Biserica fortificată de la Biertan

Data publicării: 06 nov 2009

Click aici pentru a vedea galeria completă de fotografii

Cu ani în urmă am văzut la televizor o emisiune realizată de Cristian Tabără despre cetăţile săseşti din sud estul Transilvaniei. Aşa am descoperit cetatea din Biertan, cu una dintre cele mai mari biserici. Am mai văzut apoi poze la o expoziţie din Sibiu unde iarăşi am rămas impresionat.

Până la prima incursiune la Biertan s-au mai scurs destui ani. Prima vizită am consemnat-o într-o zi rece de la sfârşitul lui noiembrie 2008. Din păcate am putut vedea doar interiorul cetăţii, biserica fiind închisă. Dar ne-am bucurat şi aşa. Următoarea, la aproape un an, în octombrie 2009.


Intrarea se face pe un coridor cu trepte de lemn. Nu urcăm până la capăt ci preferăm să o zbughim pe prima ieşire din dreapta. Ajungem aproape de poarta destinată vehiculelor şi rămânem impresionaţi de mulţimea de arcade dintre turnul şi poarta mare a cetăţii. Undeva, sprijinite de zidul cetăţii stau în uitare două discuri mari, metalice care odată arătau sătenilor ora: cadranele ceasului cetăţii.


În interiorul cetăţii se mai găsesc câteva turnuri, foste locuinţe, iar în centru se ridică impresionanta biserică. Şi pentru a realiza cât este de mare e bine să o priveşti de departe, din câmp, şi să observi cum domina întreg peisajul.


Biserica te lasă fără glas odată ce intri pe imensele uşi. Este foarte bine conservată şi întreţinută. Din fericire suntem singurii vizitatori şi o putem contempla în voie. Primul lucru care atrage atenţia sunt picturile de pe partea superioară, o întreagă alegorie.


Aceste desene rămân o enigmă. Se spune că au fost desenate în glumă şi apoi neacoperite de constructorii bisericii. Alţii spun că odată un episcop s-ar fi supărat pe arlechini, alungîndu-i din comunitatea credincioşilor şi pedepsindu-i cu povara grea a susţinerii tavanului bisericii. Nimeni nu ştie însă cu certitudine ce caută în interiorul bisericii săseşti din Biertan imaginea aceastui clovn.


Puţină istorie( sursă: panoul informativ de la intrarea în cetate şi site-ul biertan.ro )

Biserica fortificată din Biertan a fost construită între 1493 şi 1522 pe locul unei biserici anterioare. Este o biserica-hală în stil gotic târziu, cu 3 nave, cu absida poligonală, sacristie şi novel de apărare, fiind ultima biserică-hală construită în ţară.

Din totalul de aproape 300 biserici fortificate construite între secolele XV şi XVI, biserica-cetate din Biertan şi-a conservat foarte bine aspectul iniţial. Acest edificiu se ridică pe un mic deal din centrul satului.

Păstrează remarcabile piese de sculptură, pictură şi mobilier gotic-tîrziu, cu influenţe de Renaştere: portalul vestic, portalul sacristiei, cu uşa şi mecanismul de închidere al acesteia, amvonul, altarul poliptic, stranele.


Altarul bisericii
Altarul este construit în stil gotic târziu, sculptat în lemn, de către Johannes Reichmuth din Sighişoara şi cuprinde 24 de icoane pictate reprezentând scene biblice. Aceste icoane au fost executate în perioada 1483-1515. Partea principală este formată de un crucifix ce reprezintă pe Maria, Iisus şi Maria Magdalena, care îmbrăţişează crucea. Pe alte două elemente care flanchează pictura principală sunt reprezentate viziuni ale lui Ezekiel şi ale împăratului Augustin.


Amvonul
Constructorul amvonului este un cioplitor în piatră pe nume Ulrich, originar din Braşov, care a sosit în Biertan în anul 1520. Pictura pe lemn a amvonului a fost realizată ceva mai târziu, fiind datată cu anul 1754. Amvonul impresionează prin scenele biblice reprezentate şi prin decoraţia cu motive arhitecturale şi vegetale desoebit de îngrijit lucrate în stilul de tranziţie de la gotic la cel renascentist.


Orgile
La Biserica Fortificată din Biertan se pare că a existat orgă de aproape de 500 de ani de vreme ce s-a găsit un document din anul 1523 în care este menţionat un organist pe nume Bartholomaeus. La 1731 la biserica cetate din Biertan se construieşte o orgă nouă care stă aici până în anul 1794 când este vândută. Un an mai târziu Samuel Maetz, fermier din Biertan, construieşte o nouă orgă având 22 regiştri. Următoarea orgă de la Biertan este construită în anul 1869 de către Compania Hessian din Viena. Aceasta are 1290 tuburi, 2 claviaturi, pedalier şi 25 regiştri.


Sacristia
Acelaşi artist care a a realizat şi altarul bisericii, Johannes Reichmuth din Sighişoara, este şi autorul porţii deosebite a sacristiei. Sacristia prezintă un impresionant sistem de blocare a uşii care punea simultan în mişcare 15 zăvoare. Camera sacristiei adăpostea tezaurul bisericii şi al localităţii în vreme de asediu. În această cameră încă mai există piese ale meşteşugarilor transilvăneni, tablouri, căni şi potire în stilul Renaşterii.


Stranele
Stranele sunt realizate între 1514-1523 tot de către sighişoreanul Johanes Reichmut şi se sunt coisderate a fi printre cele mai valoroase de acest gen din Transilvania.


Donariumul de la Biertan
A fost descoperit în 1775 la rădăcina unui copac din pădurea Chimdru, situată la 5 Km spre sud de Biertan. A ajuns în colecţia de antichităţi a baronului Samuel Brukenthal de la Avrig, apoi în muzeul Brukenthal.

Este format dintr-o tabula ansata din bronz (32,5 cm x 12,6 cm) purtând inscripţia EGO ZENOVIUS VOTUM POSVI (Eu Zenovius am pus această ofrandă) şi un disc, de asemenea din bronz cu diametrul de 23,7 cm, având în interior monograma lui Hristos (H+P) Cercetătorii l-au datat în secolul al IV-lea (d.Chr.), el reprezentând un argument al existenţei în acest spaţiu, după retragerea aureliana (271 d. Chr.), a unei populaţii creştine vorbitoare a limbii latine.


Fortfiticatiile
Fortificaţia, iniţial având 3 ziduri concentrice( astăzi au rămas două incinte concentrice şi încă una parţială), cu 7 turnuri şi două bastioane, exista în nucleu la 1468 fiind extinsă în secolul XVI.


Aceste ziduri erau legate între ele de turnuri poartă. Astfel între zidul 2 şi 3 legătura se face prin turnul-poartă primărie. Între acest turn şi primul turn al porţii(aflat pe zidul 2 de incintă) se afla un drum de căruțe, care putea fi oricând blocat cu ajutorul unor porţi verticale.


Turnul cu ceas
Acest turn se afla la nord-est de biserică şi, în afară de funcţia care îi este dată de nume, reprezenta şi turn al porţii pentru primul zid de incintă. Prezintă o pasarelă de lemn şi ferestre de tragere, iar undeva în partea superioară a acoperişului în formă de piramidă se află ceasul şi mecanismul său.


Turnul(bastionul) închisoare
Acest turn avea şi o destinaţie interesantă: în mica încăpere a turnului cu doar un pat, o masă, o farfurie şi un singur set de tacâmuri erau închise perechile care, din diferite motive, doreau să se despartă. Se pare că tehnica folosită a dat roade, vreme de 300 de ani înregistrându-se la Biertan doar un singur divorţ.


Turnul catolic
Acest turn se află la sud de biserică şi a reprezentat multă vreme un simbol al toleranţei religioase într-un teritoriu în care au mai existat conflicte etnice şi confesionale. Când cea mai mare parte a locuitorilor din Biertan au trecut la protestantism s-a construit, pentru cei care au vrut să rămână fideli vechii credinţe, un alt lăcaş de cult. Din anul 1564 Transilvania devine singura ţară din Europa cu patru confesiuni oficiale existând un anumit nivel de libertate religioasă. Alături de calvinişti, lutherani, romano-catolici şi "Antitrinitari"(opozanţii dogmei Sfintei Treimi); era tolerată şi Ortodoxia.


Turnul primăriei
Acest turn se află situat în vestul bisericii. Este uşor de identificat pentru că este un turn-poartă la drumul de vehicule care intră în cetate făcând legătura între zidul interior şi zidul mijlociu de incintă ale bisericii. Rămăşiţe ale unor decoraţiuni din secolul XVI se mai văd pe grinda în consolă a acoperişului.


Bastionul Țesatorilor
Acest bastion se afla în vestul bisericii, poziţionat pe zidul exterior de incintă.


Turnul cu clopot
În nordul bisericii se afla un turn din lemn cu clopot. În prima parte a secolului XIX, acest turn a fost consolidat de tâmplarul Hoeck. În acest turn, în 1913 au fost mutate pietrele funerare( datând din secolele XVI-XVIII ) aparţinând unor preoţi şi episcopi.


Biertan
Localitatea Biertan, atestată documentar la 1283, este devoltatat de-a lungul a două uliţe mai importante şi păstrează structura medievală şi aspectul istoric al locuinţelor din secolele XVI-XIX cu decoraţie barocă simplificată. Cea mai veche locuinţă, cu nucleu din secolul al XVI-lea, se păstrează în curtea casei parohiale, iar pe latura estică a pieţei, locuinţe cu nucleu din sec. XVI. Biertanul are de asemenea valoare simbolică şi memorială, între 1572-1867 a fost sediul Episcopatului Bisericii Evanghelice, centru al vieţii spirituale şi politice a saşilor transilvăneni.

Fortificaţiile de la Biertan au fost incluse în Patrimoniul Mondial Cultural UNESCO alături de bisericile fortificate de la Valea Viilor, Câlnic (jud. Alba), Dârjiu (jud. Harghita), Saschiz ( jud. Mureş), Viscri şi Prejmer( jud. Braşov).


Program de vizitare
-aprilie-mai: orele 10-17; pauza masă 13-14    
-iunie-august: orele 10-19; pauza masă  13-14
-septembrie-octombrie: 10-17; pauza masă 13-14
-sambata 10-17; pauza de masă 13-14

Prețul unui bilet este de 8 lei.


Cum ajung la Biertan:
1. Folosim şoseaua Mediaș - Sighișoara până în satul Șaroș pe Tîrnave unde există un indicator către Biertan(10km). Drumul se afla în stare bună.
2. Folosim şoseaua Mediaș - Agnita, aflată în stare decentă; între localităţile Moşna şi Bârghiş există un indicator spre Biertan( 10km ) Acest drum este neasfaltat, dar bun pe primii doi km. Apoi odată cu apariţia asfaltului drumul se prezintă în stare bună şi traversează mai întâi satul Richiș( merită vizitată şi biserica săsească de aici ) ajugind apoi la Biertan.
3. Folosim şoseaua Mediaș - Sighisoara şi aproape de intrarea în judeţul Sibiu este un indicator spre satul Valchid(6km). După satul Valchid, la 4km, urmează Copşa Mare. Până aici drumul este neasfaltat dar bun(vă invit să vizitaţi şi cetăţile aflate în aceste două sate). De la Copşa Mare la Biertan mai sunt 2km care se parcurg aproape în întregime pe asfalt.



Toate fotografiile Adaugă un comentariu Înapoi

Abonare RSS Articole Abonare la articole
Nu exista comentarii

Adăugati un comentariu

Citește și alte articole:

Bogdan Balaban - © Copyright 2006 - 2024