Republica Moldova, Episodul 2: Orheiul Vechi, Tipova, Saharna

Data publicării: 19 apr 2017

Ne trezim de dimineata si pe la 8:30 parasim Chisinaul. Pentru astazi aveam trei obiective: Orheiul Vechi, Manastirea Tipova, Saharna.

La Orheiul Vechi ajungem mergind pe o sosea libera si nesperat de buna. Parcam masinile si pornim la drum. Dar mai intai trebuie sa ne lamurim ce e de vazut la Orheiu Vechi. Ei bine aici este o combinatie ideala de istorie, cultura si natura.

Sa le luam pe rind.

Orheiul Vechi

Rezervația cultural-naturală Orheiul Vechi, asa cum este numita oficial, are un statut special și constituie cel mai important sit cultural din Republica Moldova, aflându-se și în procesul de nominalizare pentru a fi înscris în Lista Patrimoniului Mondial al UNESCO. Complexul cuprinde cîteva zeci de hectare ale orașului medieval Orhei (sec. XIII–XVI), denumit ulterior Orheiul Vechi. După părăsirea așezării a fost intemeiat un oraș nou, cu același nume - Orheiul de astazi.

 

Din cadrul complexului fac parte două promontorii mari, Peștere și Butuceni, alaturi de alte trei promontorii adiacente mai mici (Potarca, Selitra și Scoc), pe teritoriul cărora se află ruinele unor fortificații, locuințe, băi, lăcașe de cult (inclusiv mănăstiri rupestre) atît din perioada tătaro-mongolă (sec. XIII–XIV) cît și moldovenească (sec. XV–XVI).

Riul Raut, cel mai mare afluent al Nistrului, intilneste aici roca tare si este nevoit sa isi croiasca drum printre niste stinci mari. Pentru aceasta a fost nevoie sa isi schimbe directia de curgere cu 180 de grade de doua ori.

Valea Răutului are formă de defileu și chei, fiind relativ îngustă, cu o lățime ce nu depășește 1–2 km. Râul Răut are maluri concave sau convexe, abrupte, uneori cu panta până la 90 de grade.

Caracterul pitoresc al văii este accentuat de cele trei meandre de o rară frumusețe. Înălțimea versanților atinge în medie altitudinea de circa 100–130 m, altitudinea maxima fiind de 180 m, peste de nivelul mării.

Plecam la deal pe un promontoriu frumos ce ne urca suficient de mult cit sa putem admira toata zona de sus. Mergem pe un fel de drum forestier catre un turn.

Linga turn se afla o veche cruce de piatra. Din loc in loc se zaresc poteci care coboara abruptul.

Mergem pe drum pina la o manastire frumoasa, noua care se numeste Sfinta Maria. Curtea este foarte ingrijita, cu vegetatie placuta si multe flori.

Iesim pe cealalta poarta a Manastirii si continuam pe drum pina in punctul cel mai inalt al defileului. Unde facem o pauza de voie buna, poze cu zona, poze de grup. Revenim inapoi aproximativ pe acelasi traseu. Undeva coborim niste trepte cu balustrada si intram in biserica rupestra aflata aproximativ sub crucea veche de piatra.

 


Spre surprinderea noastra biserica e plina ochi si nu de turisti, ci de credinciosi care astepata sa inceapa o mare slujba de parastas. 

Iesim din biserica spre partea dinspre riu. Acolo este un balconas strimt care da catre riul Raut. In peretii stincii, in mici scobituri se gasesc bani, bancnote si biletele. E un fel de Zid al Plingerii. De asemenea remarcam o serie de scoici.

 

In biserica rupestra se mai gasesc citeva vechi chilii sapate in piatra si aflate undeva in spatele bisericii. Este necesar sa coborim citeva trepte.

 

Tipova

Cum calatorului ii sade bine cu drumul, ne luam ramas bun de la Orheiu Vechi si mergem pina pe malul Nistrului la Tipova. De la soseaua principala, mergem pe un drum cu gropi si mai apoi fara asfalt cam 12 km. De indata ce intram in satul Tipova imi atrage atentia un afis: Atentie, Sector supravegheat de vecini. Vecinii sunt cei aflati dincolo de Nistru, in Transnistria.

Situatia acestui teritoriu este de-a dreptul ciudata. El face parte din Republica Moldova dar nu este controlat de autoritatile de la Chisinau. El a fost alipit la Republica Socialista Sovietica Moldoveneasca dupa Al II-lea Razboi Mondial. Asadar nu a fost niciodata pamant romanesc.

Dupa ce Republica Moldova si-a declarat independenta fata de URSS, Transinstria( care este formata cam in proportie de 60% din rusi si ucrainienieni ), sprijinita de o parte a Armatei Sovietice si-a obtinut separarea de facto. Statul transinstrean insa nu este recunoscut la nivel international.
Populatia Transnistriei este formata, conform wikipedia, cam din 32% moldoveni, 30% rusi. 29% ucrainieni. Asadar e un cocktail etnic in care nimeni nu are o majoritate clara. Drapelul lor contine tot ce are comunismul mai simbolic, stea, secera si ciocan.

Parerea mea este ca la un moment dat Transnistria se va uni cu patria mama Rusia, acuma ramane de vazut daca singura sau cu tot cu Basarabia.

La prima vedere vecinii au niste case cam saracacioase. Si nu par deloc asa de agresivi precum suntem tentati sa credem. Probabil cei de acolo sunt oameni ca si noi care isi cauta in fiecare zi o viata mai buna dar care sunt prinsi in situatia asta ciudata.

Destul cu politica, sa trecem la lucrurile frumoase. Prima data intram intr-o mica manastire vopsita in albastru. Nu are nimic deosebit, poate doar locul unde este amplasata, pe un promontoriu inalt deasupra Nistrului.

 

 

Si ca veni vorba, pe acest sector, Nistrul este spectaculos. Este mult mai mare si impunator decit Prutul. Malul moldovenesc este inalt, abrupt, cel transnistrean unde se afla satul Popencu este ceva mai prietenos.

Coborim pe niste scari sapate in stinca spre Manastirea Rupestra Horodiste, cea mai mare manastire rupestra din Europa ca volum săpat în stâncă, şi a doua din lume după Mănăstirea din Cappadocia, Turcia. Poteca este croita mestesugit pe niste canarale si se termina cu un sir abrupt de scari, sapate tot in stinca.Aici ne intimpina o doamna Ludmila, profesoara si ghid. Platim biletele, 10 lei moldovenesti de persoana. Aveam sa constatam ca in acest loc se gasesc o serie de incaperi, pe etaje, sapate in stinca in diverse perioade. Cea mai veche dateaza din secolul XII. Cea mai mare este bineinteles cea a actualei manastiri care si este amenajata ca atare. Aici se tin in continuare slujbe religioase.Biserica Mănăstirii din Stâncă are hramul Sfântul Nicolae şi datează de prin 1700. În anul 1949 a fost închisă, iar amenajarea pe care o vedem acum, este din anul 1990. Obiectele, icoanele din biserică care sunt mai vechi au fost recuperate de la oamenii din sat.

În biserică este o cruce şi 3 icoane care au peste 300 de ani vechime. O icoană, care o înfăţişează pe Maica Domnului este considerată ca fiind făcătoare de minuni.

In aceasta zona se gasesc chilii si bisericute de ordinul zecilor.

Un articol detaliat gasiti aici:
http://www.crestinortodox.ro/biserici-manastiri/manastirea-rupestra-tipova-67829.html

 

Saharna

Urcam din nou catre masini, vizitam un mic magazin alimentar ca incepuse sa ne cam roada foamea. Apoi ne indreptam spre Saharna. Revenim in soseaua principala pe acelasi drum prafuit, mergem citiva kilometri dupa care iara parcurgem vreo 11km de drum cu gropi ajungem tot pe malul Nistrului in satul Saharna. Aici este o manastire frumoasa, un mic paraclis pe niste stinci si o frumoasa cascada.

Prima data am fost la paraclisul de pe Stinca Grimidon. Se urca pe scari, insa nu foarte mult.

Putin efort ne este rasplatit cu un punct de belvedere tare frumos ce ofera privelisti asupra manastirii, a Nistrului si a peretilor stincosi din jur. Sus este si o cruce mare de lemn.

Foarte aproape se gaseste si micul paraclis. Inauntru o cutiuta pictata protejeaza o urma in stinca. Aceasta urma se spune ca este a Maicii Domnului.Coborim pe o poteca nemarcata asa cum bine sade unor iubitori de munte posesori de bebelus. Si ne oprim cu uimire undeva sub stinca. Acolo pare sa fi fost un mare adapost. Sunt sapate foarte profesionist incaperi, galerii si coridoare. Nu am reusit sa aflam ce e cu ele, cine le-a facut si in ce scop.

De la inaltime ne atrag atentia in mod deosebit acoperisurile a doua biserici. Ambele sunt in culori foarte tari, una e de un albastru intens, cealalta verde.

Coborim in curtea manastirii. De cum intram suntem intimpinati de un bust al Dreptcredinciosului Voievod Stefan cel Mare si Sfint dar si de o binecuvintare. Putin mai sus se gasesc doua lebede prilej de uimire pentru copiii nostri. Biserica albastra este inchisa.

Traversam curtea si ne oprim in fata unei troite ridicate in memoria Eroilor Ardeleni morti in Razboiul Sfint. Asta da surpriza! 

Putin mai sus este o mini-gradina zoologica populata in special cu pasari: fazani, pauni, bibilici, porumbei, gaini pitice.

Iesim pe o poarta secundara si mergem de-a lungul riului pe o poteca cimentata, amenajata. La o rascruce in vecinatatea unui pod, facem stinga si in citeva minute suntem la Izvorul cu apă tămăduitoare. Acest izvor cu piscină a fost amenajat lânga locul unde, dupa cum spun batrânii, era „Izvorul lui Vavila”, izvor, care iarna avea apă călduță.

Revenim la podul suspendat si cam subred. Il trecem uitindu-ne cu grija la picioare caci pe alocuri bucati de scindura lipsesc iar altele sunt iesite din cuie. Pe partea cealalta e poteca frumoasa si lata care ne duce la manastirea rupestra.

Nu se cunoaște data exactă când a fost săpată Mănăstirea Rupestră Bunavestire, cert este că e mult mai veche decât Mănăstirea Terestră (1776). Interiorul Mănăstirii rupestre, din ce am vazut pe gemulet, este plin cu icoane din diverse perioade și tot în apropiere sunt vechile chilii ale călugărilor.

Putin mai sus, niste baieti mi se adreseaza in ruseste, nu pricep o iota. Ma roaga sa astept putin ca ei fac o filmare profesionala. Atit de profesionala a fost filmarea si atit de absorbit a fost unul dintre baietii de valorile artei perene ca totul era sa se termine cu o cazatura urita de pe stinci. Noroc ca avea reflexe bune.

De aici ne asteapta o coborire abrupta pe un sol alunecos pina la riu. Nu se pune problema sa luam copiii pe aici din pacate. Asadar grupul se va imparti in doua.

Coborim cu ceva emotii pina la riu si inaintam in amonte traversindu-l de citeva ori. Dupa vreo 10 minute ajungem la cea mai frumoasa cascada din Republica Moldova, Cascada Saharna sau Groapa Tiganului.

Desi nu este nu stiu ce volum de apa sau cadere impresionanta locul asta are o frumusete aparte. Stincile din jur formeaza un semicerc. Pe la mijlocul acestuia cade suvoiul de apa cam 5 metri formind la baza un mic lacusor. De asemenea ce este inedit este faptul ca putem trece fara sa ne udam prin spatele cascadei, asa cum o putem face si in Romania la Cascada Vinturatoarea din Muntii Cernei.

Dupa nenumarate poze, glume, bancuri si indemnuri la dus in apa cascadei( tu primul, ba nu, insist, tu primul ) plecam din nou spre manastire. De data asta gasim un drum mai prietenos care merge aproape tot timpul pe linga riu. Doar eu fac exceptie si ma intorc exact pe unde am venit in ideea de a o recupera pe Maria aflata in grija nasei sale. Fetele insa erau deja la manastire.

 

Profit de faptul ca am ajuns putin inaintea celorlalti si urc la biserica posesoare de acoperis verde. Interiorul ei este foarte placut. Se tine slujba de de seara. In interior sunt gazduite moastele Sf. Macarie. Manastirea Saharna tine pasul cu vremurile, are propriul site de Internet unde puteti trimite( cu bani sau fara ) pomelnice online. Site-ul se gaseste aici:

http://manastirea-saharna.md

Studiez harta si vad ca in apropiere se afla un mic orasel numit Rezina. Mergem spre el pe malul Nistrului pe un drum asfaltat dar cu foarte multe gropi. Insa cel putin nu este atit de lung fata de cel pe care am venit.

Ajungem in Rezina, pe malul opus se gaseste orasul Ribnita, aflat in Transnistria si pe unde GPS-ul vrea sa ne duca inapoi la Chisinau. Cum nu avem toti pasaport, nici nu se pune problema. Reconfiguram traseul ajungem in centrul orasului Rezina unde ne oprim la un restaurant sa mincam ceva.

De aici se vede mai bine orasul invecinat. La o prima vedere pare destul de mare, cu multe blocuri care arata destul de ingrijit. Ribnita( 48000 de locuitori ) este unul dintre cele mai mari orase din Transnistria si mai este cunoscut si drept capitala din nord.

Cina a fost delicioasa si a incheiat o zi plina.

 

Primul episod se gaseste aici:

http://bogdanbalaban.ro/544.html

 

Iar ultimul aici:

http://bogdanbalaban.ro/547.html

 

 

Adaugă un comentariu Înapoi

Abonare RSS Articole Abonare la articole

Comentarii: 2

  • Daniel

    19 apr 2017 15:36:33

    Interesant! O lume de descoperit.

  • Radu

    11 iun 2019 19:03:52

    Unde astazi se gaseste raul Raut pe timpuri a fost Marea Thetis...in fapt relieful calcaros al Basarabiei, inclusiv toltrele Prutului si ale Nistrului, sunt de fapt ...recife coraligene! Om ajunge si noi in dulcea Basarabie....

Adăugati un comentariu

Citește și alte articole:

Bogdan Balaban - © Copyright 2006 - 2022