Bulgaria: mănăstirea Rozhen și Piramidele de la Melnik
Data publicării: 18 dec 2017
Plaiurile bulgăreşti m-au surprins de foarte multe ori plăcut. În timp am reuşit să explorez mai bine țara vecină descoperind mereu locuri dintre cele mai interesante. Astăzi am să vă vorbesc despre două locuri minunate aflate în sud-vestul Bulgariei, aproape de graniţa cu Grecia.
Vizita această a fost făcută în iulie 2017 la întoarcerea dintr-o amplă călătorie pe plaiuri macedonene şi greceşti.
Aşadar, nici nu intrăm bine în Bulgaria, pe la Kulata, şi înainte de Sandanski ieşim de pe autostradă către Melnik. Avem de mers cam 30 de km pe un drum cu urcări şi coborâri, plin de curbe şi destul de îngust. Pentru a fi mai eficienţi nu ne oprim în micuţul şi cochetul oraş Melnik ci mergem până la Mănăstirea Rozhen( se citeşte Rojen ).
Mănăstirea Rozhen
În fata mănăstirii este amenajată o mare parcare unde ne lăsăm maşina. Mai facem pe jos încă vreo 100 de metri şi ajungem la poartă. Din exterior Mănăstirea Rozhen arată ca o cetate. Ziduri înalte, de piatră, ocrotesc una dintre cele mai valoroase mănăstiri din Bulgaria.
Curtea interioară are şi ea farmecul ei. Este pavată cu piatră şi este acoperită de o perdea de vită de vie, o adevărată binecuvântare în zilele călduroase aşa cum este şi cea de astăzi. Chiliile sunt cumva încorporate în zidul de cetate iar la unele dintre ele se ajunge pe scări de lemn.
Pe unul din pereţii exteriori ai bisericii s-a păstrat o parte din pictură. De aceea seamănă cumva cu mănăstirile din Bucovina.
Înăuntru este strict interzis să faci poze. Dar cea mai interesantă interdiciție este următoarea: sunt foarte multe icoane vechi, atât de vechi încât nici măcar nu este voie să fie sărutate.
Mănăstirea Rozhen este cea mai veche din zona Munţilor Pirin şi poartă hramul Naşterii Maicii Domnului. Pare-se că bazele manăstirii au fost puse încă dinainte de anul 1300. Aici s-au descoperit într-un mormânt câteva monede din timpul imaparatului bizantin Mihai al VIII-lea ( 1250 - 1282 ).
Biserica mănăstirii a fost construită înainte de secolul al XV-lea și pictată în 1597; unele fresce sunt păstrate. În 1611, fațada sudică a fost pictată. Mănăstirea Rozhen a fost devastată de incendiu între 1662 și 1674, care a distrus biblioteca și alte clădiri. Mănăstirea a fost restaurată în secolul următor cu ajutorul financiar al bulgarilor bogaţi din toată ţara. Reconstrucția a început în 1715 și a fost complet terminată în 1732.
Mănăstirea a ajuns la apogeul său în secolul al XIX-lea, când era un centru regional al creștinismului ortodox și deținea o mulțime de terenuri în zonă. Celebrul revoluționar bulgar Yane Sandanski are mormântul în apropierea mănăstirii.
Piramidele de la Melnik
De la mănăstire pornim spre Piramidele de la Melnik. Traseul nu e clar marcat sau bine definit aşa că a fost nevoie să ne bazăm pe GPS. Am urcat la început pe un drum forestier ce pleacă fix de lângă mănăstire. Undeva pe un copac am zărit o tentativă de indicator pe care scria foarte mic Melnik.
Trebuie mers cu băgare de seamă fiindcă la o curbă trebuie părăsit acest drum forestier pentru un altul, vechi şi foarte puţin utilizat. Acesta urcă mai tare spre o culme. Dăm de un prim loc de popas. Ca şi reper e bine de luat un stâlp cu antene.
Locurile devin abrupte şi pentru siguranţă au fost amenajate balustrade şi podete. Cam într-o jumătate de oră ajungem în sfârşit la zona cu Piramidele. Prima impresie este că se asemăna foarte mult cu Rîpa Roșie de la noi sau cu Orașul Diavolului din Serbia.
Doar că aici suprafaţa ocupată de piramide este imensă. Pe unde te uiţi e plin de formaţiuni interesante şi extrem de fotogenice. Undeva există o băncuţă iar lângă ea un indicator către Melnik.
Noi ne-am aventurat pe potecă îngustă ce ţine culmea până când nu am mai putut înainta.
Apoi ne-am întors la intersecţie şi am luat-o uşor către Melnik. Am mers o vreme în coborâre. Traseul este în continuare amenajat cu trepte şi balustrade unde este cazul. Ne-am oprit la un moment dat fiindcă traseul nu ne mai promitea schimbări radicale de peisaj.
Oricum locul este minunat, extrem de accesibil şi este unul musai de văzut în Bulgaria.
Revenim la maşina parcată lângă mănăstire şi avem parte de o surpriză neplăcută: telefonul Ramonei a fost furat din portiera maşinii. Care maşină o găsisem închisă. Aşadar hoţii au acţionat la mare artă.
La întoarcere ne oprim la Melnik, cel mai mic oraş din Bulgaria. Acesta are până în 300 de locuitori şi este faimos pe lângă Piramidele sale şi pentru excelentul vin produs în această zonă. De asemenea sunt de remarcat casele tradiţionale de secol XVIII_XIX, exterm de bine îngrijite. Casele au o arhitectură cu influențe otomane, 96 dintre clădiri fiind declarate monumente istorice.
Sfatul meu este ca în drum spre sau dinspre Grecia să faceţi un scurt detour până în aceste locuri fascinante. Şi nu uitaţi să plecaţi de la Melnik cu o sticlă de vin. Sau două. Sau trei. Sau câte vreţi voi.
- Distribuie pe retelele sociale