Ungaria: Aggtelek, cea mai frumoasă peșteră din țară

Data publicării: 26 apr 2018

Când vine vorba de peşteri, în mod cert nu te-ai gândi la Ungaria, tara cunoscută pentru cel mai drept loc din Europa. Dar la graniţa cu Slovacia există o bijuterie de peştera numită Aggtelek. Să ajungi acolo, din România e drum lung, mă rezum să spun că se gasete la aproximativ 60 km de oraşul Miskolc.

Peştera Aggtelek face parte din patrimoniul mondial UNESCO şi din Parcul Naţional Aggtelek, singurul din Ungaria. Se intră doar cu ghid, turul durează cam 40 de minute.

Costurile de vizitare sunt în funcţie de perioada aleasă, de vârstă, de configuraţia grupului. Găsiţi totul pe site-ul peşterii:

http://www.anp.hu/en/belepojegy-arak

Peştera Aggtelek este electrificată, aşadar se pot vedea bine cele mai importante formaţiuni. Un mare minus este că ghidajul se face numai în limba maghiară. Din fericire l-am avut cu noi pe Zoli care a oferit gratis servicii de traducător. De asemenea, fotografiile sunt permise însă nu ţi se permite să faci poze adevărate de peşteră, cu instalare de trepied.

 

 

Lăsând la o parte aspectele organizatorice, peştera este de o frumuseţe rară. La început se coboară pe câteva scări până într-o sală mare unde se face o scurtă introducere. Apoi mergem de-a lungul unui râu subteran care îmi aminteşte de Peştera Vadu Crișului.

Ne oprim în faţa unui lac din care se ridică nişte stalagmite. Această sală are cea mai bună acustică şi aici se ţin periodic spectacole şi concerte. Toate bune şi frumoase până începe şi exemplificarea.

Ghidul descoperă o claviatură şi începe să cânte! Ei bine treaba asta ne-a dat pe spate. Se crează o atmosferă extraordinară aici în măruntaiele pământului. 

Părăsim apoi râul subteran şi începem să urcăm şi mai vizităm încă trei săli, parcă una mai spectaculoasă decât cealaltă. Care au de toate: stalactice, stalagmite, coloane, dantelării pe tavan.

Ieşirea se face printr-un alt loc. După o plimbare de 5 minute ajungem la parcarea din fata peşterii. De asemenea există şi alte posibilităţi de drumeţie. Am văzut vreo două trasee marcate care te poartă prin parcul naţional.

Aşadar locul acesta este reţinut, mai ales dacă aveţi drum către Slovacia. Un mic ocol şi o plimbare prin peştera vor face cu siguranţă ziua mai frumoasă.

Adaugă un comentariu Înapoi

Abonare RSS Articole Abonare la articole

Comentarii: 1

  • Balaban Gh.

    07 mai 2018 15:30:36

    F frumoasa pestera.Un mic...rai subteran.M-a emotionat descrierea.M-au emotionat si fotografiile destul de izbutite. Cu drag si cu admiratie pt interesantele descoperiri,Gogo

Adăugati un comentariu

Citește și alte articole:

Bogdan Balaban - © Copyright 2006 - 2024