Bulgaria: manastirea Rozhen si Piramidele de la Melnik

Data publicării: 18 dec 2017

Plaiurile bulgaresti m-au surprins de foarte multe ori placut. In timp am reusit sa explorez mai bine tara vecina descoperind mereu locuri dintre cele mai interesante. Astazi am sa va vorbesc despre doua locuri minunate aflate in sud-vestul Bulgariei, aproape de granita cu Grecia.

Vizita aceasta a fost facuta in iulie 2017 la intoarcerea dintr-o ampla calatorie pe plaiuri macedonene si grecesti.

Asadar, nici nu intram bine in Bulgaria, pe la Kulata,  si inainte de Sandanski iesim de pe autostrada catre Melnik. Avem de mers cam 30 de km pe un drum cu urcari si coboriri, plin de curbe si destul de ingust. Pentru a fi mai eficienti nu ne oprim in micutul si cochetul oras Melnik ci mergem pina la Manastirea Rozhen( se citeste Rojen ).

Manastirea Rozhen

In fata manastirii este amenajata o mare parcare unde ne lasam masina. Mai facem pe jos inca vreo 100 de metri si ajungem la poarta. Din exterior Manastirea Rozhen arata ca o cetate. Ziduri inalte, de piatra, ocrotesc una dintre cele mai valoroase manastiri din Bulgaria.

Curtea interioara are si ea farmecul ei. Este pavata cu piatra si este acoperita de o perdea de vita de vie, o adevarata  binecuvintare in zilele calduroase asa cum este si cea de astazi. Chiliile sunt cumva incorporate in zidul de cetate iar la unele dintre ele se ajunge pe scari de lemn.

Pe unul din peretii exteriori ai bisericii s-a pastrat o parte din pictura. De aceea seamana cumva cu manastirile din Bucovina.

Inauntru este strict interzis sa faci poze. Dar cea mai interesanta interdicitie este urmatoarea: sunt foarte multe icoane vechi, atit de vechi incit nici macar nu este voie sa fie sarutate.

Manastirea Rozhen este cea mai veche din zona Muntilor Pirin si poarta hramul Nasterii Maicii Domnului. Pare-se ca bazele manastirii au fost puse inca dinainte de anul 1300. Aici s-au descoperit intr-um mormant citeva monede din timpul imaparatului bizantin Mihai al VIII-lea ( 1250 - 1282 ).

Biserica mănăstirii a fost construită înainte de secolul al XV-lea și pictată în 1597; unele fresce sunt păstrate. În 1611, fațada sudică a fost pictată. Mănăstirea Rozhen a fost devastată de incendiu între 1662 și 1674, care a distrus biblioteca și clădiri. Manastirea a fost restaurata in secolul urmator cu ajutorul financiar al bulgarilor bogati din toata tara. Reconstrucția a început în 1715 și a fost complet terminată în 1732.

Mănăstirea a ajuns la apogeul său în secolul al XIX-lea, când era un centru regional al creștinismului ortodox și deținea o mulțime de terenuri în zonă. Celebrul revoluționar bulgar Yane Sandanski are mormântul în apropierea mănăstirii.

Piramidele de la Melnik

De la manastire pornim spre Piramidele de la Melnik. Traseul nu e clar marcat sau bine definit asa ca a fost nevoie sa ne bazam pe GPS. Am urcat la inceput pe un drum forestier ce pleaca fix de linga manastire. Undeva pe un copac am zarit o tentativa de indicator pe care scria foarte mic Melnik.

Trebuie mers cu bagare de seama fiindca la o curba trebuie parasit acest drum forestier pentru un altul, vechi si foarte putin utilizat. Acesta urca mai tare spre o culme. Dam de un prim loc de popas. Ca si reper e bine de luat un stilp cu antene.

Locurile devin abrupte si pentru siguranta au fost amenajate balustrade si podete. Cam intr-o jumatate de ora ajungem in sfirsit la zona cu Piramidele. Prima impresie este ca se asemana foarte mult cu Ripa Rosie de la noi sau cu Orasul Diavolului din Serbia.

Doar ca aici suprafata ocupata de piramide este imensa. Pe unde te uiti e plin de formatiuni interesante si extrem de fotogenice. Undeva exista o bancuta iar linga ea un indicator catre Melnik.

Noi ne-am aventurat pe poteca ingusta ce tine culmea pina cind nu am mai putut inainta.

 

Apoi ne-am intors la intersectie si am luat-o usor catre Melnik. Am mers o vreme in coborire. Traseul este in continuare amenajat cu trepte si balustrade unde este cazul. Ne-am oprit la un moment dat fiindca traseul nu ne mai promitea schimbari radicale de peisaj.

 Oricum locul este minunat, extrem de accesibil si este unul musai de vazut in Bulgaria.

Revenim la masina parcata linga manastire si avem parte de o surpriza neplacuta: telefonul Ramonei a fost furat din portiera masinii. Care masina o gasisem inchisa. Asadar hotii au actionat la mare arta.

La intoarcere ne oprim la Melnik, cel mai mic oras din Bulgaria. Acesta are pina in 300 de locuitori si este faimos pe linga Piramidele sale si pentru excelentul vin produs in aceasta zona. De asemenea sunt de remarcat casele traditionale de secol XVIII_XIX, exterm de bine ingrijite. Casele au o arhitectură cu influențe otomane, 96 dintre clădiri fiind declarate monumente istorice.

Sfatul meu este ca in drum spre sau dinspre Grecia sa faceti un scurt detour pina in aceste locuri fascinante. Si nu uitati sa plecati de la Melnik cu o sticla de vin. Sau doua. Sau trei. Sau cite vreti voi.

 

Adaugă un comentariu Înapoi

Abonare RSS Articole Abonare la articole
Nu exista comentarii

Adăugati un comentariu

Citește și alte articole:

Bogdan Balaban - © Copyright 2006 - 2022