În Munții Bîrgăului pe Via Transilvanica

Data publicării: 11 oct 2023

A sosit timpul să revenim în Munții Bîrgăului. Prima experiență nu a fost între cele mai fericite. Am încercat atunci să urcăm pe vîrful Heniu Mare pornind de la stația de telecabină ce deservește releul de pe vîrf. A iești atunci o tură cu multe incertitudini, cu mult efort și, în ciuda acestui fapt, tot nu am ajuns pe vîrf.

De data asta am ales un traseu mai de oameni normali, mai ales că eram cu copiii. M-am documentat și am găsit două variante în circuit. Mai mult, o mare parte din aceste variante mergeau pe deja celebrul traseu Via Transilvanica.

Așadar ne deplasăm la Piatra Fîntînele urmăm indicatorul spre Ciosa și ne oprim la sediul organizației Tășuleasa Social. Planul era să obținem cîteva informații de la sursă despre cele două circuite.



Oamenii de acolo au fost foarte amabili, ne-au invitat să parcăm în curtea lor. Am avut discuții despre trasee, despre munca lor, dacă am mai ajuns pe Via Transilvanica. De fost am fost doar o singură dată, în zona Văliug - Canalele Bîrzavei.

Am cumpărat un set de magneți și am pus prima ștampilă într-un pașaport vechi. Ne luăm rămas bun și plecăm la drum urmărind la început marcajele de Via Transilvanica. Mergem o vreme pe asfalt, pînă ce acesta se termină. La o intersecție nu suntem atenți și o luăm aiurea. Ne dăm seama abia după un kilometri cînd drumul tot cobora.

Așadar ia-o la deal cu voinicie și cu un pic de oftică. Asta ne face să ne mișcăm mai repede pînă la intersecția buclucașă. Vedem repede marcajul portocaliu de Via Transilvanica. Și de aici începem o urcare destul de consistentă. Cu toate astea nu ne întrebuințăm prea tare fiindcă începem să dăm de zmeură și frăguțe. Așadar..adio performanțe!

 

Drumul ne poartă pînă într-un pas, iar de aici locurile se deschid. Putem privi spre mari depărtări. Identific ușor vîrful Heniu Mare, la care mă uit și acum cu jind. Într-o zi oi ajunge și acolo, îmi spun.



Drumul merge acum printr-o mare și largă poiană numită Frumușeaua. Iar numele ăsta o descrie foarte bine. Ieșim din reverie destul de repede fiindcă vom trece prin apropiere unei stîne. Cîinii sunt cam agresivi, vorbim cu ei și asta pare să funcționeze. Se opresc la cîțiva metri de țarc.

Noi mergem ceva mai hotărîți ca să ieșim din raza de acțiune a cîinilor, Drumul urcă ușor o perioadă apoi cotește la dreapta. E cald, copiii îmi spun că le este foame. Așadar trebuie să căutăm un loc cu umbră. Coborîm puțin și ne așezăm la poalele unui copac bătrîn.

Mîncăm, ne odihnim puțin. Maria și George se apucă de explorat zona. Și găsesc iarăși o mulțime de frăguțe. Și astfel pauza noastră se prelungește neașteptat.

La un moment dat trebuie să plecăm. Dar tot încet înaintăm că dăm de alte și alte frăguțe. Acestea sunt situate pe lîngă drum și tot culegem și le dăm copiilor. George, din prea mult entuziasm, o ia la fugă la vale și trage o trîntă care se lasă cu sînge, plînsete, și multe vorbe de consolare. Maria strînge conștiincios frăguțe și i le oferă pe toate fratelui ei în speranța că se va liniști.

Munții Călimani, zona vîrfurilor Străcior, Bistricioru și Zurzugău

George are o rană urîtă. Reușim să oprim sîngerarea și să plecăm mai departe. Urcăm iarăși destul de susținut. Bine, doar eu cu George, că Ramona și Maria nu se lasă pînă nu culeg toate frăguțele pe care le văd. Coborîm apoi un loc numit Dosul Paltinului și ajungem la o intersecție unde este un indicator spre satul Ciosa și Dealul Drăgan. Le așteptăm pe fete.

Aici părăsim Via Transilvanica. Mergem la dreapta spre Dealul Drăgan. Dar nu peste mult timp facem iarăși dreapta. Coborîm prin fînețe, trecînd pe lîngă niște gospodării si anexe pustii. Apoi intrăm în pădure.Drumul coboară și tot coboară pînă ne duce la un pîrîu numit Iliuța Calului. Trecem apa cu ceva emoții că zona e foarte noroioasă. Pe partea cealaltă este un drum forestier unde reîntîlnim Via Transilvanica.

Drumul este într-o stare neașteptat de bună. Mergem ce merge și ajungem din urmă un grup de drumeți. Ne salutăm scurt. Apoi cînd ne odihnim noi, ne depășesc ei. Ne dăm întîlnire la sediul Tășuleasa Social.

La un moment dat Via Transilvanica părăsește drumul forestier. Trecem apa și începem să urcăm prin pădure. Ramona începe să culeagă ciuperci. De la un moment dat drumul devine mocirlos și trebuie să urcăm cu mai multă băgare de seamă.

Ieșim din pădure și începem să urcăm pe o potecă ce străbate o fîneață. Ne întîlnim cu doamnă cu care stăm la povești o grămadă de timp. Aflăm că este născută aici dar și-a făcut o viață mai bună în Spania. În fiecare vară se întoarce acasă. Anul ăsta este stresată că a început niște lucrări la casa părintească. Ne vorbește la superlativ despre Alin Ușeriu, cel care a inițiat Via Transilvanica.



Ne continuăm urcarea tot făcîndu-ne poze cu bornele traseului. Trecem pe lîngă o gospodărie mai dichisită. De aici nu mai e mult. Avem intîi de coborît iar apoi ne așteaptă urcare finală care ne duce la drumul asfaltat.



Și după încă vreo 15 minute revenim la sediul Tășuleasa Social. Drumeții întîlniți pe drum ne așteaptă, ținîndu-se de cuvînt. Copiii noștri zburdă prin curte iar noi stăm la palavre cu ceilalți turiști. Între ei îmi atrage atenția un băiat de clasa a XI-a care vrea să parcurgă integral Via Transilvanica. Spune că nu se grăbește, că are destulă vacanță. Facem schimb de numere de telefon, din cînd în cînd l-am mai contactat, să văd pe unde mai e și dacă e bine.

Și am mai fi stat noi mult și bine la povești dacă nu ar fi trebuit să ajungem acasă la Brașov în acea seară. Așadar ne luăm rămas bun de la drumeți și de la cei de la Asociație și plecăm spre casa noastră.

Să parcurgi bucăți din Via Transilvanica este fără îndoială o experiență frumoasă. Traseul nu este în general unul greu din punct de vedere tehnic și de aceea poate fi parcurs fără a avea neapărat o condiție fizică de top.

La final recapitularea:
Traseu: Tășuleasa Social - Poiana Frumușeaua -Dealul Drăgan - Valea Iliuța Calului - Tășuleasa Social


Marcaj: Via Transilvanica
Durata: 6 ore
Distanța: 15 km
Track GPS: https://www.strava.com/activities/9499529625

 

 
 
 

Adaugă un comentariu Înapoi

Abonare RSS Articole Abonare la articole
Nu exista comentarii

Adăugati un comentariu

Citește și alte articole:

Bogdan Balaban - © Copyright 2006 - 2024