Grecia, Zakynthos, episodul 4: Sudul insulei și capitala Zante
Data publicării: 19 aug 2022
Dafni Beach
Și vine și ultima zi plină pe care o avem în Zakynthos. Ne-am propus ca astăzi să explorăm partea de sud a insulei. Prima țintă este plaja Dafni. Pînă să ajungem acolo trebuie să traversăm capitala Zante și una din stațiunile faimoase de aici, Argassi.
Drumul la plajă, deși asfaltat este destul de rău, cu multe denivelări. În fine, ajungem la parcare, ne luăm cele necesare și mergem pe plajă. Găsim un loc cu umbră și cu două șezlonguri pentru care plătim 5 euro. Lîngă plajă se găsesc mai multe taverne.
Ei bine plaja asta mi-a plăcut cel mai puțin. Nu e nici cu nisip, nici cu pietre. Apa se adîncește ușor însă din loc în loc dai de bolovani așa că riscul să te lovești este crescut.
Cît timp se joacă copiii decid să fac o plimbare de-a lungul plajei. Trec de zona amenajată și ajung într-o zonă stîncoasă, dar mult mai faină. Aici este numai nisip, oameni mai deloc. Dar drept e că plaja este foarte îngustă. Chiar și niște valuri mici, așa cum sunt acum, o pot inunda complet.
Trec de zona asta, plaja se mai lățește și se umple iar de pietre. Aici e zonă pentru nudiști însă nu sunt mai mult de 7-8 persoane. Continui și ajung la o zonă în care apa spală stînca. Și aici mă opresc. Privind în urmă cred că am mers aproape 2km.
Mă întorc la ai mei. Nici copiii și nici Ramona nu sunt încîntați de plajă așa că decidem să schimbăm locul urgent.
Gerakas Beach
Alegerea este cea mai sudică plajă a insulei, Gerakas. Aici am nimerit-o. Este o plajă parțial amenajată, cu ceva belvederi dar. Ea se termină cu un istm inalt cu o creastă ascuțită și roșiatică. Apa este curată, caldă și se adîncește la modul ideal. Adică nu intri direct într-o groapă dar nici nu stai pe un platou de nisip acoperit de ape.
Bineînțeles un loc cum este acesta nu le putea lăsa indiferente pe celebrele broaște țestoase din Zakynthos, numite Caretta-Caretta. Ele au locurile lor protejate în care îi depun ouăle.
Zante
Cînd se face prea cald revenim la mașină și plănuim să mergem în Zante. Ideea era să urcăm pe deal la cetatea venețiană. Mergem pînă în micul sat Bochali și ne oprim la porțile cetății. Cumva ne-am făcut calculele greșit. Cetatea are un program de vizitare ciudat și se închide la ora 14.
Totuși, nu ne dăm bătuți. Pe drum ochisem un punct de belvedere aflat lîngă biserica numită Zoodochos Pigi. Așadar facem o plimbare pe jos pînă acolo. Și într-adevăr cred că de aici se vede cel mai bine orașul Zante și portul său. Cetatea este cam împădurită, nu știu dacă are pe undeva un loc cu o asemenea deschidere.
Deși plănuiam să rămînem în Zante, căldura e prea mare și decidem să mergem la pensiune. Stăm acolo pînă mai spre seară, tragem un pui de somn.
Alikes
E timpul pentru o ultimă baie, sau așa ne gîndeam noi. Alegerea a fost stațiunea Alikes. Era relativ aproape de noi și tot acolo ne-am propus să facem ultimele cumpărături de la un supermarket mai mare.
Plaja din Alikes este relativ îngustă, apa este mică și foarte mică. Dar ai o priveliște faină spre Muntele Vrachionas și spre Kefalonia. Mai încolo este și un dig de beton, o zonă potrivită pentru plimbări.
După baie luăm la pas mica stațiune. E plin de taverne, magazine de suveniruri și magazine cu legume și fructe. Savurăm undeva un gyros și mergem la pensiune. Avem treabă, trebuie să facem bagajele. Și planul pentru a doua zi.
Ne gîndim să plecăm cu feriboatul de ora 15:30. Și pînă atunci să vizităm capitala insulei, Zante. Și totuși cum să pleci din Zakynthos fără să mai faci o baie?
În dimineața următoare ne trezim astfel încât să vedem răsăritul. Nici măcar nu este nevoie să facem cine știe ce efort. E suficient să stăm pe terasa vilei noastre și să lăsăm spectacolul să se desfășoare.
Studiez un pic harta și găsesc o plajă aproape de noi, cam la 2 km. Vom merge acolo și vom sta cam două ore.
Psarou Beach
Drumul pînă la plajă e cam alambicat dar din fericire nu bîjbîim prea mult. Plaja este aproape goală. Pe mal este un copil, iar în apă încă un cuplu.
Ne instalăm dar pînă să intrăm în apă vine copilul și ne arată o meduză mov pe care o ține pe un lemn. Ne spune ceva în grecește.
Intrăm în apă, ne distrăm bine. La un moment dat simt ceva la picior, ca și cum m-as fi urzicat. Mă uit atent și văd că am călcat pe o meduză mov iar aceasta m-a mușcat. Nu peste mult timp pățește și Maria la fel. Cred că asta ne spusese copilul în grecește, să avem grijă că meduzele astea mușcă.
Între timp și celălalt cuplu iese din apă. Sunt tot români, din Sibiu. Și avem și cunoștințe comune. Și ei au pățit-o cu meduzele și au venit să ne avertizeze. Mai apar pe plajă și niște prieteni de-ai lor cu copii. Așa că cei mici se pun pe joacă, alergat și chițăit. Plaja e numai a lor.
Timpul trece repede. Strîngem ce mai avem și mergem la pensiune. Facem duș, ne îmbrăcăm frumos ca pentru o vizită la capitală. Între timp apare și proprietarul pensiunii. A ținut foarte mult să vină de la el de acasă doar ca să ne luăm rămas bun. Asta în condițiile în care puteam preda cheia și apartamentul părinților lui.
Ne mai vinde un pont: ne sfătuiește ca primul lucru pe care să îl facem în Zante să fie cumpărarea biletelor de feribot. Ne spune că sunt mai multe locuri de unde putem face asta. Cel mai aglomerat este evident biroul din port.
Ne luăm rămas bun, facem schimb de cadouri.
Zante sau Zakynthos Town
Ajungem în Zante și începem să căutăm biroul de bilete pentru feribot. Îl găsim însă efectiv nu avem unde parcă. Mergem încet tot căutînd un loc de parcare și ne apropiem de port. Așa că nu mai stăm pe gînduri mergem și parcăm acolo.
Este într-adevăr mai aglomerat pentru că sunt două nave andocat șu urmează să plece. Dar cam în 10 minute avem și biletele. E bine să stiți că pentru cumpărarea biletelor aveți nevoie, pe lîngă bani, și de pașapoarte și de o poză cu numărul de înmatriculare al mașinii.
Ieșim din zona portului și ne oprim la o biserică mare, Agios Dionysios. Lîngă ea iese în evidență un turn venețian. Ulterior am aflat că acest turn este o copie exactă a clopotniţei bisericii San Marco din Veneţia.
Biserica Sf. Dionisios, este cea mai importantă biserica de pe insulă şi este dedicată Sfîntului Dionisios, protectorul insulei. Moaştele lui sunt păstrate aici, într-un sicriu de argint. Interiorul bisericii este impresionant. Toate reprezentările abundă în auriu și argintiu. Sunt pictate multe scene din viața sfantului, evident alături de alți sfinți ortodocși.
Sfîntul Dionysios este praznuit pe 24 august cînd are loc o mare sărbătoare ce ține trei zile.
Ne continuăm plimbarea pe principalul bulevard aflat lîngă apă, numit Lomvardou. Ne mai oprim prin magazinele de suveniruri, mai cumpărăm cîte ceva. Se face cald așa că ne oprim la o înghețată și un suc de gheață la Double Cafe, un local pe care îl recomand din toată inima.
După ce ne răcorim pornim mai departe și ne oprim în principala piață a orașului, Solomos. Aici este un loc larg flancat de clădiri interesante. Una dintre ele este cea a Muzeului Bizantin, gazda unei mari colecții de icoane bizantine, sculpturi în lemn, o serie de fresce datând din secolele XV, XVI și XVII. Vizitatorii vor găsi, de asemenea, picturi, haine preoțești, fotografii din Zakynthos înainte de cutremurul din 1953 și picturi de artiști precum Doxaras și Kantouni, printre altele.
Pe o altă latură și avînd dimensiuni mult mai modeste se găsește biserica Sfîntul Nicolae. Ea este construită în stil venețian și a suferit daune minore la un cutremur din anul 1953. Ea a fost restaurată păstrându-i-se caracteristicile inițiale. Biserica fusese inițial construită pe o insulă legată de continent de un pod, însă apa a scăzut, iar insula s-a unit cu orașul. Datând din secolul al XVII-lea, aceasta este cea mai veche clădire din piața Solomos, construită în stil renascentist, cu excepția clopotniței cu detalii bizantine. În interior se află ornamentele liturgice ale Sfântului Dionisie, protectorul insulei.
Pe același aliniament se găsește Biblioteca Municipală, o clădire impunătoare și frumos renovată. De aici pornește un pietonal presărat cu taverne și magazinașe de toate felurile.
Pașii ne poartă pînă în Piața Sfîntul Marcu, unde ne atrag atenția două clădiri mai mari. Inițial am crezut că aici este o manastire. Dar de fapt este Muzeul Dionisis Solomos ce poartă numele poetului național al Greciei, cel care a scris imnul național. Numele complet al muzeului fiind Muzeul Solomos și al personalităților din insula Zakynthos. În cadrul acestui muzeu pot fi văzute numeroase relicvele istorice și culturale ale insulei: diverse obiecte vechi, piese de mobilier care au aparținut unor personalități ale locului, instrumente muzicale, broderii, bijuterii, obiecte sculptate din lemn sau metal, gravuri, manuscrise.
Cotim la dreapta pe elegantul pietonal 21 Mai pe care îl străbatem pînă la capăt. Apoi revenim în zona portului pe strada Venizelou.
Consultăm ceasul și constatăm că nu mai avem chiar mult timp pînă la plecare. Feribotul nostru deja se vede în zare cum se apropie de insulă. Și ca să fie treaba oablă mai facem un popas la Double Cafe pentru încă o porție de răcorire.
După aceea mergem în port, ne recuperăm mașina și urcăm pe feribot. Destinațiile următoare sunt îndepărtate. Prima va fi tocmai în Zagori, următoarea la Meteora.
Recapitulare și concluzii:
Zakynthos este o insulă uimitoare cu multe peisaje ce te lasă fără suflare. Nu este însă un loc la malul mării unde să ai parte de liniște fiindcă mereu de undeva va apărea o barcă cu motor sau un vaporaș.
Indiferent de cum ajungeți pe insulă asigurați-vă că aveți un mijloc de transport propriu. Transportul în comun este aproape inexistent. Există de închiriat mașini, ATV-uri sau scootere. Fără a avea cu ce te deplasa cu siguranță vei rata marea majoritate a frumuseților de aici.
Cazare
Cine dorește cazări în zone liniștite are la dispoziție coasta de est a insulei, dar la nord de capitala Zante.
Cui îi place viața de noapte, aglomerația poate alege zona stațiunii Laganas, sau partea de la sud de Zante: Argassi, Ano Vasilikos.
De mîncat. Evident că există o mulțime de taverne. Recomandările mele sunt:
Taverna Avli din Tsivili - Taverna Votsalo din Marathias
Taverna Vrachos - Agia Marina
Double Cafe - Zante, un loc foarte bun pentru suc de gheață cu cafea și înghețată
Taverna Keri - Keri
Top Plaje:
- Korakonisi
- Porto Stentiti
- Plakaki
- Climati
- Filippoi
- Navagio
- Little Xigia
- Porto Vromi
- Porto Limnionas
- White Beach
Locuri de neratat:
1. Myzithres
2. Navagio
3. Faro Keri
4. Askos Stone Park
5. Cape Skinari
6. Muntele Vrachionas
Locuri în care nu am ajuns:
Muzeul Marin Helmi
Manastirea Anafonitria
Castelul Venețian Bochali
Episoadele excursiei noastre în Zakynthos:
- Distribuie pe retelele sociale