Munții Întorsurii: Circuit în jurul satului Brădet

Data publicării: 28 feb 2023

Pentru ultimul weekend din februarie 2023 am primit o propunere interesantă de excursie din partea domnului Pușcarciuc. El a conceput un traseu în circuit în Munții Întorsurii cu plecare și sosire în Brădet, județul Covasna.

Ne-am strîns 8 participanți:

Maria și Bogdan Balaban, Liviu Alinei, Viorica Chelaru, Dănuța și Adrian Dreghici, Marelena și Radu Puşcarciuc.

Ne-am întîlnit în fața magazinului La Doi Pași. De acolo am traversat strada și am luat-o în sus pe o stradă asfaltată. Pînă la ieșirea din sat am trecut pe lîngă două pensiuni: Pensiunea Beatrice și casa Brădet.

Urcăm ușor Dealul Hărăcoaia fără a ne întrebuința prea tare. Privind în urmă, peisajul arată fain, cu cețuri pe vale și Muntele Ciucaș în fundal.

Maria, fire zglobie, încearcă să se bucure de atenția tuturor și încearcă să se împrietenească cu toată lumea. Facem și prima pauză stînd pe rădăcinile unui copac bătrîn. De acolo ne continuăm urcarea ușoară. La un moment dat intrăm în pădure pentru scurt timp. După care ieșim într-o poiană largă. De aici se poate urca pe vîrful Ucigașul. Doar Liviu și domnul Pușcarciuc fac urcarea, noi restul preferăm să mîncăm cîte ceva.

Din această poiană începem să coborîm ușor și intrăm iarăși în pădure. La un moment dat dăm de un drum care ne urcă pînă în creasta principală din Munții Întorsurii. Aici trebuie să părăsim drumul și să urmăm creasta matematică. Puțin mai sus găsim o poiană cu belvedere și cu ghiocei. Primii pe care îi văd anul ăsta.

Începem să coborîm prin pădure urmînd un marcaj forestier. Peste cîteva minute ajungem într-un drum forestier. De acolo avem numai urcări și coborîri ușoare. Ieșim din pădure aproape de Pasul Predeal, acolo ne intersectăm cu șoseaua Brașov - Buzău.

Suntem cam la jumătatea drumului. Spre nord se înalță vîrful Pilișca, pe care îl vizitasem în urmă cu mai mulți ani tot la inițiativa domnului Pușcarciuc.

Traversăm drumul național și începem o urcare susținută ținînd direcția unor stîlpi cu antene. În vecinătatea lor se găsesc cîteva case. Suntem întîmpinați de mai mulți cîini, din fericire prietenoși. Cel mai admirat este un pui care cred că nu are mai mult de două sau trei luni. Începem să dăm de strat de zăpadă. Și e noroi.

Locuri sunt în continuare deschise și putem privi și spre Depresiunea Bîrsei. Eu și Maria rămînem un pic în spate. Undeva într-o poiană îi vedem pe ceilalți participanți îngenunchind. Și apoi ridicîndu-se.

După ce ne apropiem ne lămurim și de ce: acolo se găsește o tufă mare cu ghiocei, unul mai frumos decît altul. Ca să evităm noroiul drumul mergem în paralel cu el și tăiem o serpentină. Acolo..surpriză. Drumul e cimentat. Mai urcăm două serpentine și dăm de un fost post de observație.



La un moment dat găsim un gard și pare că intrăm într-o curte. Ne aflăm pe Dealul Cocanilor în locul cel mai înalt al turei de azi. Puțin mai jos se găsește o clădire abandonată unde odată a fost o unitate militară.

Remarc în ce loc frumos fusese plasată. Din păcate locul ar fi putut fi valorificat altfel și nu lăsat în părăsire.



Coborîm ușor parcurgînd lunga muchie a Tisei. Aceasta se termină cu un vîrf rotunjit și destul de plat. Vîrful acesta încă mai are zăpadă pe el. Profităm de ocazie și facem poze de grup.

De aici încolo trebuie să începem coborîrea. Mergem înapoi oarecum pe curbă de nivel, paralel cu drumul de creastă pe care venisem. Traversăm nenumărate pîraie și locuri umede. Pînă ajunge în drept cu fosta unitate militară. Doar că mult mai jos.

De aici prindem o muchie pe care o bună vreme se merge relativ drept. De aici avem peisaj frumos spre Penteleu, Siriu, Ciucaș, Piatra Mare și Postăvaru.

Apoi drumul se pune pe coborît și nu se mai oprește. Din păcate ne luptăm cu noroaiele și mereu căutăm să pășim pe locuri uscate. La final intrăm puțin într-o zonă împădurită. Pe ultimele sute de metri vine încercarea zilei.

Dăm de niște nămoale strașnice și punem noroi pe noi cît nu am pus în toată ziua. După care închidem circuitul.

Poate că multora Munții Întorsurii nu le spun prea multe. Cu toate astea traseul de astăzi a fost unul foarte deschis, cu belvederi largi către toate zările. Probabil într-o zi mai limpede am fi văzut mai multe și mai bine.

Traseu:
BRĂDET – Dl. Hărcăoaiei – Dl. Ucigașului – Dl. Floroaia – Culmea Surducel – Pasul Predeal – Plaiul Scurt – Dl. Cocanilor – Muchia Tisei – Dosul Brădetului – BRĂDET

Marcaj: nemarcat
Durata: 8 ore
Track GPS: https://www.strava.com/activities/8620329770

 

 

Adaugă un comentariu Înapoi

Abonare RSS Articole Abonare la articole
Nu exista comentarii

Adăugati un comentariu

Citește și alte articole:

Bogdan Balaban - © Copyright 2006 - 2024