Biserica fortificata de la Biertan

Data publicării: 06 nov 2009

Click aici pentru a vedea galeria completă de fotografii

Cu ani in urma am vazut la televizor o emisiune realizata de Cristian Tabara despre cetatile sasesti din sud estul Transilvaniei. Asa am descoperit cetatea din Biertan, cu una dintre cele mai mari biserici. Am mai vazut apoi poze la o expozitie din Sibiu unde iarasi am ramas impresionat.

Pina la prima incursiune la Biertan s-au mai scurs destui ani. Prima vizita am consemnat-o intr-o zi rece de la sfirsitul lui noiembrie 2008. Din pacate am putut vedea doar interiorul cetatii, biserica fiind inchisa. Dar ne-am bucurat si asa. Urmatoarea, la aproape un an, in octombrie 2009.


Intrarea se face pe un coridor cu trepte de lemn. Nu urcam pina la capat ci preferam sa o zbughim pe prima iesire din dreapta. Ajungem aproape de poarta destinata vehiculelor si raminem impresionati de multimea de arcade dintre turnul si poarta mare a cetatii. Undeva, sprijinite de zidul cetatii stau in uitare doua discuri mari, metalice care odata aratau satenilor ora: cadranele ceasului cetatii.


In interiorul cetatii se mai gasesc citeva turnuri, foste locuinte, iar in centru se ridica impresionanta biserica. Si pentru a realiza cit este de mare e bine sa o privesti de departe, din cimp, si sa observi cum domina intreg peisajul.


Biserica te lasa fara glas odata ce intri pe imensele usi. Este foarte bine conservata si intretinuta. Din fericire suntem singurii vizitatori si o putem contempla in voie. Primul lucru care atrage atentia sunt picturile de pe partea superioara, o intreaga alegorie.


Aceste desene ramin o enigma. Se spune că au fost desenate in gluma si apoi neacoperite de constructorii bisericii. Alţii spun că odată un episcop s-ar fi supărat pe arlechini, alungindu-i comunitatea credincioşilor si pedepsindu-i cu povara grea a susţinerii tavanului bisericii. Nimeni nu ştie însă cu certitudine ce caută în interiorul bisericii săseşti din Biertan imaginea aceastui clovn.


Putina istorie( sursa: panoul informativ de la intrarea in cetate si site-ul biertan.ro )

Biserica fortificata din Biertan a fost construita intre 1493 si 1522 pe locul unei biserici anterioare. Este o biserica-hala in stil gotic tirziu, cu 3 nave, cu absida poligonala, scaristie si novel de aparare, fiind  ultima biserica-hala construita in tara.

Din totalul de aproape 300 biserici fortificate construite intre secolele XV si XVI, biserica-cetate din Biertan si-a conservat foarte bine aspectul initial. Acest edificiu se ridica pe un mic deal din centrul satului.

Pastreaza remarcabile piese de sculptura, pictura si mobilier gotic-tirziu, cu influente de Renastere: portalul vestic, portalul sacristiei, cu usa intarsiata si mecanismul de inchidere al acesteia, amvonul, altarul poliptic, stranele.


Altarul bisericii
Altarul este construit in stil gotic tarziu, sculptat in lemn, de catre Johannes Reichmuth din Sighisoara si cuprinde 24 de icoane pictate reprezentand scene biblice. Aceste icoane au fost executate in perioada 1483-1515. Partea principala este formata de un crucifix ce reprezinta pe Maria, Iisus si Maria Magdalena, care imbratiseaza crucea. Pe alte doua elemente care flancheaza pictura principala sunt reprezentate viziuni ale lui Ezekiel si ale imparatului Augustin.


Amvonul
Constructorul amvonului este un cioplitor in piatra pe nume Ulrich, originar din Brasov, care a sosit in Biertan in anul 1520. Pictura pe lemn a amvonului a fost realizata ceva mai tirziu, fiind  datata cu anul 1754. Amvonul impresioneaza prin scenele biblice reprezentate si prin decoratia cu motive arhitecturale si vegetale desoebit de ingrijit lucrate in stilul de tranzitie de la gotic la cel renascentist.


Orgile
La Biserica Fortificata din Biertan se pare ca a existat orga de aproape de 500 de ani de vreme ce s-a gasit un document din anul 1523 in care este mentionat un organist pe nume Bartholomaeus. La 1731 la biserica cetate din Biertan se construieste o orga noua care sta aici pina in anul 1794 cind este vanduta. Un an mai tirziu Samuel Maetz, fermier din Biertan, construieste o noua orga avind 22 registri. Urmatoarea orga de la Biertan este construita in anul 1869 de catre Compania Hessian din Viena. Aceasta are 1290 tuburi, 2 claviaturi, pedalier si 25 registri.


Sacristia
Acelasi artist care a a realizat si altarul bisericii, Johannes Reichmuth din Sighisoara, este si autorul portii deosebite a sacristiei. Sacristia prezinta un impresionant sistem de blocare a usii care punea simultan in miscare 15 zavoare. Camera sacristiei adapostea tezaurul bisericii si al localitatii in vreme de asediu. In aceasta camera inca mai exista piese ale mestesugarilor transilvaneni, tablouri, cani si potire in stilul Renasterii.


Stranele
Stranele sunt realizate intre 1514-1523 tot de catre sighisoreanul Johanes Reichmut si se sunt coisderate a fi printre cele mai valoroase de acest gen din Transilvania.


Donariumul de la Biertan
A fost descoperit în 1775 la radacina unui copac din padurea Chimdru, situata la 5 Km spre sud de Biertan. A ajuns în colectia de antichitati a baronului Samuel Brukenthal de la Avrig, apoi în muzeul Brukenthal.

Este format dintr-o tabula ansata din bronz (32,5 cm x 12,6 cm) purtând inscriptia EGO ZENOVIUS VOTUM POSVI (Eu Zenovius am pus aceasta ofranda) si un disc, de asemenea din bronz cu diametrul de 23,7 cm, având în interior monograma lui Hristos (H+P) Cercetatorii l-au datat în secolul al IV-lea (d.Chr.), el reprezentând un argument al existentei în acest spatiu, dupa retragerea aureliana (271 d. Chr.), a unei populatii crestine vorbitoare a limbii latine.


Fortfiticatiile
Fortificatia, initial avind 3 ziduri concentrice( astazi au ramas doua incinte concentrice si inca una partiala), cu 7 turnuri si doua bastioane, exista in nucleu la 1468 fiind extinsa in secolul XVI.


Aceste ziduri erau legate intre ele de turnuri poarta. Astfel intre zidul 2 si 3 legatura se face prin turnul-poarta primarie. Intre acest turn si primul turn al portii(aflat pe zidul 2 de incinta) se afla un drum de care, care putea fi oricand blocat cu ajutorul unor porti verticale.


Turnul cu ceas
Acest turn se afla la nord-est de biserica si, in afara de functia care ii este data de nume, reprezenta si turn al portii pentru primul zid de incinta. Prezinta o pasarela de lemn si ferestre de tragere, iar undeva in partea superioara a acoperisului in forma de piramida se afla ceasul si mecanismul sau.


Turnul(bastionul) inchisoare
Acest turn avea si o destinatie interesanta: in mica incapere a turnului cu doar un pat, o masa, o farfurie si un singur set de tacamuri erau inchise perechile care, din diferite motive, doreau sa se desparta. Se pare ca tehnica folosita a dat roade, vreme de 300 de ani inregistrindu-se la Biertan doar un singur divort.


Turnul catolic
Acest turn se afla la sud de biserica si a reprezentat multa vreme un simbol al tolerantei religioase intr-un teritoriu in care au mai existat conflicte etnice si confesionale. Cand cea mai mare parte a locuitorilor din Biertan au trecut la protestantism s-a construit pentru cei care au vrut sa ramana fideli vechii credinte un alt lacas de cult. Din anul 1564 Transilvania devine singura tara din Europa cu patru confesiuni oficiale existand un anumit nivel de libertate religioasa. Alaturi de calvinisti, lutherani, romano-catolici si "Antitrinitari"(opozantii dogmei Sfintei Treimi) era tolerata si Ortodoxia.


Turnul primariei
Acest turn se afla situat in vestul bisericii. Este usor de identificat pentru ca este un turn-poarta la drumul de vehicule care intra in cetate facand legatura intre zidul interior si zidul mijlociu de incinta ale bisericii. Ramasite ale unor decoratiuni din secolul XVI se mai vad pe grinda in consola a acoperisului.


Bastionul Tesatorilor
Acest bastion se afla in vestul bisericii, pozitionat pe zidul exterior de incinta.


Turnul cu clopot
In nordul bisericii se afla un turn din lemn cu clopot. In prima parte a secolului XIX, acest turn a fost consolidat de tamplarul Hoeck. In acest turn, in 1913 au fost mutate pietrele funerare( datind din secolele XVI-XVIII ) apartinind unor preoti si episcopi.


Biertan
Localitatea Biertan, atestata documentar la 1283, este devoltatat de-a lungul a doua ulite mai importante si pastreaza structura medievala si aspectul istoric al locuintelor din secolele XVI-XIX cu decoratie baroca simplificata. Cea mai veche locuinta, cu nucleu din secolul al XVI-lea, se pastreaza in curtea casei parohiale, iar pe latura estica a pietei, locuinte cu nucleu din sec. XVI. Biertanul are de asemenea valoare simbolica si memoriala, intre 1572-1867 a fost sediul Episcopatului Bisericii Evanghelice, centru al vietii spirituale si politice a sasilor transilvaneni.

Fortificatiile de la Biertan au fost incluse in Patrimoniul Mondial Cultural UNESCO alaturi de bisericile fortificate de la Valea Viilor, Cilnic (jud. Alba), Dirjiu (jud. Harghita),  Saschiz ( jud. Mures),  Viscri si Prejmer( jud. Brasov).


Program de vizitare
-aprilie-mai: orele 10-17; pauza masă 13-14    
-iunie-august: orele 10-19; pauza masă  13-14
-septembrie-octombrie: 10-17; pauza masa 13-14
-sambata 10-17; pauza de masa 13-14

Pretul unui bilet este de 8 lei


Cum ajung la Biertan:
1.    Folosim soseaua Medias-Sighisoara pina in satul Saros pe Tirnave unde exista un indicator catre Biertan(10km). Drumul se afla in stare buna.
2.    Folosim soseaua Medias-Agnita, aflata in stare decenta; intre localitatile Mosna si Barghis exista un indicator spre Biertan( 10km ) Acest drum este neasfaltat,dar bun pe primii doi km. Apoi odata cu aparitia asfaltului drumul se prezinta in stare buna si traverseaza mai intai satul Richis( merita vizitata si biserica saseasca de aici ) ajugind apoi la Biertan.
3.    Folosim soseaua Medias-Sighisoara si aproape de intrarea in judetul Sibiu este un indicator spre satul Valchid(6km). Dupa satul Valchid, la 4km, urmeaza Copsa Mare. Pina aici drumul este neasfaltat dar bun(va invit sa vizitati si cetatile aflate in aceste doua sate). De la Copsa Mare la Biertan mai sunt 2km care se parcurg in aproape in intregime pe asfalt.Toate fotografiile Adaugă un comentariu Înapoi

Abonare RSS Articole Abonare la articole
Nu exista comentarii

Adăugati un comentariu

Citește și alte articole:

Bogdan Balaban - © Copyright 2006 - 2023