nu a mai putut inainta insa. Ne-am intors aproximativ pe acelasi drum.


Apoi am luat masina si am plecat pe soseaua ce merge in mare parte pe un dig si dupa vreo 10-15km ne-am oprit intr-o poiana larga unde se afla Castelul Tikves. Locul e retras, linistit undeva in padure.
Plimbarea pe aici e o adevarata placere. Din pacate castelul este inchis insa linga el se mai afla o constructie ce gazduieste citeva expozitii cu insecte, fluturi si pasari impaiate.
Dupa vizita de la castel plecam mai departe catre Slovenia. Ne oprim scurt la Donji Miholjac, un mic orasel aflat la granita cu Ungaria, sa vedem gradinile si castelul din localitate. Din pacate doar pe exterior. 

Adaugă un comentariu Înapoi

Abonare RSS Articole Abonare la articole
Nu exista comentarii

Adăugati un comentariu

Citește și alte articole:

Bogdan Balaban - © Copyright 2006 - 2022