Muntii Retezat: Culmea Slaveiului

Data publicarii: 30 dec 2019

Dupa memorabila excursie pe Vf. Gugu din Muntii Godeanu, pentru ziua urmatoare am pregatit un traseu in Retezat. Planul era sa mergem pe o bucata pe care eu cel putin o facusem doar partial: Culmea Slaveiului.

Plecam cu masina de la Cabana Gura Zlata, trecem de Lacul Gura Apelor. Drumul spre Poiana Pelegii a fost inchis o perioada destul de lunga de timp fiindca a fost distrus de o viitura puternica. Din august insa a fost redeschis.

Cu acest prilej am vazut ca drumul a fost reparat si se prezinta in conditii mai bune fata de 2017, ultima oara cind am fost pe el.

Ajungem cu bine in parcarea de linga Poiana Pelegii. Sunt putine masini. Ne indreptam spre Poiana Pelegii si avem parte de o surpriza. Puntea cea frumoasa si lata a fost inlocuita acum de un bustean aflat la citiva metri deasupara apei. Nu mai este balustrada si trebuie sa mergem atent facind echilibirstica.

Pintenul Slaveiului

Culmea SlaveiuluiPlecam pe drumul arhicunoscut pina la Lacul Bucura unde ajungem cam dupa o ora si jumatate. Facem o pauza lunga aproape de apa. La Bucura sunt citeva grupuri de turisti, unii veniti chiar cu cortul.

Plecam spre Saua Judele , pe un marcaj punct rosu. Partea aceasta de traseu am mai parcurs-o si cu alte ocazii. Este foarte pitoreasca, cu multe puncte din care poti admira o multime de lacuri.

 
Taul Agatat
 


Lacuri, bolovani si Peleaga
 

 

Taul Portii

 

Ne oprim putin mai sus de Taul Agatat, ne urcam pe o stanca mare ce ofera una dintre belvederile caracteristice Retezatului: bolovani si lacuri. Tot de aici vedem mai bine si ce ne asteapta in continuare. O urcare pe o poteca ingusta pina in Saua Judele, iar de acolo un dans pe bolovani pe Culmea Slaveiului. Bolovanii astia arata cam amenintator, nu stiu de ce.

 
Urcare spre Saua Judele
 
 

Ne intilnim cu un domn care coboara din Saua Judele si pe care il remarcasem si pe urcarea spre Bucura. Ne intreaba care este Culmea Slaveiului. I-o aratam. Ne spune ca vroia sa o parcurga singur insa undeva mai sus s-a intilnit cu niste rangeri de la Parcul National care l-au cam speriat. Ca e greu, ca nu e recomandat.

- Pai atunci haideti cu noi, exact Culmea Slaveiului vrem sa o parcurgem. In plus nu sunteti singur.

Omul ne refuza politicos, era cam suparat, demoralizat si dezamagit. Si nu-i mai ardea de urcat la loc pina in Saua Judele. Desi se afla doar la 15-20 de minute.

Virfurile Judele si Retezat

Ne punem pe urcat pe poteca cea ingusta. Desi pare cam departe si cam sus, pe bucata asta ne miscam foarte bine. Ne punem in Saua Judele si stam sa ne uitam in toate partile. Si avem ce sa vedem. O mare parte din virfurile Retezatului, lacuri, parti intinse de Muntii Godeanu si Tarcu. Identificam cu usurinta Vf. Gugu pe care urcasem ieri.

Dupa ce ne refacem fortele pornim pe culme. Eu mai fusesem pina pe Virful Slavei, primul si cel mai inalt de pe creasta. Ce urma dupa, aveam sa aflam.

Prima constatatre este ca vechiul marcaj punct galben a fost sters aproape in tolalitate. Se mai vede foarte putin doar in 4-5 locuri. Din fericire oamenii de bine au construit momai din pietre si asta face cu siguranta orientarea mai usoara.

La inceput se merge aproape pe creasta matematica, pe o poteca clara dar ingusta. Mai apar portiuni cu boloavani care trebuiesc traversate cu grija. Apoi coborim intr-o sa si incepem un urcus mai abrupt. Aici treburile devin interesante. Cata vreme suntem pe partea cu soare, totul e bine si frumos. Pe partea care a stat in umbra insa iarba este uda iar pietrele sunt alunecoase. Asa ca nu strica un plus de atentie.

Ajungem insa cu bine pe Vf. Slavei si stam citeva minute mai ales ca privelistea se deschide si vedem o serie noua de lacuri: Taul Ascuns, Taul Urit, Taul Rasucit, Taul Slaveiului, Taul Turcelul.

De aici incolo vine partea mai dificila. Poteca nu mai este iar orientarea se va face doar dupa momai si dupa simturi. In cea mai mare parte trebuie sa trecem peste bolovani. Multi si desi. Undeva insa dam de un fel de saritoare. Ne blocam un pic fiindca nu ne vine sa ne intoarcem. Eu reusesc sa o cobor cumva, Alina si Nelutu deci sa ocolesca. 

Dupa ce cobor dau de momai si vin inapoi ca sa ii ghidez, insa nu mai este cazul. De aici incolo nu am mai intimpinat probleme deosebite. Am mers doar cu atentie ca bolovanii aia mari din Retezat niciodata nu stii ce surprize iti ofera. Ajungem pe inca un virf bine individualizat si marcat cu o momaie mai mare.

De acolo creasta se domoleste, bolovanii dispar si merge mai mult pe iarba. Vedem traseul care vine de la Crucea Traznitului si pe care urmeaza sa coborim.

Luam ca punct de reper un stalp cu marcaj. Pina acolo mergem in jos pe un tapsan inierbat. Ajungem intr-o mica sa, iar de acolo urmeaza un coboris pronuntat. Genunchii incep sa se resimta insa coborirea decurge cu bine. Poteca ne scoate undeva intre Lacurile Ana si Lia. Trversam paraul si mergem spre un perete stancos unde zarim un marcaj. Urmeaza o urcare scurta, cred ca ultima pe ziua de azi. Si uite asa ajungem la intersectia cu poteca de Poiana Pelegii.

Coborirea Se desfasoara in bune conditii, la final reluam echilibristica si scapam fara baie. Ne bucuram ca inca este lumina si astfel drumul cu masina va fi mai usor.

Traseu:
Poiana Pelegii - Lacul Bucura - Taul Agatat - Saua Judele - Culmea Slaveiului - Lacul Lia - Poiana Pelegii
Durata: 7 ore

Adauga un comentariu Inapoi

Abonare RSS Articole Abonare la articole
Nu exista comentarii

Adaugati un comentariu

Citeste si alte articole:

Bogdan Balaban - © Copyright 2006 - 2022