Munții Retezat: Culmea Slăveiului
Data publicării: 30 dec 2019
După memorabila excursie pe Vf. Gugu din Muntii Godeanu, pentru ziua urmatoare am pregatit un traseu în Retezat. Planul era sa mergem pe o bucata pe care eu cel putin o facusem doar partial: Culmea Slaveiului.
Plecăm cu mașina de la Cabana Gura Zlata, trecem de Lacul Gura Apelor. Drumul spre Poiana Pelegii a fost închis o perioada destul de lungă de timp fiindcă a fost distrus de o viitură puternică. Din august însă a fost redeschis.
Cu acest prilej am vazut că drumul a fost reparat și se prezintă în condiții mai bune față de 2017, ultima oară cînd am fost pe el.
Ajungem cu bine în parcarea de lîngă Poiana Pelegii. Sunt puține mașini. Ne îndreptăm spre Poiana Pelegii și avem parte de o surpriză. Puntea cea frumoasa și lată a fost înlocuită acum de un buștean aflat la cîtiva metri deasupara apei. Nu mai este balustradă și trebuie să mergem atent facînd echilibirstică.
Pintenul Slaveiului
Culmea Slaveiului
Plecăm pe drumul arhicunoscut pîna la Lacul Bucura unde ajungem cam dupa o ora și jumătate. Facem o pauză lungă aproape de apă. La Bucura sunt cîteva grupuri de turiști, unii veniti chiar cu cortul.
Plecăm spre Șaua Judele , pe un marcaj punct roșu. Partea aceasta de traseu am mai parcurs-o și cu alte ocazii. Este foarte pitorească, cu multe puncte din care poti admira o mulțime de lacuri.
Tăul Porții
Ne oprim puțin mai sus de Tăul Agățat, ne urcăm pe o stîncă mare ce ofera una dintre belvederile caracteristice Retezatului: bolovani și lacuri. Tot de aici vedem mai bine și ce ne asteaptă în continuare. O urcare pe o poteca îngusta pîna în Șaua Judele, iar de acolo un dans pe bolovani pe Culmea Slaveiului. Bolovanii ăștia arată cam amenințător, nu știu de ce.
Ne întilnim cu un domn care coboară din Șaua Judele și pe care îl remarcasem și pe urcarea spre Bucura. Ne întreabă care este Culmea Slăveiului. I-o arătăm. Ne spune ca vroia să o parcurga singur însă undeva mai sus s-a întilnit cu niște rangeri de la Parcul National care l-au cam speriat. Că e greu, că nu e recomandat.
- Păi atunci haideți cu noi, exact Culmea Slăveiului vrem să o parcurgem. În plus nu sunteți singur.
Omul ne refuză politicos, era cam supărat, demoralizat și dezamăgit. Și nu-i mai ardea de urcat la loc pînă în Șaua Judele. Deși se afla doar la 15-20 de minute.
Vîrfurile Judele si Retezat
Ne punem pe urcat pe poteca cea îngustă. Deși pare cam departe și cam sus, pe bucata asta ne mișcăm foarte bine. Ne punem în Șaua Judele și stăm să ne uităm în toate părțile. Și avem ce sa vedem. O mare parte din vîrfurile Retezatului, lacuri, părți întinse de Munții Godeanu și Țarcu. Identificam cu ușurință Vf. Gugu pe care urcasem ieri.
După ce ne refacem forțele pornim pe culme. Eu mai fusesem pînă pe Vîrful Slăvei, primul și cel mai înalt de pe creastă. Ce urma după, aveam să aflăm.
Prima constatatre este că vechiul marcaj punct galben a fost șters intenționat aproape în tolalitate. Se mai vede foarte puțin doar în 4-5 locuri. Din fericire oamenii de bine au construit momîi din pietre și asta face cu siguranță orientarea mai usoară.
La început se merge aproape pe creasta matematică, pe o potecă clară dar îngustă. Mai apar porțiuni cu bolovani care trebuiesc traversate cu grijă. Apoi coborîm într-o șa si începem un urcuș mai abrupt. Aici treburile devin interesante. Cîtă vreme suntem pe partea cu soare, totul e bine și frumos. Pe partea care a stat în umbră însă iarba este udă iar pietrele sunt alunecoase. Așa că nu strică un plus de atenție.
Ajungem însă cu bine pe Vf. Slavei și stăm cîteva minute mai ales că priveliștea se deschide și vedem o serie nouă de lacuri: Tăul Ascuns, Tăul Urît, Tăul Răsucit, Tăul Slăveiului, Tăul Turcelul.
De aici încolo vine partea mai dificilă. Potecă nu mai este iar orientarea se va face doar după momîi și după simțuri. În cea mai mare parte trebuie să trecem peste bolovani. Mulți și deși. Undeva însă dăm de un fel de săritoare. Ne blocăm un pic fiindcă nu ne vine sa ne întoarcem. Eu reușesc să o cobor cumva, Alina și Neluțu decid să ocolescă.
După ce cobor dau de momîi și vin înapoi ca sa îi ghidez, însă nu mai este cazul. De aici încolo nu am mai întimpinat probleme deosebite. Am mers doar cu atentie ca bolovanii aia mari din Retezat niciodată nu știi ce surprize iți oferă. Ajungem pe încă un vîrf bine individualizat și marcat cu o momîie mai mare.
De acolo creasta se domolește, bolovanii dispar și se merge mai mult pe iarbă. Vedem traseul care vine de la Crucea Trăznitului și pe care urmează să coborîm.
Luăm ca punct de reper un stîlp cu marcaj. Pîna acolo mergem în jos pe un tăpșan inierbat. Ajungem într-o mică șa, iar de acolo urmează un coborîș pronunțat. Genunchii încep sa se resimtă însă coborîrea decurge cu bine. Poteca ne scoate undeva între Lacurile Ana și Lia. Traversăm pîrîul și mergem spre un perete stîncos unde zărim un marcaj. Urmează o urcare scurtă, cred că ultima pe ziua de azi. Și uite așa ajungem la intersecția cu poteca de Poiana Pelegii.
Coborîrea se desfășoară în bune conditii, la final reluăm echilibristica și scăpăm fără baie. Ne bucurăm că încă este lumina și astfel drumul cu mașina va fi mai ușor.
Traseu:
Poiana Pelegii - Lacul Bucura - Tăul Agățat - Șaua Judele - Culmea Slăveiului - Lacul Lia - Poiana Pelegii
Durata: 7 ore
- Distribuie pe retelele sociale