Biserica fortificata si cetatea de la Codlea

Data publicării: 18 sep 2009

Click aici pentru a vedea galeria completă de fotografii

De multe ori am trecut prin Codlea, Zeiden in limba germana, la volanul masinii sau cu trenul. De fiecare data atentia mi-a fost atrasa de  de o biserica( asta credeam ca e ) cu turn inalt si impunator. Apoi am observat ca de linga turn pornesc ziduri inalte si groase. Intre timp centrul orasului a fost refacut punind in evidenta zidurile de cetate. Dar oare cum e interiorul?Am facut citeva vizite special pentru a vedea cetatea insa am avut ghinionul sa o gasesc inchisa. Iar cei pe care i-am intrebat cum as putea sa o vizitez nu mi-au putut da informatii utilizabile. La Crit, cu prilejul acelui Laudatio dedicat lui Haydn, am avut deosebita placere sa dialoghez cu un domn care este membru al corului bisericii evanghelice din Codlea si am luat de la dinsul un numar de telefon. Nu a fost nevoie sa il folosesc pentru ca la ultima vizita am gasit cetatea deschisa, nimerind chiar intr-un moment de pauza intre slujbele tinute in limba germana si respectiv maghiara.

Am avut insotitor o doamna care ne spune ca de 16 ani are in grija cetatea. Intram printr-un gang larg aflat linga turnul de care va povesteam la inceput. Aveam sa constatam ca turnul respectiv nu apartinea bisericii, asa cum banuiam, ci era separat de aceasta.

Interiorul cetatii e foarte frumos si linistitor. Biserica, putin inalta si al carei exterior nu surprinde cu nimic spectaculos, este inconjurata de verdeata si arbori inalti si batrini. Pe interiorul zidurilor exista camari pentru provizii, suprapuse pe doua rinduri, asa cum am mai intilnit la Prejmer si  Harman, de exemplu.In fata bisericii se afla un monument dedicat eroilor primului razboi mondial. Celor ce s-au stins in cel de-al doilea razboi mondial li s-au dedicat citeva placute de marmura asezate pe zidul exterior al bisericii.Am intrat in biserica prin cor. Ceea ce impresioneaza din start este in mod cert tabanul casetat. Ramai fara cuvinte privindu-l. Multe casete pictate si in fiecare caseta un sul scurt de lemn indreptat in jos.

Remarcabile sunt si cele doua balcoane inalte si abrupte, nivelul cel mai inalt fiind destul de aproape de tavan. In jos atirna doua candelabre din lemn pictate in nuante de albastru si rosu. Pe centrul tavanului exista un octogon picatat cu motive de stea.Orga este o alta bijuterie a acestei biserici. Decoratiunile sunt de o rara frumusete, culorile dominante sunt tot rosul si albastru pictate pe lemn dar si auriul, in partea superioara. Pedalierul si claviaturile sunt din lemn ceea ce sporeste o nota de mister.  Orga este functionala si aflu ca din cind in cind se mai tin aici concerte.

Bancutele sunt acoperite cu material visiniu. Amvonul e frumos decorat si se asorteaza frumos cu altarul.Doamna-custode ne intreaba daca vrem sa urcam si in turn.
-    Cum sa nu? Putem sa ratam noi asa ceva?

Si ni se deschide turnul clopotnita. Clopotele sunt actionate electric si din ce se vede turnul e in stare buna. Scarile din lemn se situeaza pe interiorul laturilor si sunt solide, balustradele de asemenea. Din pacate asta e o raritate pe la bisericile fortificate. De sus e o panorama foarte frumoasa asupra orasului. Sunt impresionante cele 4 clopote, doua dintre ele avind mari dimensiuni.

Reveniti pe pamint nu ne induram sa plecam si petrecem inca multa vreme in cetate. Aflam ca in fiecare duminica se tin doua slujbe, una in limba germana, de la ora 10, iar una in limba maghiara, de la ora 13.

Putina istorie( sursa: panoul informativ din interiorul cetatii si si site-ul info-codlea.ro )
Biserica evanghelica din Codlea apartine categoriei bisericilor cetati dim Tara Birsei in care cladirea nefortificata a bisericii este inconjurata de mai multe rinduri de ziduri cu turnuri si sant cu apa. Biserica-cetate era astfel organizata astfel incit chiar si in timpul unui asediu se continua activitatea comunitatii in scoala, atelierele si parohia amenajate in interior.

Din impozanta structura de aparare a Bisericii Fortificate de la Codlea s-a pastrat doar zidul din interior cu patru turnuri de aparare. Caracteristic e faptul ca turnul-clopotnita e amenajat in vechiul Turn al Fierarilor aflat deasupra portii de odinioara. Astfel, biserica de la Codlea e singura biserica fara turn din Tara Birsei.Cladirea bisericii, poarta semnele transformarilor ce au avut loc de-a lungul secoleleor. Stim ca a fost construita in a doua parte a secolului XIII in stil romanic de catre populatia saseasca din Codlea de confesiune romani-catolica in acel timp. Din aceasta perioada s-a pastrat doar portalul vestic cu capiteluri pictate si probabil pinionul de deasupra lui cu zidarie netencuita.

In secolul XV, simultan cu construirea fortificatiilor exterioare a fost transformata intr-o biserica-sala gotica. Caracteristic acestei perioade sunt ferestrele si structura de plasa in forma de stea a boltii din corul bisericii,  precum si portalul sudic. Pana la o intrerupere in sud-est( unde a fost amplasata primarie) zidul inconjurator, inalt, de 8-10m s-a pastrat foarte bine. Zidul interior este captusit, ca si in alte comune ale Tarii Barsei cu, camari pentru provizii, dispuse in doua randuri suprapuse.Initial cetatea era inconjurata de 3 randuri de ziduri. Un zid exterior mai mic delimita un "Zwinger", lat de 3 m, pastrat numai in partea vestica. Pe aceste ziduri s-a construit mai tarziu, in partea sudica un Kasino(localul Clubului de Societate din Codlea). Coltul vestic, triunghiular si impins inspre exterior forma o curte cu fantana inconjurata de ziduri si in acelasi timp, o curticica pentru preot. Cel de-al treilea rand de ziduri incepea de la aceasta curticica si inconjura in vest un sant cu apa, astupat in 1836.

Altarul
Vechiul altar, care a stat pana in 1904 in biserica a fost vandut parohiei evanghelice maghiare din Krebsbach (Crizbav). Altarul neo-gotic, sfintit in 1904 a fost donat de asociatia evanghelica a femeilor si construit in Brasov de mesterul Johann Barthel, originar din Vulcan. Stranele din cor din 1724 respectiv 1840 au fost dedicate amintirii celor disparuti. Amvonul a fost realizat in 1841 de taranii codleni , Andreas si Johann Plajer.Orga
Din mostenirea contelui sasilor, Sachs von Harteneck comunitatea a cumparat orga in anul 1709. Ea a fost montata initial in cor, in spatele altarului. In 1783, constructorul de orgi Johann Prause din Silezia realizeaza o noua orga, folosind-o pe cea veche. In 1867 si 1897 i se face o revizie minutioasa, iar intre 1980-1986 este supusa unei reparatii generale de catre Hermann Binder. In modelul baroc de azi se afla 2000 de tuburi, 2 claviaturi din lemn, pedalier din lemn si 28 registre. Orga se numara printre cele mai pretioase instrumente muzicale din Transilvania. Astazi orga se afla in balconul de pe partea vestica.Balconul
In partea nordica se afla balconul cu 2 etaje din lemn (Empore) asa zisul "Knechtsglater", construit in anul 1702 si reinnoit in 1724 si 1840. In 1907 sala este dotata cu strane noi. La initiativa asociatiei femeilor se introduce in 1929 incalzirea electrica.

Tavanul
Probabil cel mai specaculoe element al bisericii este tavanul renascentist al navei cu 252 de casete pictate in anul 1702, fiecare din ele reprezentand transformari ale rozei lui Luther (Lutherrose) si avand in mijloc cate un fus de lemn, orientat in jos. Medalionul octogonal aflat in mijlocul tavanului cuprinde 12 casete si poarta inscriptia autorului, data realizarii si data renovarii. Johannes Stolz, Thomas Fayt, Simion Playger si Thomas Gro au relizat aceasta opera de arta;  ea va fi restaurata in 1959 de pictorul Eduard Morres.Clopotnita
Clopotnita,  cu cele 4 clopote se afla la sud-est de biserica. In 1794 turnul primeste un varf de acoperis in forma unei cepe, in stil baroc. Turnul a fost avariat in timpul cutremurului din 1802, iar intre 1803-1804 legat cu fier. La picioarele turnului s-a aplicat o baza de tuf, ajungand pana la 5 m. In anul 1892 clopotnita primeste acoperisul de azi cu ferestrele sale neo-gotice, o noua scara de intrare in turn si un paratraznet. Ceasul din turn este mentionat prima data in 1744, in 1906 este instalat un mecanism de ceasornic electric cu un ecran luminat.

Pana in 1892, biserica a avut 3 clopote, cel mai mare (1800 kg) din anul 1430 s-a spart in 1725 si a fost turnat din nou, clopotul mijlociu a fost avariat la asediul din 1612 si a fost turnat din nou in 1622 in timp ce, cel mai mic provine din anul 1477.

Cele patru clopote au fost inlocuite de alte 4 clopote noi ( 2013 kg, 964 kg, 593 kg si 188 kg ). Trei dintre acestea au trebuit predate in 1916, in timpul primului razboi mondial, armatei maghiare spre a fi topite, parohiei ramanandu-i numai cel de-al doilea (ca marime) clopot. In 1923 sunt comandate 3 clopote noi.In decembrie 1977 un mecanism electric de batut clopotele care functioneaza si astazi.

Turnurile
Apararea turnurilor din Codlea a revenit, dupa obicei breslelor din tirg: tesatori, fierari, dogari, cismari si rotari.
Cetatea avea patru turnuri, dintre care s-au pastrat azi numai trei: turnul tesatorilor, turnul dogarilor si turnul fierarilor, transformat in clopotnita. Cel de-al patrulea turn, cel al rotarilor, a fost demolat la 1900.

Turnul tesatorilor, aflat in partea nord-vestica si cu 4 etaje poate fi identificat datorita coroanei cu creneluri si datorita acoperisului in forma de pupitru, descendent inspre interiorul cetatii. In partea nord-estica se afla turnul dogarilor, tot cu un acoperis orientat spre interior.Reforma religioasa initiata in Germania de Dr. Martin Luther in anul 1517 s-a raspindit si la Brasov, iar dupa aceea in tot Ardealul. Conform adunarii districtuale bisericesti a Tarii Birsei, incepind din noiembrie 1542 slujbele s-au clebrat in limba germana( dialectul sasesc ) pe principiile confesiunii augustane( 1530 ).

In perioada 1972-1982 au loc ample lucrari de restaurare. Pe rand s-a realizat restaurarea zidurilor, a turnului dogarilor si a turnului tesatorilor si in sfarsit intre iulie-noiembrie 1982 renovarea cuprinzatoare a clopotnitei.

Cum ajung la Codlea:
Orasul se afla foarte aproape de Brasov, 15 km. Se poate ajunge cu masina pe DN1 urmind directia Sibiu. De asemenea se poate ajunge si cu trenul, Codlea este o gara intre Brasov si Fagaras in care opresc toate trenurile.

Toate fotografiile Adaugă un comentariu Înapoi

Abonare RSS Articole Abonare la articole

Comentarii: 3

 • ionica

  25 mar 2012 15:48:05

  superr-buna descrierea , tine-o tot asa!

 • sekes elisabeta

  17 iul 2013 06:03:19

  as dori si un raspuns e minunata biserica din codlea minunat nui cuvint de zis dar e o problema cu ajutoare primite oare de cei nui corect nimeni in lume asta nici macar cei care lucreaza la biserica AM PRIMIT ASTAZ UN TELEFON DATA DE 17;07.2013 DE LA O SOSAICA ZICE MIE AM PRIMIT BANI DE LA BISERICA 100 LEI CA PRIMESTE NU MAI PERSOANE SINGURE SI SA NU SPUNE LA NIMENI AM FOST LA BISERICA MARE ERA MIRARE AM PRIMIT RASPUNS NU MAI CITEVA PERSOANE PRIMESTE EU NU DAR DE CE SUNT SINGURA AM VIRSTA INTREB CIND VA SATURATI ODATA CU TOTUL DOMNIPOR DELA BISERICA NASOL SI NUI CORECT

 • Huzau viorica

  14 mai 2015 08:48:06

  Va scriu din Austria, lucrez si locuiesc aici momentan ,sunt din Satu-mare.Va rog sa promovati mai mult aceste locuri minunate,ar merge foarte multi austrieci in vizita acolo, ei nu stiu cum sa ajunga, si daca au locuri de cazare acolo la Codlea.Va rog sa informati lumea mai mult , si mai ales pe internet ,chiar si cu imagini video, sau fotografii.Poate luati legatura cu Agentii de Turism, care au propriul autocar, si organizat,marcate fiind toate locurilefrumoase si in limba germana.

Adăugati un comentariu

Citește și alte articole:

Bogdan Balaban - © Copyright 2006 - 2022