Bulgaria: la nord și la sud de Burgas

Data publicării: 21 oct 2021

După două excursii în Munții Balcani, în Pasul Troyan și la Pietrele Albastre de la Sliven, a venit timpul pentru mare. Asta spre bucuria copiilor. Am ales un apartament în stațiunea Slanchev Bryag, tradusă, din rațiuni comerciale, în Sunny Beach.

Cu toate astea, pe indicatoarele rutiere nu am văzut nicăieri numele Sunny Beach. Peste tot denumirea apare cu denumirea Slanchev Bryag, ba mai există și o variantă prescurtată, Sl. Bryag.

Zona aceasta este faimoasă pentru hotelurile în regim all-inclusive. Noi nu am ales varianta asta fiindcă în mod cert nu ni se potrivește. Nouă ne place să vedem locuri variate și nu să fim prizonieri în incinta unui complex hotelier.

Am optat, fără prea multe cercetări, pentru Diamond Palace. De fapt este un hotel cu apartamente, nu are restaurant, dar are o piscină mare și un loc de joacă pentru copii. Se află aproape de centura ocolitoare a stațiunii. Avantajul este că poți ieși rapid și pleca în orice direcție. Dezavantajul constă în faptul că e la distanță față de mare, pe jos faci cam 10 minute.

Tot la capitolul informații utile, la 5km se află un magazin Lidl, iar mai aproape, la 2 km, se găsește un supermarket imens numit Janet Supermarket.

Noi am ajuns cam pe seară la hotel. În parcare nu erau prea multe mașini. Majoritatea erau din Polonia, apoi din Bulgaria. Am preluat camera de la o bulgăroaică simpatică. Copiii au fost nerăbdători să facă o baie în piscină. După aceea am zis să dăm o raită prin stațiune mai ales că eram aici pentru prima dată și vroiam să vedem cum ajungem la mare și ce mai există pe acolo.

Slanchev Bryag, stațiune cunoscută și sub numele de Sunny Beach

Așadar plecăm de la hotel. Ajungem repede la o stradă mai largă și cu trafic rutier mai intens. O traversăm. De aici începe un labirint de străduțe cu sens unic. Eu nu recomand să intrați cu mașina mai departe de zona asta fiindcă străzile sunt înguste, locurile de parcare sunt doar în incinta hotelurilor.

Ajungem într-o zonă mai animată aflată în apropierea hotelului Burgas Beach. Ieșim pe plajă chiar pe lîngă hotel. E deja noapte dar tot facem o plimbare pînă la apă. Nisipul este fin, foarte fain de simțit la picioare. În schimb marea este agitată.

Din locul ăsta vedem cît de mare e stațiunea de fapt. Lumini și hoteluri cît vezi cu ochii, plaja are cam 6km și se află într-un golf cu deschidere largă. Începem să ne întrebăm dacă am ales bine venind aici.

Revenim în zona cu magazine și restaurante. Sunt puțin surprins că nu există un pietonal. Ne uităm și pe la hoteluri. Unele sunt inchise, altele funcționează la capacitate redusă, 30-40%. Pe măsură ce înaintăm observăm tot felul de chestii. Locul seamănă cumva cu un parc de amuzament.

Pe terasa unui restaurant, un tip costumat asemeni lui Michael Jackson face atmosferă, cîntă și dansează pe melodiile regretatului artist. Pe o altă terasă se cîntă muzică tradițională bulgărească. Într-un alt loc are loc un spectacol de stand-up comedy. Alții preferă să vadă meciuri de fotbal. Există niște biciclete unde pot pedala 4 sau 6 persoane. Cei mai leneși preferă niște mașinuțe electrice în miniatură care imită mărci și modele celebre. În alt loc este un spectacol de dans la bară. Există și mai multe parcuri de distracție. De pe la hoteluri răzbate multă veselie, acolo există animatori care fac tot felul de distracții. Din loc în loc găsești acvarii cu niște peștisori mici. Turiștii stau cu picioare în apă iar peștii le ciugulesc pielea. Pe trotuar mai sunt niște tipi cu telescoape care îți promit că îți arată Luna și alte planete de pe cer.
Cu alte cuvinte aici găsești de toate pentru toți.



 
 
 
 
 






 
 

La întoarcere am venit pe o stradă mai puțin animată care trece în general prin spatele hotelurilor. În jurul celor cu regim all-inclusive sunt aproape numai mașini din România.

A doua zi am constatat că plaja din Sunny Beach este foarte faină. Nisipul este fin, alternează porțiunile cu șezlonguri cu cele la liber. Din loc în loc sunt beach-baruri. Dar cel mai mult m-a impresionat apa. Este foarte curată, limpede, nisipul de pe fundul mării este auriu. Copiii sunt foarte încîntați.

Serile le-am petrecut plimbîdu-ne prin stațiune. De fapt am colindat tot golful încercînd să ne ținem cît mai aproape de mare.



Într-o zi Maria a vrut să vadă cum răsare soarele din mare, așa că ne-am dus să vedem răsăritul. A fost spectaculos, dar socoteala de acasă nu s-a potrivit cu cea din tîrg. Din locul în care ne-am aflat soarele a răsărit de după un mic deal aflat lîngă stațiunea Elenite.

Plaja din Nessebar


Într-o altă zi am mers să vedem una din plajele din sudul stațiunii Nessebar. Am găsit un loc frumos. Plajele de aici sunt înguste și au un nisip roșiatic. Noi am nimerit pe Plaja Olimpiski Nadejdi. Am vizitat și alte două plaje aflate la nord și la sud de ea. Și acestea arătau bine însă aveau și cîteva porțiuni cu alge.

După-amiaza am vizitat o altă parte a stațiunii Slanchev Bryag. Am descoperit mai multe centre medicale care făceau teste covid-19. Și ne-am interesat de condiții pentru că maria avea nevoie de un astfel de test la întoarcerea în țară. Am luat masa într-un restaurant cu mîncare tradițională bulgărească. Se numea Balgara și a fost foarte bine acolo. Totuși găsirea unui restaurant poate fi uneori o problemă la Sunny Beach fiindcă majoritatea dintre ele sunt în cadrul hotelurilor cu regim all-inclusive.



Pomorie

Ziua următoare am petrecut-o la Pomorie, o stațiune aflată aproape de Burgas.Aspectul general al stațiunii lasă cam de dorit. Adică, cel puțin aproape de apă sunt o mulțime de clădiri făcute haotic de zici că le-a aruncat cineva acolo fără a gândi un stil unitar.

Ce mi-a plăcut însă a fost faptul că poți ajunge cu mașina foarte aproape de plajă. În plus sunt locuri de parcare erau berechet.

Pomorie are multe plaje ele sunt separate prin niște diguri și astfel sunt create mici golfulețe. Unele dintre plaje sunt amenajate, altele nu. Nisipul este fin, plajele sunt curate, apa de asemenea. Din punct de vedere strict legat de plajă și baie, Pomorie este o stațiune grozavă.

Eu am făcut o plimbare pe malul mării pînă în cel mai sudic punct. De acolo m-am întors prin zona de promenadă. Sunt ceva terase și restaurante, cîteva magazine de suveniruri. Pentru cei ce vor o vacanță liniștită la mare, Pomorie este o alegere mai bună fiindcă aici nu veți găsi forfota din Slanchev Bryag.













După ce am plecat de pe plajă am mers în nordul orașului. Acolo este o limbă lungă de nisip, un fel de dig natural care separă Marea Neagră de Lacul Pomorie pe o lungime de 6km. Culoarea nisipului se schimbă, este gri spre negru. Iar marea este agitată și se adîncește brusc.



Ultimul loc vizitat în Pomorie a fost o mănăstire numită Sf. Gheorghe. Este o mănăstire micuță, modestă ce contrastează puternic cu statuia din fața mănăstirii. Acolo nimerim în mijlocul unei slujbe. Călugării de acolo sunt foarte gospodari. Pu un spațiu relativ mic au amenajat niște grădini grozave de de zarzavaturi. Mai au și cîteva animale.

În Pomorie mai există un Muzeu al Sării. Noi nu l-am mai vizitat. De asemenea mai există o fabrică de îmbuteliere a vinului. Așadar dacă ajungeți în zona Burgas și vreți să încercați un vin local căutați vinurile de Pomorie.

Spre seară am vizitat și noi marele magazin Janet Supermarket. Aici găsești cam de toate. Pe noi ne-a surprins faptul că am găsit mîncare gătită. Iar oferta era mai mare ca la restaurant. În plus, felurile oferite erau cele tradiționale: cașcaval pane, cevapi, skara, pork kavarma, kofte, salate de multe feluri, supe și ciorbe. Am devenit clienți fideli, luam mîncarea caldă și o mîncam la hotel profitînd de faptul că eram foarte aproape.

Kraimorie


Ziua următoare a debutat sub auspicii mai puțin plăcute. Era vînt, cerul înnorat. Am hotărît să mergem la sud de Burgas mai întîi ca apoi să ne petrecem după-amiaza în marele oraș. Zis și făcut. Pe drum începe să plouă ușor. Dar odată ajunși în Burgas ploaia se termină. Trecem de oraș și ne oprim în prima stațiune la sud de Burgas. Se numește Kraimorie.

Plaja de aici arată extraordinar. Se pare că seara sau noaptea locul a fost îngrijit, batatorit. Încă sunt nori. Apa însă e foarte caldă. Ne plimbăm pe malul mării cu picioarele în apă. E atît de caldă și atît de plăcut. Maria își dă jos pantalonii și merge unde e apa mai adîncă. Plaja e aproape pustie.

Pînă facem noi plimbarea vremea se schimbă în bine și pînă la urmă rămînem aici la plajă. Cred că aici a fost plaja care ne-a plăcut cel mai mult. Curat, lume puțină, nisip, apă curată. Tot ce trebuie.









 

Rezervația naturală Poda


La prânz am plecat de la plajă spre Rezervația Naturală Poda. Aceasta se află între Kraimorie și Burgas. Poda este o zonă umedă formată în zona de vărsare a unui rîu în mare. Seamănă cumva cu Delta noastră. Lacuri, stufăriș, multe păsări.

Lăsăm mașina, trecem un pod și intrăm în curtea centrului de vizitare. Suntem preluați de un domn foarte cumsecade și foarte pasionat. Vizita costă 6 leva de adult, copiii au gratis. El ne urcă la etajul unei clădiri și ne dă la fiecare cîte un binoclu. Apoi ieșim pe o terasă unde mai erau alți doi tineri ce pare că lucrau la ceva cercetări. Aici erau instalate vreo 4 telescoape.

Domnul ne tot spune încotro să ne uităm. Și astfel vedem tot felul de păsări. Omul știe și denumirile păsărilor în limba română. Am stat și ne-am uitat căutînd păsări. Și nu ne-am plictisit. La un moment dat domnul fixează un telescop de mare putere și localizează cuibul locuit al unui vultur cu coadă albă. Trecem fiecare să-l privim. Pentru copii există niște scărițe și astfel pot urca și ei și vedea.

Apoi ne arată în teren unde este fapt cuibul de vultur iar eu rămîn uimit cat de puternic poate fi un telescop. Am stat mult timp în acest loc și în felul ăsta am aflat că ne place o astfel de activitate. Probabil o să o repetăm.

La final mergem prin clădirea centrului de vizitare și privim poze. Domnul ne oferă explicații în engleză. Cînd să ieșim suntem trimiși în spatele clădirii. Acolo se află un smochin plin cu fructe coapte. Copiilor le place, mănîncă atît cît le trebuie și își iau și provizii.

Rezervația Naturală Poda mi-a rămas în suflet și dacă ajungeți pe la Burgas trebuie văzută neapărat.



 

Chernomorets


În a doua parte a zilei am mers la Chernomorets în ideea de a face plajă și acolo. Înainte de asta am zis să mergem, pentru că sunt mai aproape, la Capul Akra unde se află și ruinele Cetății Akra.

Pînă la cetate se merge 3km pe un drum forestier destul de prost dar care poate fi parcurs cam cu orice fel de mașină. Pe drum întîlnim cîțiva oameni care stau cu corturile.

Finalul ne cam dezamăgește. Cetatea este așezată pe un promontoriu înalt. Însă mare lucru nu a mai rămas din ea. E doar un zid care pare nou-nouț. Se poate urca prin spatele zidului iar o potecă plină de bălării duce pe o stîncă aflată desupra mării. De acolo coboară niște trepte iar o potecă te duce pînă la malul mării. Locul este popular printre pescari.





 

La întoarcere mai observăm niște structuri abandonate. Aici pare să fi fost odată un buncăr. De la capul Akra și pînă la Chernomorets țărmul Mării Negre este înalt și stîncos.

Un panou informativ spune cîte ceva despre istoria locului:

La sfîrșitul secolului V, în vremea împăratului Atanasos, la capul Akra a fost construit un zid care să protejeze partea sudică a peninsulei. În anii 2012-2013 au avut loc o serie de cercetări arheologice ale zonei. Ai fost descoperite ruine de clădiri, obiecte, monede, bijuterii, vase. În secolul VI a cetatea a ajuns în mîna avarilor.

Plecăm ușor dezamăgiți la Chernomorets. Vremea se schimbă brusc și începe să plouă. Așa că vedem centrul și plaja orașului doar din mașină. Ploaia se întețește și nu ne rămîne altceva de făcut decît să ne retragem la locul de cazare.

Spre surpriza noastră la Sunny Beach atmosfera e plăcută, nu a mai plouat. E doar înnorat. Seara facem obișnuita plimbare. Intrăm în vorbă cu un grup de români și aflăm ceva incredibil: ei ne spun că sunt de trei zile la mare, bineînțeles la all-inclusive. Abia în a patra zi și-au făcut curaj să iasă de acolo și să se plimbe puțin prin stațiune.

 

Ravda


Altă dată am ales plaja din mica stațiune Ravda, aflată cam la 7-8km de locul nostru de cazare. Aici se ajunge relativ ușor, chiar lîngă plajă este amenajată o parcare cu locuri suficiente.

Locul este interesant. Lîngă plajă este un deal în care a fost amenajat un parc cu scări, alei în serpentine, locuri de joacă, aparate de fitness, foișoare și puncte de belvedere. Dacă nu vrei să faci baie și numai o plimbare îți poate schimba starea de spirit.

Ravda are cîteva plaje înguste. Acestea sunt străjuite de cîteva diguri de beton. Unul dintre ele este prelungit cîțiva zeci de metri în mare cu un fel de pod metalic. Apa se adîncește treptat dar constant și nu are nici gropi dar nici zone cu apă mică.





 

Elenite


La nord de Slanchev Bryag, pe extremitatea nordică a golfului mai sunt două stațiuni: Sveti Vlas și Elenite. Acolo zona este mai înaltă și împădurită. Așadar este propice și pentru excursii. Cîteva poteci te poartă pe dealurile din jur ce oferă belvederi asupa Mării Negre.

Noi am tot căutat o plajă la Elenite însă zona în care ajunsesem cu mașina era doar cu plaje private ce aparțineau hotelurilor. Ne-am intors puțin, am coborît spre mare puțin și am lăsat mașina într-o parcare cam la mijlocul distanței dintre șoseaua principală și mare.

Coborîm pe jos pe un drum asfaltat și ajungem lîngă apă. Mai întîi mergem pe un ponton, de unde vedem mai bine țărmul. Apoi continuam printr-o parcare în care un Lamborghini și un Ferrari stau cuminți unul lîngă celălalt.

Ajungem la o plajă foarte îngustă aflată aproape de un hotel. Dar lucrurile nu stau chiar așa banal. Hotelul e foarte mare însă e așezat pe deal. De acolo a fost construit un lift care să îi aducă pe turiști direct pe plajă.

Apa este caldă, faină, curată, numai bună de bălăceală.

Fac o plimbare pînă la capătul plajei mai ales că acolo se vede o zonă cu stînci. Dar pînă acolo dau de epava unei ambarcațiuni eșuate. Acum e ruginită toată, evenimentul pare să fi avut loc cu multă vreme în urmă.

La această epavă se termină plaja. Urmează o zonă stâncoasă care este permanent spălată de ape și care arată spectaculos. Pe mal, din loc în loc se văd niște pietroaie ce au fost prinse cu plase. Nu am reușit să înțeleg logica acestei acțiuni.

Una peste alta plaja de la Elenite este interesantă și merită să petreceți acolo cîteva ore.










Nessebar


Chiar înainte de întoarcerea în România am fost să vizităm centrul vechi din Nessebar. Mai fusesem aici în urmă cu ceva ani. L-am găsit schimbat în sensul că numărul de magazine, restaurante și terase este mult mai mare.

Orașul vechi este situat pe o peninsulă. Ea este lungă de 850 m și lată de 350 m, iar la ea se ajunge printr-un istm. În timpul existenței sale îndelungate, și-a pierdut cam o treime din teritoriu, fiind acoperită de mare. În prezent se află conservat doar zidul de vest cu poarta, care apără orașul de continent.

Nessebarul este plin de biserici. De toate felurile. Majoritatea sunt acum ruine aflate în diverse stadii de degradare. Legendele spun că în timpul existenței sale, în Nessebar au existat peste 40 de biserici. În prezent există însă date certe doar pentru 26 dintre ele. Moștenirea culturală a vechiului oraș poate fi observată de turiști în cele patru muzee existente: de arheologie, etnografic, Biserica Sf. Ștefan care conține fresce din perioada secolelor XI-XVII și Biserica Sf. Spas care conține fresce din secolul XVII.

Altfel surprind în mod plăcut căsuțele construite în stil otoman într-o combinatie foarte fotogenică de piatra si lemn.

În 1956 orașul a fost proclamat rezervație arhitecturală și arheologică. Ruinele antice ale zidurilor fortificate, cu porți, care datează din secolele III-IV, bisericile din secolele V-VI, cele păstrate din secolele X-XI, din perioada medievală și cele 60 de case din perioada renașterii dau orașului și în prezent o atmosferă cu totul specială. Din 1983, orașul vechi din Nessebar este înscris în patrimoniul mondial UNESCO.

 
 
 






















Și uite așa s-a mai încheiat o vacanță la Marea Neagră bulgărească. Am descoperit o nouă bucată de litoral și sincer am fost mulțumiți de ceea ce am găsit.În anii următori poate vom reveni să explorăm țărmul mării între Varna și Slanchev Bryag.

Adaugă un comentariu Înapoi

Abonare RSS Articole Abonare la articole
Nu exista comentarii

Adăugati un comentariu

Citește și alte articole:

Bogdan Balaban - © Copyright 2006 - 2024