Locuri faine din Bulgaria, epidodul 3

Data publicării: 24 iul 2018

Manastirea Basarbovo

La numai citiva kilometri de Ruse gasiti o manastire faina spata in piatra. Este locul in care si-a desfasurat activitatea Sf. Dimitrie Basarabov, ajuns intre timp ocrotitorul Bucurestiului. Moastele sale se gasesc astazi in capitala Romaniei, la Catedrala Patriarhala.

Drumul este bine semnalizat insa ar fi bine daca puteti citi in alfabetul chirilic. Manastirea se numeste pe bulgareste Dimitri Basarabovski.

Asadar, pe un mal frumos al riului Lom s-a ridicat( vorba vine ) mindra manastire rupestra. Locul asta are o energie aparte, veti vedea. Personal am fost acolo de doua ori si de fiecare data am simtit o foarte mare liniste interioara. Bineinteles, exista si o biserica noua, recent construita si recent pictata. Insa ca sa ajungi la manastirea si la chiliile vechi trebuie sa urci trepte spate in piatra. Si nu sunt chiar putine.

Daca vreti sa stiti mai multe despre ea gasiti un articol bine documentat aici:

https://www.crestinortodox.ro/biserica-lume/manastirea-sfantul-dimitrie-basarabov-67756.html 
Ivanovo

Bulgarii sunt cunoscuti pentru marea densitate de asezari rupestre. Care inca se pastreaza intr-o stare relativ buna. EI bine, Ivanovo este un loc special in mijlocul Canionului Rusenski Lom.

Manastirea Sf. Arhanghelul Mihail se află la 22 km de Ruse, în imediata vecinătate a satului Ivanovo. Un drum asfaltat si bine semnalizat duce la complex; există o parcare la poalele stincilor. Un sistem de scări sapate în stinca oferă acces pentru vizitatori la diferitele biserici și capele din zona.

Mănăstirea a fost înființată în anii 1220 de călugărul Yoakim, care mai târziu a devenit patriarh bulgar. Țarii bulgari Yoan Asen II (1218-1241), Yoan Alexander (1331-1371) și alți reprezentanți ai curții regale erau printre donatorii mănăstirii, iar portretul donatorului lor se păstrează până în prezent.

Obiceiul s-a pastrat peste secole si uite asa faptele bune, care trebuie ca intotdeauna sa ramana anonime, ajung sa fie pe undeva motiv de fala. Vezi exemplul cu diversi cetateni generosi pictati prin bisericile recent construite.

Manastirea se alatura unor complexe de spatii in roca. Picturile de perete care arată particularitățile artei bisericești bulgare în secolele 13-14 sunt păstrate în șase dintre incaperi. În timpul celui de-al doilea imperiu bulgar (sec. XII-XIV), mănăstirea a fost  un mare centru spiritual și educațional. Inscripțiile pe pereți din chilii oferă informații despre evenimente istorice importante.

Picturile din biserica Sf. Maria sunt renumite pe plan mondial. Ele se numără printre cele mai reprezentative modele ale artei Paleologus pe Peninsula Balcanică. Calitățile lor artistice excepționale sunt motivul includerii lor de către UNESCO în lista moștenirii culturale mondiale.

În 1978 zona a fost declarată rezervație arheologică națională. În zilele noastre mănăstirea nu mai  este activă.

De asemenea va recomand sa faceti si traseele din jurul manastirii, sunt chiar pitoresti.

  

Cetatea Cherven

Orașul medieval fortificat Cherven este situat la o distanță de aproximativ 30 km sud de orașul Ruse, tot în interiorul parcului natural Rusenski Lom. Orașul este moștenitorul unei cetăți bizantine din secolul al VI-lea și a atins cel mai mare progres în secolul al XIV-lea. Localitatea medievală a inclus un oraș intern - o cetate așezată pe un platou de piatră înalt și un oraș extern situat la poale.

Cherven a fost unul dintre cele mai mari centre militare și administrative, economice și clericale ale celui de-al doilea Imperiu Bulgar (sec. XII-XIV) și o rascruce importantă de-a lungul drumurilor de la Dunăre până la partea interioară a țări. Din 1235 a deveni sediul Casei Episcopului. În localitățile sale au fost înființate o serie de biserici sapate in piatra. În 1388 a fost cucerit și demolat de turci. În secolul al XVII-lea a trăit o nouă perioadă de revigorare economică.

În timpul cercetărilor arheologice din regiune au fost descoperite un castel, pereți fortificați, două pasaje de alimentare cu apă subterană, 13 biserici, clădiri sociale și administrative, numeroase reședințe și alte lucruri interesante și semnificative. Printre acestea se numără un număr de monede, bijuterii, monumente, ceramică, articole de uz casnic, unelte meșteșugărești, arme.

Nu mai tin insa minte cit costa sa vizitezi acest sit. Cert este insa ca am parcat masina la baza unor stinci imense iar de aclo am urcat pe niste scari largi pina pe la locul unde este sit-ul arheologic. Am coborit de acolo pe o poteca pina pe malul riului Lom iar de acolo am venit in amonte citeva sute de metri pina la masina.
Pestera Orlova Chuka

Peștera Orlova Chuka este si ea foarte aproape de Romania, sunt in jur de 40 km de Ruse, în apropierea satului Pepelina. Peștera a fost găsită în 1941 de catre un păstor. Intrarea costa 6 leva. Pestera este iluminata pe 3km, se intra cu un ghid care vorbeste doar bulgareste. Din fericire un cuplu de bulgari ne-a ajutat cu traducerea.

În 1959, la Orlova Chuka au fost construite 124 de scări de piatră și a fost forat un tunel artificial, care servește drept intrare. Speleologii au început să examineze peștera și au găsit schelete de urși de peșteră. Se crede că a fost locuită si de oameni în epoca paleolitică și în epoca de piatră.

Orlova Chuka este habitatul mai multor specii de lilieci. Intre ele se remarca liliecii Chiroptera, care sunt unici in Europa.

De la intrarea artificială a pesterii se ajunge în prima sala. Se numește Sala de Concerte datorită acusticii deosebite. Diverse concerte se desfășoară în interiorul acesteia. Ne mai atrage atentia  Marea Stalactita care are o înălțime de 3,5 metri și un diametru de 50 cm.

Există multe alte formațiuni interesante în peșteră - dinozaurul, bufnița, țestoasa, ca de obicei totul tine de imaginatie si de unghiul din care privesti.

Sala cea mai mare și cea mai bine amenajată este numită Marile Ecrane. Pe pereți există formațiuni de sinterizare și când le priviți cu atenție, puteți diferenția formele interesante care imită un șarpe, un jucător de fotbal cu o minge. În partea de jos a holului sunt blocuri de piatră care probabil au fost demolate în timpul unor cutremure mai mari.

Mai exista o  sala denumita Micile Ecrane. La vest de galeria principală începe o alta galerie, la sfârșitul căruia se află Sala Cosmică.

Un tunel este format din sala mică numită "Rest", la sfârșitul căreia există cristale de calcit, care arată ca niște crăpături.

Zona in care se gaseste pestera este de asemenea foarte pitoreasca. Si plina de animalute. 
Veliko Tarnovo

Veliko Tarnovo este un oraș de 70 000 de locuitori situat în nordul Bulgariei, un centru administrativ al județului cu acelasi nume. Orașul este situat în valea râului Yantra, la aproximativ 100 km de orașul Ruse. Amplasarea orașului la intersecția mai multor drumuri, conexiuni comerciale și rute a contribuit la dezvoltarea economică și culturală din antichitate până în prezent.

Astazi Veliko Tarnovo este foarte vizitat de aceea exista o intreaga infrastructura turistica de buna calitate. Se gasesc o sumedenie de locuri de cazare, care mai de care mai bune. Am stat in mai multe rinduri si pot face niste recomandari: Pensiunea Guest House Diel, Beautiful Apartment VT,  unde am inchiriat apartamente.

Dar hai sa vedem ce este de vazut:

Centrul vechi

Strada principala din Veliko tarnovo este Bulevardul Nezavisimost care devine apoi Bulevardul Stefan Stambolov.. Nu este pietonal insa e plin de restaurante si magazine de tot felul. Incercati inghetata, e foarte buna. De asemenea trebuie sa fiti atenti fiindca din bulevard, intre doua cladiri aparent banale este amenajat un balcon de sticla care ofera o priveliste coplesitoare asupra meandrelor riului Yantra, Monumentului Asen si cladirii Muzeului de arta Boris Denev( care arata ca o biserica ).

 
 
 

De asemenea puteti urca in orasul de sus pentru a va putea pierde printre stradute inguste si pavate cu piatra. Cautati in serile de weekend Terasa Summer Garden. De acolo puteti privi un spectacol grandios de lumini pe zidurile cetatii Tsaravets in timp ce savurati ceva bun.

 

 

Catedrala Episcopala

E greu sa o ratati daca mergeti catre cetatea Tsaravets probabil cel mai vizitat obiectiv al orasului. Este o biserica veche interesanta, care merita vazuta. Noi ne-am nimerit in timpul unui botez, asa ca am avut parte si de ceremonial.

Tsaravets

Evoluția orașului Veliko Tarnovo este legată de perioada celui de-al doilea imperiu bulgar (1185 - 1393). În 1185, orașul a fost declarat capitala statului restabilit al Bulgariei de către frații Asen și Petar, care au declarat sfârșitul dominației bizantine.

După selectarea sa ca capitală, orașul sa dezvoltat repede, deoarece în secolele XII-XIV era cea mai puternică cetate bulgară, precum și un centru cultural și intelectual al Bulgariei.

Cel mai important monument al culturii din Veliko Tarnovo este cetatea medievală Tsarevets, situată pe vârful omonim, înconjurat pe trei laturi de râul Yantra. Excavațiile arată că, deși Tsarevets este înconjurat de un zid fortificat, nu era o cetate închisă, ci un oraș medieval adevărat, în centrul căruia se ridicau următoarele obiecte: palatul, biserica "Sf. Petka ", clădiri multiple rezidențiale și economice, rezervoare de apă și turnuri de luptă. Reședința Patriarhului era pe cea mai înaltă parte a localității Tsarevets, iar biserica Patriarhului "Înălțarea Domnului Hristos" era, de asemenea, în imediata vecinătate.

In afata de zidurile inalte si maiestuase ale cetatii nu a mai ramas mare lucru. Mica bisericuta Sf. Petka este pur si simplu oribila, pictata toata in negru, de nu stii cum sa iesi mai repede. Se poate urca, contra cost, si in turnul ei insa coada era mult prea mare si noi mult prea oripilati ca sa mai incercam asa ceva.

Totusi Tsaravetsul ofera o alta perspectiva asupra orasului si macar odata trebuie vazut.

Trapezitsa

Există și un alt deal istoric lângă Tsarevets - Trapezitsa. Bogăția sa istorică este minunată și nu a fost descoperită încă. Excavațiile arheologice de pe deal continuă și apar noi descoperiri interesante pe suprafață.

 Monumentul Asen

Este situat intr-un loc minunat, pe o movila ce este ocoloita de riul Yantra. Si de aici ai priveliste foarte faina catre vechiul oras.
Monumentul este dedicat conducatorilor din dinastia Asen. Doi frati Ivan și Peter Asen au condus cu succes o revoltă sângeroasă împotriva domnitorilor bizantini în 1186. Familia Asen a condus apoi Bulgaria timp de un secol.

Monumentul din Veliko Tarnovo se îndreaptă spre râul Yantra și spre orașul vechi. Statuile ii reprezinta pe primii patru conducatori din familia Asen: Ivan, Petru, Kaloyan și Asen al II-lea. 

Biserica celor 40 de martiri

Este una dintre cele mai emblematice biserici medievale. A fost construita în onoarea triumfului țarului Ivan Asen al II-lea (1218 - 1241) asupra lui Epir Despot Teodor Komnin. Tarii bulgari Kaloyan, Ivan Asen al II-lea au fost îngropați aici, precum și mulți alți membri ai familiilor regale și ai aristocrației bulgare. Biserica ortodoxa deține unele dintre cele mai valoroase monumente epigrafice bulgare - coloana Omurtag, coloana Asen și coloana de graniță a cetății Rodosto din vremea lui Khan Krum (755-814).

 

In apropiere de Veliko Tarnovo mai puteti vedea citeva locuri interesante:

Satul Arbanassi

Cascada si cheile Hotnitsa

Canionul Emen

Manastirea Dryanovo

Timp de secole, Mănăstirea Dryanovo Sf. Arhanghelul Mihail a fost unul dintre centrele de dezvoltare a creștinismului și culturii bulgare și în prezent continuă să atragă credinciosi și turiști. Manastirea se afla la o distanta de aproximativ 6 km de orasul Dryanovo, undeva intre Veliko Tarnovo si  Gabrovo.

Mănăstirea Dryanovo a fost înființată în secolul al XII-lea în timpul domnitorului Tsar Kaloyan (1168-1207). Pentru prima dată, mănăstirea a fost construită la 2 km de locul unde se află acum. În 1393 turcii otomani au ars-o complet; în secolul al XVI-lea localnicii au restaurat-o pe celalalt mal al  râului, dar si de data aceasta și mănăstirea a fost demolată.

Pe locul unde se află acum, mănăstirea Sf. Arhanghel Mihail există de la sfârșitul secolului al XVII-lea. În mănăstire a existat o bibliotecă enormă, care a transformat-o în unul dintre cele mai mari centre educaționale. Kurdjalis (bandiții care, de obicei, acționau în grupuri în Imperiul Otoman) au dat foc pentru a treia oară la mănăstire.

În secolul al XIX-lea a început renovarea mănăstirii de astazi, au fost construite clădiri rezidențiale, iar în 1845 a fost ridicata o noua biserica.
În interiorul complexului mănăstiresc este construit un loc de odihnă și există, de asemenea, un loc de joacă pentru copii. Aproape de biserică gasim un mausoleu cu o capela. Mausoleul a fost ridicat în memoria rebelilor uciși in luptele pentru independenta Bulgariei, iar oasele lor sunt ținute în interiorul lui. Peștera Bacho Kiro

In imediata vecinatate a manastirii Dryanovo se gaseste peștera Bacho Kiro, un punct de plecare pentru trasee turistice - spre satele Bozhentsi, Gesha, Ritlya.

Peștera este tăiată într-o stâncă calcaroasă verticală de 25 m și este situată la o altitudine de 335 m.

În 1937 a devenit prima peșteră explorata din Bulgaria, iar în 1940 a fost numită după Bacho Kiro, un revoluționar care a participat la răscoala anti-otomana din aprilie 1876.

Pestera Bacho Kiro este un labirint complicat de 3600 m lungime de sali, galerii și treceri de foraj. Există două trasee prin care poti vedea interiorul pesterii. Primul are o lungime de aproximativ 700 m și durează 70 de minute pentru a o vizita. Traseul scurt este de 350 m lungime și poate fi acoperit în aproximativ 30 de minute.

De mii de ani, râurile formează încăperile și camerele din peșteră. Stalactite, stalagmite și coloane au luat diverse forme bizare.

Peștera are un sistem impresionant de iluminare, care permite vizitatorilor să vadă mai bine diferitele forme ale rocilor, cum ar fi Floarea de Piatră, Meduza, Coloana Singuratica, Elefatnu. Sala de Ploaie, Sala de Concerte și Camera de Oaspeți sunt cele mai interesante.

 

  

De asemenea de la Pestera se poate urca abrupt pe o poteca frumoasa pe dealul de deasupra ei. Peisajul nu este cine stie ce fiindca zona este impadurita. La final veti gasi ramasitele unui turn de piatra.

Adaugă un comentariu Înapoi

Abonare RSS Articole Abonare la articole
Nu exista comentarii

Adăugati un comentariu

Citește și alte articole:

Bogdan Balaban - © Copyright 2006 - 2022