Republica Moldova, Episodul 3: Milestii Mici si Condrita

Data publicării: 25 apr 2017

Ultima zi din Republica Moldova a fost mai scurta avind doar doua obiective: Combinatul de Vinuri Milestii Mici si Manastirea Condrita.

Mai intai ne-am dus, cum era si normal, la vinarie. Aveam deja facuta o programare de vreo saptamana. Aici lucrurile par sa se fi miscat intr-o directie mai buna ca la Cricova. Curtea este foarte ingrijita. Parcarea este mare si foarte spatioasa, aerisita.

Ne prezentam la poarta si suntem indrumati la Receptie unde suntem preluati de Doamna Cristina, ghida noastra de astazi. Intrarea costa 350 lei moldovenesti.

 

In curte exista doua fintini arteziene foarte spectculoase..cu vin. Pe alese, alb si rosu. Din butoiase, din ulcele curge vin ce umple pahare mari aflate de jur-imprejur.

De data asta intram in orasul subteran cu masinile proprii parcurgind strazi cu nume de vinuri strajuite de butoaie mari. Primul popas il facem in fata unei cascade subterane unde primim primele informatii. Din fericire Doamna Cristina vorbeste foarte bine romaneste.

Combinatul de Vinuri Milestii Mici este si acum o intreprindere de stat. Acest oras vinicol subteran a aparut in urma extragerii zacamintelor de calcar in anii ‘70 si este unul dintre cele mai mari din lume. Lungimea galeriilor insumeaza 200 km, dintre care mai mult de 50 km( cu suprafata de 182 000 metri patrati ) de galerii sunt utilizate in scopuri tehnologice.
Adincimea galeriilor variaza de la 30 la 85 m. Butoaiele mari de stejar au fost asamblate la intreprindere in anii 70-80 cu lemn importat din Rusia si Ucraina.

Ne indreptam apoi spre Colectia de Aur. Combinatul de Vinuri Milestii Mici are o colectie de vinuri, care a marcat o data si pentru totdeauna faima si prestigiul intreprinderii pe piata interna si pe arena internationala a vinurilor.

 

In luna august a anului 2005 Colectia de Aur Milestii Mici a fost inregistrata in Cartea Recordurilor Guinness ca fiind cea mai mare colectie de vinuri din lume. Aici se pastreaza vinuri cu o vechime de zeci de ani. peste 1,5 miloane de sticle de vin sunt adapostite in colectie.

Crearea colectiei isi are originea intr-o decizie legislativa. Prin anul 1985, când s-a adoptat legea antialcool lui Garbaciov( ultimul presedinte al URSS ). Mult vin și multe vii din Moldova au fost distruse. La Mileștii Mici, angajatii au hotarit sa faca ceva sa salveze vinurile de colecție. Si au reusit. Acum colecția vinăriei este una foarte bogată, cele mai vechi vinuri, cu marca Mileștii Mici, datează din 1969.

Camerele in care este pastrat vinul sunt foarte interesante. Arhitectura in stil gotic si perfectiunea formelor amintesc de vechile temple grecesti. La o adancime de 80 m, in caze, in sticle acoperite cu praf, mucegai si panza de paianjen, vinurile isi duc linistite traiul de zi cu zi. Fiecare caza dispune de un pasaport pe care este indicat numarul cazei, denumirea vinului, anul recoltei strugurilor si anul depozitarii vinului in colectie.

Colectia isi imbunatateste stocurile in fiecare an, ceea ce va permite ca vinurile depozitate recent sa dainuiasca ani de-a randul.

Vinurile de colectie de la Milestii Mici sunt vinuri exceptionale, cel mai vechi vin, asa cum spuneam si mai sus, datand din 1969.

Cele mai valoroase sunt:
- vinurile albe Sauvignon 1988, Aligote 1986,
- vinurile rosii Cabernet 1986, Codru 1986,
-vinurile de desert – Gratiesti1986, Auriu1986, Trandafirul Moldovei 1986

Se pare ca anul 1986 a fost cel mai bun an pentru vinurile de la Milestii Mici. Vinurile din colectie sunt pastrate cu mare grija. Dupa cativa ani de maturare in colectie, vinurile dobandesc arome specifice, in care se-mpletesc duios nuante de vanilie, visina, coacaza neagra , flori de camp sau ciocolata.

Microclima care se creeaza in colectie (temperatura si umiditate constanta) nu fac decat sa imbunatateasca calitatile vinului. Sticlele au un design foarte special si o eticheta originala care imita harta oraselului vinicol subteran Milestii Mici.

Tot in aceasta zona in care se pastreaza vinurile de colectie exista si o statie seismica, se pare ca una dintre cele mai performante din lume. Cutremurele frecvente din zona Vrancea din Romania se simt si in Republica Moldova.

Unele caze din Colectia de Aur se pot inchiria, astfel cei interesati in mod deosebit de colectionarea vinurilor, au posibilitatea sa si le pastreze aici.

Tot aici se produc si vinuri spumante, sau sampanie asa cum ne palce noua sa le spunem. Cei de la Milestii Mici produc vin spumant sub marca Moldova de Lux, obtinuta prin metode moderne. Ghida noastra confirma faptul ca la Cricova se produc cele mai bune vinuri spumante din Moldova.

Din 2005 Combinatul de Vinuri Milestii Mici a fost inclus in Patrimoniul Cultural National al Republicii Moldova.

Excursia noastra se termina la magazinul vinariei. In spate sunt citeva mese unde avem pregatite trei soiuri de vin pentru degustare. Pentru mine este prima oara cind particip la asa ceva. Si la Milestii Mici exista sali de degustare insa la momentul vizitei noastre acestea se afla in renovare si nu se pot vizita.

 

 

Mai intai suntem serviti cu vin alb din soiul Alb de Milestii Mici din 2013. Mai intai aflam ca vinul alb se serveste la o temperatura de 8 - 10 grade asa ca in primul rind trebuie sa tinem paharul de picior. Apoi trebiue sa invirtim un pic paharul pentru un aport de oxigen care ii va spori aroma olfactiva. Abia dupa aceasta se trece la degustare. Se plimba apoi vinul prin gura pentru a-i simti mai bine toate aromele. Ceea ce nu se consuma se poate goli in niste boluri speciale aflate pe centrul meselor.

Vinul asta chiar mi-a placut foarte mult si de aceea am si cumparat ulterior.

Pentru neutralizarea gustului, cind trecem la a degusta un alt vin trebuie sa consumam placinte, cascaval, fructe uscate, biscuiti.

Trecem la degustarea vinului rosu din soiul Rosu de Milestii Mici. Acesta trebuie savurat la o temperatura de 16-18 grade si de aceea paharul trebuie tinut de la baza cupei pentru a se incalzi putin de la caldura mainii. Bineinteles reluam ritualul cu rotirea vinului in pahar, mirosul si, cel mai important, cu degustarea. Vinul rosu nu este in general pe gustul meu si de aceea nu prea m-a dat pe spate.

Dam iarasi iama in placinte, cascaval si toate cele pentru neutralizarea gustului.

Trecem si la urmatorul vin: acesta este un vin de desert marca Margaritar din anul 2004 de culoare aurie. Asadar repetam ritualul de degustare al vinurilor albe. De cum lichidul a ajuns pe limba, papilele gustative s-au emotionat. Toata gasca de degustatori a apreciat unanim ca Margaritarul a fost cel mai bun vin. Din pacate nu am gustat decit doua guri fiindca eram sofer. Oricum a fost suficient cit sa ma faca sa imi doresc sa aprofundez tainele acestui vin drept pentru care mi-am luat doua sticle. Uite asa! De ciuda!

 

 

Cum era de asteptat finalul vizitei a fost in magazinul de vinuri, fiecare incercind sa isi gaseasca vinul preferat.

Urmatoarea oprire a fost in Chisinau unde am facut o vizita la supermarket. Noi am nimerit la unul numit Linella. Am incercat sa luam produse care nu se gasesc la noi.

Cu ce am plecat:
Lapte dulce condensat Moloko( sper ca am descifrat corect ) - se prezinta sub forma de conserve.
E o minunatie! Atentie, ca eticheta este in limba rusa scrisa bineinteles cu caractere chirilice.

Pufuleti dulci Cristinuta - de cind i-am gustat am uitat de pufuletii sarati de la noi.

Adjica - asta este o pasta picanta originara din Georgia. Ideala pentru paste sau cartofi. Si aici eticheta e tot in limba rusa.

Votca - sunt o gramada de posibilitati. Majoritatea marcilor se gasesc si noi dar eu am ales din ratiuni estetice tot una cu eticheta ruseasca.

La vama puteti introduce in Romania maxim 4 litri de vin si maxim 1,5 litri de bauturi tari de persoana.

Dupa vizita la supermarket ne indreptam spe manastirea Condrita, aflata nu departe de Chisinau in drumul nostru de intoarcere catre Romania. Manastirea arata cel putin pe exterior intr-un mare fel: in buna traditie a bisericilor rusesti are o gramada de turnuri si turnulete in forma de bulb de ceapa.

Poarta manastirii este foarte frumos lucrata in lemn. Manastirea Poarta hramul Sf. Nicolae si este destul de veche fiind construita in anul 1783. In perioada comunista a fost inchisa si transformata in tabara de odihna. A fost redeschisa abia in 1993.

Curtea manastirii arata destul de rau, se vede ca vietuitorii de aici nu o duc grozav cu banii. Cu toate astea exista si locuri ce au fost reconditionate sau sunt in curs de renovare.

Undeva surprinde o statuie care personal mi se pare de inspiratie catolica, in care Iisus isi poarta crucea. Biserica nu are pictura in interior, a ramas doar o veche fresca ce pare a fi fost restaurata recent.

 

 

Mai multe despre Manastirea Condrita aici:

http://www.crestinortodox.ro/biserici-manastiri/manastirea-condrita-96889.html

 

Gasca de moldoveni va saluta din Beciurile de la Milestii Mici


Asta a fost excursia noastra in Republica Moldova. O tara interesanta, putin cunoscuta de majoritatea romanilor. Va indemn ca macar odata in viata sa treceti Prutul si sa aflati ce are de oferit aceastai tara chiar de la fata locului.

 

Primele doua episoade se gasesc aici:

 

http://bogdanbalaban.ro/544.html

 

http://bogdanbalaban.ro/545.html

 

Adaugă un comentariu Înapoi

Abonare RSS Articole Abonare la articole
Nu exista comentarii

Adăugati un comentariu

Citește și alte articole:

Bogdan Balaban - © Copyright 2006 - 2022