Stejarii seculari de la Mercheasa

Data publicării: 15 feb 2018

Acum citiva ani a aparut o stire legata de cel mai batrin arbore din Romania. Dupa diverse investigatii s-a stabilit ca pe teritoriul comunei Megheasa din judetul Brasov se gaseste cel mai batrin copac din Romania. Este vorba despre un stejar cu o virsta de aproximativ 900 de ani care a primit numele de Batrinul Carpatilor.

Stejarul secular de la Mercheaşa a fost descoperit în anul 2010, în urma unui concurs organizat pentru copii de către Fundaţia "Mihai Eminescu Trust". O fetiţă din satul Mercheaşa a făcut descoperirea, după care Asociaţia Carpaterra împreună cu Institutul de Cercetare Agricolă şi Silvică (ICAS) Braşov au evaluat vârsta stejarului, după o metodă stabilită de cercetătorii englezi, care au măsurat timp de 300 de ani un stejar într-o zonă din Anglia şi au observat că acesta creştea mai mult de un metru într-o sută de ani.

Intr-o zi de februarie, aflindu-ma cu Maria in zona Rupea am zis sa dam si noi o fuga sa vedem copacul. Gasirea lui insa s-a dovedit un lucru dificil. O sa vedeti de ce.

Mergem pe ruta Rupea-Homorod-Mercheasa. In centrul satului, in zona cu biserica fortificata exista un panou informativ. Trecem de el, iesim din sat si facem la dreapta urmind un indicator ce are desenat pe el un arbore. Dupa alte citeva sute de metri un alt indicator ne trimite pe un drum complet acoperit de zapada. Nu se vad alte urme roti. Sa mergem, sa nu mergem? Zapada nu e insa mare, masina este echipata corespunzator.

Hai sa mergem. Folosim pentru navigatie aplicatia Waze, care se lauda ca stie unde e stejarul. Urcam un delusor trecem de o bariera de brazi si ajungem intr-o zona cu niste cosmelii ciobanesti. Aici zice Waze-ul ca trebuie sa ne oprim.

Ma uit in jur, si cu siguranta este o greseala. Drumul insa continua si mergem si noi mai departe. Dam de o alta rascruce, nu e marcat drumul corect nicicum. Dar vestea buna este ca am ajuns la marginea lumii cu copaci seculari. Continui pe drumul care mi se pare mie ca e bun. Urcam o perioada, drumul devine tot mai ciudat si mai rau, masina derapeaza uneori. Gasesc un loc unde se poate parca si intoarce, chiar linga un mare copac.Maria a adormit asa ca tot ce pot face este sa ma invirt pe aproape de masina si sa incerc sa dibuiesc arborele minune. Lucru nu tocmai usor. Nu sunt in padure insa zona este plina de arbori mari si batrani.

Odata ce ies din masina am sentimentul ca ratacirea asta este de bun augur. Copacii cei batrini sunt cu totii absolut spectaculosi. Totul este invaluit de o liniste deplina. Incerc sa introduc de mina coordonatele GPS gasite pe internet. Dar ceva nu e bine, fiindca telefonul ma anunta glorios ca am ajuns.

Fac citeva poze incerc sa cuprind cu privirea o arie cit mai mare in cautarea unui indiciu, dar nu gasesc nimic. Totusi instincul imi spune ca trebuie sa ma intorc si sa incerc undeva catre stinga unde mai vazusem eu un drumeag ce insa nu parea practicabil cu masina.

Suna telefonul si o trezeste pe Maria. Ne intoarcem citeva sute de metri si undeva mai jos printre copaci dibuiesc un alt indicator din ala cu copac desenat. O iau pe Maria in spate ca trebuie sa traversam o portiune cu spini iesiti din zapada.

Ajungem la indicator si o pun pe Maria pe jos, in ciuda protestelor ei. Imi tot repeta;

Calu!

Esti fetita mare, trebuie sa mai mergi si pe jos ca mirtzoaga e batrina si obosita!

Pornim printre niste arbori batrini si frumosi de zici ca au fost pictati. Din fericire, desi toata ziua fusese mohorita, incepe sa se lumineze si dea si un pic de soare. Ne atrage atentia un copac cu o scorbura imensa. Este atit de mare ca ar putea gazdui cu usurinta un copil de 7-8 ani. 

Putin mai incolo mai gasim un alt indicator si asta este ultimul. Avem de trecut un mic paraias si de acolo il vedem si pe Batrinul Carpatilor. Zona are parte de citeva amenajari minime: un portal de lemn extras din trunchiul unui copac, doua panouri informative si un gardulet ce inconjoara copacul cel batrin.

Maria este foarte incintata de acel portal de lemn unde petrece minute bune. Panourile ne vorbesc despre Stejarul cel Batrin dar si despre celelalte atractii din zona: Cheile Dopca, Coloanele de Bazalt, Vulcanul si Lacul de smarld ( Racos ), Vulcanii Noroiosi de la Homorod.

 

 

Dar iata si citeva informatii inedite despre Stejarul de la Mercheasa:

Circumferinta la 1,5m fata de sol este de 9,3 metri. Iar diametrul este 2,93m. Ar fi  nevoie de sase oameni ca sa il poata cuprinde.

Visrta sa determinata prin calcule statistice pe baza corelatiei diametru - virsta este de aproximativ 900 de ani.

Inaltimea stejarului este de 21 metri.

Stejarul nu are nici un vecin pe o raza de peste 100 de metri.

Puterea de germinatie a stejarului este ca a unui stejar cu virsta de 100 de ani.

Pe copac exista un panou cu un mesaj:

Ca si batrin al carpatilor sunt aici de sute de ani datorita interventiei minime a omului. Daca vrei ca si tu si urmasii tai sa ma mai vedeti, priveste-ma de jos, rezista tentatiei de a te urca pe mine. Luati cu voi doar un strop din energia mea si poate o amintire fotografica.

Multumesc,
Batrinul Carpatilor

 


Maria a fost foarte incintata de acest copac. L-a privit serioasa de citeva ori si a inceput sa cinte un cintec despre un copacel.

Dar si mai mare interes au prezentat pentru ea baltile si zapada ce se topea. La final, atunci cind am plecat, a revenit prin portalul de lemn. Si a facut un gest care m-a lasat uimit. I-a spus portalului pa-pa si i-a dat un pupic la despartire. A fost prima oara cind am vazut-o sa faca asa ceva si cel mai tare m-a surprins faptul ca gestul a venit de la ea nu a fost indemnata sa faca asta niciodata. In drumul spre masina a mai gasit un copac secular care i-a placut. I-a dat si lui un pupic.Iar la final am desenat un track GPS care sa va ajute sa ajungeti la Batrinul Carpatilor fara sa bajbaiti:

http://www.wandermap.net/en/route/3551726-stejarul-de-la-mercheasa/#/z16/46.0693701,25.35353/google_hybrid

Adaugă un comentariu Înapoi

Abonare RSS Articole Abonare la articole

Comentarii: 4

 • Andreea Wilson

  18 feb 2018 19:16:48

  Foarte frumos!!! si gestul Mariei!

 • Claudia

  24 feb 2018 11:11:39

  A fost și în planurile noastre vara trecută, dar am tot amânat... La primăvară o să fie perfect, mai ales că Miruna merge și ea pe picioarele ei și va putea să se bucure de portalul Mariei :) Am tot văzut poze de acolo, dar recunosc că descrierea și fotografiile tale sunt mai convingătoare.

 • Bogdan

  26 feb 2018 07:37:53

  Claudia, Locul este ideal pentru plimbare cu copii mici. Sigur oi sa ii placa.

 • Mitric Maria

  04 dec 2020 11:02:49

  Felicitari ! Impletirea sentimentelor dumneavoastra cu elementele din natura si suprapuse peste imagini sunt datatoare de speranta. Mai sunt oameni care iubesc natura. Gestul Mariei este si el de luat in seama. Multa sanatate si durmuri bune finalizate cu astfel de reportaje.

Adăugati un comentariu

Citește și alte articole:

Bogdan Balaban - © Copyright 2006 - 2022