Locuri faine din Bulgaria, epidodul 3

Data publicării: 24 iul 2018

Mănăstirea Basarbovo

La numai câţiva kilometri de Ruse găsiţi o mănăstire faină săpată în piatră. Este locul în care şi-a desfăşurat activitatea Sf. Dimitrie Basarabov, ajuns între timp ocrotitorul Bucureştiului. Moaştele sale se găsesc astăzi în capitala României, la Catedrala Patriarhală.

Drumul este bine semnalizat însă ar fi bine dacă puteţi citi în alfabetul chirilic. Mănăstirea se numeşte pe bulgăreşte Dimitri Basarabovski.

Aşadar, pe un mal frumos al râului Lom s-a ridicat( vorba vine ) mândră mănăstire rupestră. Locul ăsta are o energie aparte, veţi vedea. Personal am fost acolo de două ori şi de fiecare dată am simţit o foarte mare linişte interioară. Bineînţeles, există şi o biserică nouă, recent construită şi recent pictată. Însă ca să ajungi la mănăstirea şi la chiliile vechi trebuie să urci trepte săpate în piatră. Şi nu sunt chiar puţine.

Dacă vreţi să ştiţi mai multe despre ea găsiţi un articol bine documentat aici:

https://www.crestinortodox.ro/biserica-lume/manastirea-sfantul-dimitrie-basarabov-67756.html



 




Ivanovo

Bulgarii sunt cunoscuţi pentru marea densitate de aşezări rupestre. Care încă se păstrează într-o stare relativ bună. Ei bine, Ivanovo este un loc special în mijlocul Canionului Rusenski Lom.

Mănăstirea Sf. Arhanghelul Mihail se află la 22 km de Ruse, în imediata vecinătate a satului Ivanovo. Un drum asfaltat şi bine semnalizat duce la complex; există o parcare la poalele stâncilor. Un sistem de scări săpate în stânca oferă acces pentru vizitatori la diferitele biserici și capele din zonă.

Mănăstirea a fost înființată în anii 1220 de călugărul Yoakim, care mai târziu a devenit patriarh bulgar. Țarii bulgari Yoan Asen ÎI (1218-1241), Yoan Alexander (1331-1371) și alți reprezentanți ai curții regale erau printre donatorii mănăstirii, iar portretul donatorului lor se păstrează până în prezent.

Obiceiul s-a păstrat peste secole şi uite aşa faptele bune, care trebuie ca întotdeauna să rămână anonime, ajung să fie pe undeva motiv de fală. Vezi exemplul cu diverşi cetăţeni generoşi pictaţi prin bisericile recent construite.

Mănăstirea se alătura unor complexe de spaţii în rocă. Picturile de perete care arată particularitățile artei bisericești bulgăre în secolele 13-14 sunt păstrate în șase dintre încăperi. În timpul celui de-al doilea imperiu bulgar (sec. XII-XIV), mănăstirea a fost un mare centru spiritual și educațional. Inscripțiile pe pereți din chilii oferă informații despre evenimente istorice importante.

Picturile din biserica Sf. Maria sunt renumite pe plan mondial. Ele se numără printre cele mai reprezentative modele ale artei Paleologus pe Peninsula Balcanică. Calitățile lor artistice excepționale sunt motivul includerii lor de către UNESCO în lista moștenirii culturale mondiale.

În 1978 zona a fost declarată rezervație arheologică națională. În zilele noastre mănăstirea nu mai este activă.

De asemenea vă recomand să faceţi şi traseele din jurul mănăstirii, sunt chiar pitoreşti.

 











 

Cetatea Cherven

Orașul medieval fortificat Cherven este situat la o distanță de aproximativ 30 km sud de orașul Ruse, tot în interiorul parcului natural Rusenski Lom. Orașul este moștenitorul unei cetăți bizantine din secolul al VI-lea și a atins cel mai mare progres în secolul al XIV-lea. Localitatea medievală a inclus un oraș intern - o cetate așezată pe un platou de piatră înalt și un oraș extern situat la poale.

Cherven a fost unul dintre cele mai mari centre militare și administrative, economice și clericale ale celui de-al doilea Imperiu Bulgar (sec. XII-XIV) și o răscruce importantă de-a lungul drumurilor de la Dunăre până la partea interioară a țări. Din 1235 a deveni sediul Casei Episcopului. În localitățile sale au fost înființate o serie de biserici săpate în piatră. În 1388 a fost cucerit și demolat de turci. În secolul al XVII-lea a trăit o nouă perioadă de revigorare economică.

În timpul cercetărilor arheologice din regiune au fost descoperite un castel, pereți fortificați, două pasaje de alimentare cu apă subterană, 13 biserici, clădiri sociale și administrative, numeroase reședințe și alte lucruri interesante și semnificative. Printre acestea se numără un număr de monede, bijuterii, monumente, ceramică, articole de uz casnic, unelte meșteșugărești, arme.

Nu mai ţin însă minte cât costă să vizitezi acest sit. Cert este însă că am parcat maşina la baza unor stânci imense iar de aclo am urcat pe nişte scări lărgi până pe la locul unde este sit-ul arheologic. Am coborât de acolo pe o potecă până pe malul râului Lom iar de acolo am venit în amonte câteva sute de metri până la maşină.












Pestera Orlova Chuka

Peștera Orlova Chuka este şi ea foarte aproape de România, sunt în jur de 40 km de Ruse, în apropierea satului Pepelina. Peștera a fost găsită în 1941 de către un păstor. Intrarea costa 6 leva. Peştera este iluminată pe 3km, se intra cu un ghid care vorbeşte doar bulgăreşte. Din fericire un cuplu de bulgari ne-a ajutat cu traducerea.

În 1959, la Orlova Chuka au fost construite 124 de scări de piatră și a fost forat un tunel artificial, care servește drept intrare. Speleologii au început să examineze peștera și au găsit schelete de urși de peșteră. Se crede că a fost locuită şi de oameni în epoca paleolitică și în epoca de piatră.

Orlova Chuka este habitatul mai multor specii de lilieci. Între ele se remarca liliecii Chiroptera, care sunt unici în Europa.

De la intrarea artificială a peşterii se ajunge în prima sală. Se numește Sala de Concerte datorită acusticii deosebite. Diverse concerte se desfășoară în interiorul acesteia. Ne mai atrage atenţia Marea Stalactita care are o înălțime de 3,5 metri și un diametru de 50 cm.

Există multe alte formațiuni interesante în peșteră - dinozaurul, bufnița, țestoasa, ca de obicei totul ţine de imaginaţie şi de unghiul din care priveşti.

Sala cea mai mare și cea mai bine amenajată este numită Marile Ecrane. Pe pereți există formațiuni de sinterizare și când le priviți cu atenție, puteți diferenția formele interesante care imită un șarpe, un jucător de fotbal cu o minge. În partea de jos a holului sunt blocuri de piatră care probabil au fost demolate în timpul unor cutremure mai mari.

Mai exista o sală denumită Micile Ecrane. La vest de galeria principală începe o altă galerie, la sfârșitul căruia se află Sala Cosmică.

Un tunel este format din sala mică numită "Rest", la sfârșitul căreia există cristale de calcit, care arată ca niște crăpături.

Zona în care se găseşte peştera este de asemenea foarte pitorească. Şi plină de animăluţe.



 




Veliko Tarnovo

Veliko Tarnovo este un oraș de 70 000 de locuitori situat în nordul Bulgariei, un centru administrativ al județului cu acelaşi nume. Orașul este situat în valea râului Yantra, la aproximativ 100 km de orașul Ruse. Amplasarea orașului la intersecția mai multor drumuri, conexiuni comerciale și rute a contribuit la dezvoltarea economică și culturală din antichitate până în prezent.

Astăzi Veliko Tarnovo este foarte vizitat de aceea exista o întreagă infrastructura turistică de bună calitate. Se găsesc o sumedenie de locuri de cazare, care mai de care mai bune. Am stat în mai multe rânduri şi pot face nişte recomandări: Pensiunea Guest House Diel, Beautiful Apartment VT, unde am închiriat apartamente.

Dar hai să vedem ce este de văzut:

Centrul vechi

Strada principală din Veliko TÎrnovo este Bulevardul Nezavisimost care devine apoi Bulevardul Ştefan Stambolov. Nu este pietonal însă e plin de restaurante şi magazine de tot felul. Încercaţi îngheţată, e foarte bună. De asemenea trebuie să fiţi atenţi fiindcă din bulevard, între două clădiri aparent banale este amenajat un balcon de sticlă care oferă o privelişte copleşitoare asupra meandrelor râului Yantra, Monumentului Asen şi clădirii Muzeului de artă Boris Denev( care arată ca o biserică ).





 
 
 

De asemenea puteţi urca în oraşul de sus pentru a vă putea pierde printre străduţe înguste şi pavate cu piatra. Căutaţi în serile de weekend Terasa Summer Garden. De acolo puteţi privi un spectacol grandios de lumini pe zidurile cetăţii Tsaravets în timp ce savuraţi ceva bun.

 

 

Catedrala Episcopală

E greu să o rataţi dacă mergeţi către cetatea Tsaravets probabil cel mai vizitat obiectiv al oraşului. Este o biserică veche interesantă, care merită văzută. Noi ne-am nimerit în timpul unui botez, aşa că am avut parte şi de ceremonial.

Tsaravets

Evoluția orașului Veliko Tîrnovo este legată de perioada celui de-al doilea imperiu bulgar (1185 - 1393). În 1185, orașul a fost declarat capitala statului restabilit al Bulgariei de către frații Asen și Petar, care au declarat sfârșitul dominației bizantine.

După selectarea să ca capitală, orașul să dezvoltat repede, deoarece în secolele XII-XIV era cea mai puternică cetate bulgară, precum și un centru cultural și intelectual al Bulgariei.

Cel mai important monument al culturii din Veliko Tarnovo este cetatea medievală Tsarevets, situată pe vârful omonim, înconjurat pe trei laturi de râul Yantra. Excavațiile arată că, deși Tsarevets este înconjurat de un zid fortificat, nu era o cetate închisă, ci un oraș medieval adevărat, în centrul căruia se ridicau următoarele obiecte: palatul, biserica "Sf. Petka ", clădiri multiple rezidențiale și economice, rezervoare de apă și turnuri de luptă. Reședința Patriarhului era pe cea mai înaltă parte a localității Tsarevets, iar biserica Patriarhului "Înălțarea Domnului Hristos" era, de asemenea, în imediata vecinătate.

În afata de zidurile înalte şi maiestuase ale cetăţii nu a mai rămas mare lucru. Mica bisericuţa Sf. Petka este pur şi simplu oribilă, pictata toată în negru, de nu ştii cum să ieşi mai repede. Se poate urca, contra cost, şi în turnul ei însă coada era mult prea mare şi noi mult prea oripilaţi ca să mai încercăm aşa ceva.

Totuşi Tsaravetsul oferă o altă perspectivă asupra oraşului şi măcar odată trebuie văzut.

Trapezitsa

Există și un alt deal istoric lângă Tsarevets - Trapezitsa. Bogăția sa istorică este minunată și nu a fost descoperită încă. Excavațiile arheologice de pe deal continuă și apar noi descoperiri interesante pe suprafață.

 



















Monumentul Asen

Este situat într-un loc minunat, pe o movilă ce este ocoloita de râul Yantra. Şi de aici ai privelişte foarte faina către vechiul oraş.
Monumentul este dedicat conducătorilor din dinastia Asen. Doi fraţi Ivan și Peter Asen au condus cu succes o revoltă sângeroasă împotriva domnitorilor bizantini în 1186. Familia Asen a condus apoi Bulgaria timp de un secol.

Monumentul din Veliko Tîrnovo se îndreaptă spre râul Yantra și spre orașul vechi. Statuile îi reprezintă pe primii patru conducători din familia Asen: Ivan, Petru, Kaloyan și Asen al II-lea.



 

Biserica celor 40 de martiri

Este una dintre cele mai emblematice biserici medievale. A fost construită în onoarea triumfului țarului Ivan Asen al II-lea (1218 - 1241) asupra lui Epir Despot Teodor Komnin. Ţării bulgari Kaloyan, Ivan Asen al II-lea au fost îngropați aici, precum și mulți alți membri ai familiilor regale și ai aristocrației bulgăre. Biserica ortodoxă deține unele dintre cele mai valoroase monumente epigrafice bulgăre - coloana Omurtag, coloana Asen și coloana de graniță a cetății Rodosto din vremea lui Khan Krum (755-814).

 

În apropiere de Veliko Tîrnovo mai puteţi vedea câteva locuri interesante:

Satul Arbanassi

Cascada si cheile Hotnitsa

Canionul Emen

Manastirea Dryanovo

Timp de secole, Mănăstirea Dryanovo Sf. Arhanghelul Mihail a fost unul dintre centrele de dezvoltare a creștinismului și culturii bulgare și în prezent continuă să atragă credincioşi și turiști. Mănăstirea se află la o distanţă de aproximativ 6 km de oraşul Dryanovo, undeva între Veliko Tarnovo şi Gabrovo.

Mănăstirea Dryanovo a fost înființată în secolul al XII-lea în timpul domnitorului Tsar Kaloyan (1168-1207). Pentru prima dată, mănăstirea a fost construită la 2 km de locul unde se află acum. În 1393 turcii otomani au ars-o complet; în secolul al XVI-lea localnicii au restaurat-o pe celălalt mal al râului, dar şi de data aceasta și mănăstirea a fost demolată.

Pe locul unde se află acum, mănăstirea Sf. Arhanghel Mihail există de la sfârșitul secolului al XVII-lea. În mănăstire a existat o bibliotecă enormă, care a transformat-o în unul dintre cele mai mari centre educaționale. Kurdjalis (bandiții care, de obicei, acționau în grupuri în Imperiul Otoman) au dat foc pentru a treia oară la mănăstire.

În secolul al XIX-lea a început renovarea mănăstirii de astăzi, au fost construite clădiri rezidențiale, iar în 1845 a fost ridicată o nouă biserică.
În interiorul complexului mănăstiresc este construit un loc de odihnă și există, de asemenea, un loc de joacă pentru copii. Aproape de biserică găsim un mausoleu cu o capelă. Mausoleul a fost ridicat în memoria rebelilor uciși în luptele pentru independenţa Bulgariei, iar oasele lor sunt ținute în interiorul lui.



 



Peștera Bacho Kiro

În imediata vecinătate a manăstirii Dryanovo se găseşte peștera Bacho Kiro, un punct de plecare pentru trasee turistice - spre satele Bozhentsi, Gesha, Ritlya.

Peștera este tăiată într-o stâncă calcaroasă verticală de 25 m și este situată la o altitudine de 335 m.

În 1937 a devenit prima peșteră explorată din Bulgaria, iar în 1940 a fost numită după Bacho Kiro, un revoluționar care a participat la răscoala anti-otomana din aprilie 1876.

Peştera Bacho Kiro este un labirint complicat de 3600 m lungime de săli, galerii și treceri de foraj. Există două trasee prin care poţi vedea interiorul peşterii. Primul are o lungime de aproximativ 700 m și durează 70 de minute pentru a o vizita. Traseul scurt este de 350 m lungime și poate fi acoperit în aproximativ 30 de minute.

De mii de ani, râurile formează încăperile și camerele din peșteră. Stalactite, stalagmite și coloane au luat diverse forme bizare.

Peștera are un sistem impresionant de iluminare, care permite vizitatorilor să vadă mai bine diferitele forme ale rocilor, cum ar fi Floarea de Piatră, Meduza, Coloana Singuratică, Elefantul. Sala de Ploaie, Sala de Concerte și Camera de Oaspeți sunt cele mai interesante.

 





 

De asemenea de la peşteră se poate urca abrupt pe o potecă frumoasă pe dealul de deasupra ei. Peisajul nu este cine ştie ce fiindcă zona este împădurită. La final veţi găsi rămăşiţele unui turn de piatră.

Adaugă un comentariu Înapoi

Abonare RSS Articole Abonare la articole
Nu exista comentarii

Adăugati un comentariu

Citește și alte articole:

Bogdan Balaban - © Copyright 2006 - 2024