Ungaria: Aggtelek, cea mai frumoasa pestera din tara

Data publicării: 26 apr 2018

Cind vine vorba de pesteri, in mod cert nu te-ai gandi la Ungaria, tara cunoscuta pentru cel mai drept loc din Europa. Dar la granita cu Slovacia exista o bijuterie de pestera numita Aggtelek. Sa ajungi acolo, din Romania e drum lung, ma rezum sa spun ca se gasete la aproximativ 60 km de orasul Miskolc.

Pestera Aggtelek face parte din patrimoniul mondial UNESCO si din Parcul National Aggtelek, singurul din Ungaria. Se intra doar cu ghid, turul dureaza cam 40 de minute.

Costurile de vizitare sunt in functie de perioada aleasa, de virsta, de configuratia grupului. Gasiti totul pe site-ul pesterii:

http://www.anp.hu/en/belepojegy-arak

Pestera Aggtelek este electrificata, asadar se pot vedea bine cele mai importante formatiuni. Un mare minus este ca ghidajul se face numai in limba maghiara. Din fericire l-am avut cu noi pe Zoli care a oferit gratis servicii de traducator. De asemenea, fotografiile sunt permise insa nu ti se permite sa faci poze adevarate de pestera, cu instalare de trepied.

 

 

Lasind la o parte aspectele organizatorice, pestera este de o frumusete rara. La inceput se coboara pe citeva scari pina intr-o sala mare unde se face o scurta introducere. Apoi mergem de-a lungul unui rau subteran care imi aminteste de Pestera Vadu Crisului.

Ne oprim in fata unui lac din care se ridica niste stalagmite. Aceasta sala are cea mai buna acustica si aici se tin periodic spectacole si concerte. Toate bune si frumoase pina incepe si exemplificarea.

Ghidul descopera o claviatura si incepe sa cinte! Ei bine treaba asta ne-a dat pe spate. Se creaza o atmosfera extaordinara aici in maruntaiele pamantului. 

Parasim apoi riul subteran si  incepem sa urcam si mai vizitam inca trei sali, parca una mai spectaculoasa decit cealalta. Care au de toate: stalactice, stalagmite, coloane, dantelarii pe tavan.

Iesirea se face printr-un alt loc. Dupa o plimbare de 5 minute ajungem la parcarea din fata pesterii. De asemenea exista si alte posibilitati de drumetie. Am vazut vreo doua trasee marcate care te poarta prin parcul national.

Asadar locul acesta este retinut, mai ales daca aveti drum catre Slovacia. Un mic ocol si o plimbare prin pestera vor face cu siguranta ziua mai frumoasa.

Adaugă un comentariu Înapoi

Abonare RSS Articole Abonare la articole

Comentarii: 1

  • Balaban Gh.

    07 mai 2018 15:30:36

    F frumoasa pestera.Un mic...rai subteran.M-a emotionat descrierea.M-au emotionat si fotografiile destul de izbutite. Cu drag si cu admiratie pt interesantele descoperiri,Gogo

Adăugati un comentariu

Citește și alte articole:

Bogdan Balaban - © Copyright 2006 - 2022